АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Період окупації

Читайте также:
  1. Амплітуди складових ряду Фур’є періодичної послідовності прямокутних імпульсів
  2. Архаїчний період та Давнє Царство
  3. Архітектура Стародавньої Греції Гомерівського періоду
  4. В який історичний період соціологія оформилась як самостійна наукова дисципліна?
  5. В який історичний період соціологія оформилась як самостійна наукова дисципліна?
  6. Вибір обсягів виробництва у короткотерміновому періоді
  7. Витрати у довготерміновому періоді.
  8. Вікова періодизація розвитку особистості
  9. Вплив зовнішніх умов на ріст рослин. Добова та річна періодичність росту рослин.
  10. Г) номінальна ставка за вирахуванням темпу інфляції за певний період.
  11. Господарство та матеріальна культура ранньородової общини в період верхнього палеоліту
  12. ДЕРЖАВНІ ТА ПОЛІТИЧНІ ДІЯЧІ ПЕРІОДУ

німецький війна окупація криза

Нищівна поразка у війні поставив Німеччину до межі економічного і соціально-психологічного кола. Тільки втрати вермахту склали 13,5 млн людина. Загалом у роки Німеччина втратила близько десятої частини населення. Багато міст, особливо у в східній частині країни, лежали в руїнах. Більшість промислового устаткування знищили бомбардуванням чи демонтована переможцями. У 1946 р. промислового виробництва становила близько 1/3 від рівня, втричі десятиліття було відкинуто сільському господарстві. Економіка відчувала гострий брак робочих рук. Транспортну інфраструктуру і енергосистема були зруйновані, міжрегіональні торговельні зв'язки розірвані. Звичайним явищем стала загальна спекуляція, панування «чорного ринку» і порожні полки магазинів. Через воєнних руйнацій і переміщення населення загострилася житлова проблему. У 1945 р. рівень забезпеченості населення предметами першої потреби у розрахунку населення виглядав так: пара черевиків — на років, костюм — на років, тарілка — п'ять років, одні пелюшки — п'ять років. Більшість німців голодували.

Матеріальні втрати доповнювалися повної дезорганізацією фінансової систем. Кількість грошей, які перебували у зверненні, в багато разів перевищувало готівкові товарні резерви, а державний борг, з 27,2 млрд марок наприкінці 1938 р. зріс у травні 1945 р. до 377,3 млрд. Інфляція досягала 600 % стосовноДовоенному рівню. Тривалість робочого дня становила 16 і більше годин, а вести залишалася лише на рівні 1940 р.

Так само руйнівні наслідки мав психологічного шоку, що охопив німецьке суспільство. Характерними рисами умонастроїв стали внутрішня спустошеність, апатія, озлоблене відразу політиці, страх перед майбутнім.Сложнейшей проблемою було відродження національної самосвідомості, нове розуміння свого місця у світі, вирішення питання винності у війні. Формування цивільних органів управління було надзвичайно ускладнено. Політична активність мас залишалася мінімальної. Більшість колишньої чиновницької і політичною еліти була у зв'язках із нацистами й віддалена з громадських посад.Отсутствовало масового руху Опору, що у аналогічній ситуації у Франції та Італії давало кадри для створення нового управлінського апарату. Не змогли домогтися згоди у питанні про формування німецьких органів управління і союзники.

Вже жовтні 1945 р. американська адміністрація порушила питання з приводу створення центральних німецьких департаментів відповідно до рішеннямиПотсдамской конференції. Однак викликали рішучі протести із боку Франції, котра добивалася максимальної децентралізації німецького держави. Без можливості подолати французьке вето, США внесли вСКС у листопаді 1945 р. пропозицію про створення центральних департаментів до трьох чи двох зон. Радянська адміністрація, прагнула збереженню дружніх відносин із Францією і яка випробувала недовіру до американців, оголосила це порушенням принципу чотиристороннього управління Німеччиною й кроком до її розколу. Управління процесом відновлення залишилося повністю під медичним наглядом окупаційної влади.

Діяльність Радянської військової адміністрації Німеччини (>СВАГ) ускладнилася необхідністю поєднувати кроки щодо нормалізації матеріального забезпечення населення і побудову вилученню промислового устаткування, товарів споживання, транспорту, й сировини має значення репарацій. З території Німеччини було вивезено майже 22 тис, вагонів «>обозно-хозяйственного майна» і більше 73 тис. вагонів «квартирного майна», зокрема 154 вагона тканин та хутр і навіть 24 вагона музичних інструментів. У було відправлено понад 2 млн голів худоби. Демонтаж промислового устаткування стався на 3474 промислових і місцевих господарських об'єктах. Лише з кінця січня 1947 р. було вирішено припинити демонтаж і створювати з урахуванням великих підприємств радянські акціонерні товариства, продукція яких надходила у СРСР рахунок репарації.

ОфіцериСВАГ або не мали досвіду адміністративної праці та орієнтувалися на жорсткі методи управління, формування упорядкованим господарської системи. Особливе в структуріСВАГ займали Служба безпеки і Управління пропаганди і цензури. Велику активність у Німеччині виявляли також служби закінчувався НКВС і СМЕРШ. На відміну від західних зон Сході Німеччини невдовзі створено і німецькі адміністративні органи. Але якщо їхній дії повністю визначалися радянської адміністрацією

Вже з кінця 1945 р. у радянській зоні окупації було здійснено активні кроки щодо проведенню економічної реформи. Конфіскація промислових підприємств що в осіб, визнаних військовими судами та нацистськими злочинцями, придбала виключно широкий характер.СВАГ організувала референдум про долю конфіскованих підприємств, у результаті вони було оголошено народної власністю. Отже, до державного сектор економіки перейшло близько 60 % східнонімецької промисловості. Функціонування в цьому секторі стало здійснюватися за принципами плановості, з наданням широких прав по самоврядуванню заводським радам і профспілкам.

Протягом 1945—1946 рр. було здійснено і аграрну реформу. 3,3 млн га землі, конфіскованих у юнкерів ібауеров, разом із господарськими будівлями, худобою і шість тис. тракторів було передано 560 тисячам безземельних і малоземельних селян. Ці землі становили 33 % сільськогосподарської площі східної зони. Там почали створювати общинні об'єднання селянської взаємодопомоги, а 1949 р. всі сфери, передані селянам під час реформи, було оголошено народної власністю і вони підвалинами освіти колективних господарств («народних маєтків»).

Економічні перетворення на західних зонах спочатку придбали іншу спрямованість. Попри меншого масштабу руйнацій, становище населення тут було важче, аніж сході. Ще останній період війни Півдні Німеччини стали нагромаджуватися маси біженців. Сюди кинулися емігрантів з радянської зони, і навіть більшість переселенців з Чехословаччини, Угорщини та Польщі. Якщо Східної Німеччини до 1945 р. населення становило 17 млн німців, то західних теренах — 44 млн. Згодом ця різниця ще більше посилилася.

Тяжке становище німецького населення змусило західну адміністрацію відмовитися від широкомасштабного вилучення товарів хороших і демонтажу обладнання рахунок репарацій, і навіть гарантувати отримання німецькими робітниками зарплати, незалежно зупинка виробництва. Важливим обставиною виявилося і те, що приплив безплатних німецьких промислові товари фактично був демпінговим для «перегрітої» американської економіки. Тому із західних зон вивозилося переважноСЬ1Рье, і навіть спеціальне устаткування наукових лабораторій технічних центрів.

>Оккупационние влади західних зон спочатку або не мали чіткого плану економічних заходів. В усіх трьох зонах здійснювалися заходи для конфіскації майна військових і нацистських злочинців. Але підготовлені проекти націоналізації чи формування будь-яких централізованих управлінських структури рамках тій чи іншій зони не були реалізовані. До того ж збереження «чорного ринку» було вигідно для мали прекрасне постачання солдатів американського контингенту.

Різний підхід окупаційної влади для реалізації стабілізаційних заходів виявився у ході Паризької сесіїСМИД у травні 1946 р., де були вироблені ні загальні принципи підписання мирної договору з Німеччиною, ні єдині плани проведення економічних перетворень. Невдовзі було зроблено й перші крок до розколу окупованій країни. Причиною стали посилення спекулятивного товарообміну між зонами, під час якого жителі західних земель, що отримують зарплатню і допомоги, закуповували у радянській зоні дешевші товари та продовольство. Зі згоди адміністрації всіх чотирьох зон 30 червня 1946 р. за українсько-словацьким кордоном між радянської влади і західними зонами запроваджено режим суворого контролю над рухом покупців, безліч товарів.

З літа 1946 р. ситуація у Німеччині швидко загострюватися. У державний департамент США оголосив про намір об'єднати американську і британську окупаційні зони задля забезпечення ефективності адміністративного управління. Угоду про утворення «економічної об'єднаної області» (>Бизоний) було підписано грудні 1946 р. У межах об'єднаних окупаційних зон початку більш скоординована політика, спрямовану у відновлення економічної інфраструктури, споживчого ринку, збалансованого ринку праці. Значну роль цьому процесі грали німецькі адміністративні органи, зокрема Економічний Рада, а його — Управління економікою під керівництвом Л. Ерхарда. Всі ці заходи робилися без координації зіСВАГ.

>Разную спрямованість придбали та політичні зміни у східних і західних землях Німеччини. Спочатку той процес відбувався русліПотсдамских угод. Далі була ліквідація НСДАП і його «дочірніх» організацій, німецьких Збройних Сил, офіцерського корпусу, напіввійськових організацій. До брати участь у політичної роботи і заміщенню цивільних посад допускалися лише особи, «здатні за своїми політичним і моральних якостям допомогти розвитку демократичних установ у Німеччини». Відповідно до принципами громадянського, расового, національного рівноправності реорганізували судова система. У листопаді 1945 — жовтні 1946 р. відбувалася робота Міжнародного трибуналу у Нюрнберзі, під час якого до відповідальності було залучено нацистські та військові злочинці. Створювалася система місцевих німецьких комісій по денацифікації (>шпрухкаммер), які з трибуналами союзників визначали ступінь винності підозрюваних. Усього вирішено було виділено п'ять категорій таких справ («головних винуватців», «обтяжених виною», «менш обтяжених», «попутників» і «>незатронутих»). Кримінальну покарання передбачалося переважно перша категорії, тому 95 % обвинувачуваних були виправдані чи лише частково вражені прав.

Процес денацифікації й демократизації сполучився з формуванням оновленої німецької політичної еліти. У східної й західних зонах партійне будівництво набуло значну специфіку. Радянська адміністрація дозволила в 1945 р. діяльність у східнонімецьких землях чотирьох партій — Комуністичної партії Німеччини (КПН), Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), Християнсько-демократичної спілки (ХДС), ліберально-демократичної партії Німеччини (>ЛДПГ). Вже 1948 р. з допомогоюСВАГ було створеноНационально-демократическая партія (НДП) і Демократична селянська партія (>ДКП), покликані розширити соціальної бази лівого блоку. Під упливомСВАГ у комуністів з'явилася перевагу при доборі кадрів для нової поліції тасудебно-прокурорских органів у радянській зоні. КПН надавала визначальний влив перебіг радикальної реформи системи освіти, регламентацію діяльності творчої інтелігенції, виступило з ініціативою аграрній реформі. Керівництво КПН існувало сильнелеворадикальное крило під керівництвом ВальтераУльбрихта,отстаивавшее ортодоксальні ідеологічні принципи й необхідність соціалістичного будівництва у Німеччини. Лідер КПН Вільгельм Пік обіймав помірнішу позицію, заявляючи в 1945— 1946 рр. орієнтацію партії створення парламентської демократичної республіки до масштабах всього німецького держави.

Ще жорсткої була боротьба ліворадикального і поміркованого течій в СДПН. Перше їх очолив берлінський Центральним комітетом на чолі з Про.Гротеволем, другий —ганноверское бюро партії під керівництвом До. Шумахера, підтримуване адміністрацією британської зони. Керівництво СДПН виступало за об'єднання з комуністами й формування єдиної загальнонімецькому лівої партії. Цей курс восторжествував наОбъединительном з'їзді КПН і СДПН у квітні 1946 р. Нова партія отримав назву Соціалістичної єдину партію Німеччини (СЄПН). Її програма була влади на рішення насущних економічних труднощів, «визволення з експлуатації й пригнічення, злиднів, безробіття і імперіалістичної воєнної загрози», у найближчій перспективі — соціалістичне будівництво. Двома рівноправними головами СЄПН стали У. Пік і Про.Гротеволь. Члени СДПН, котрі підтримали програмні установки єдиної робітничої партії, було з її рядів.

Група Шумахера не визнала результати об'єднавчого з'їзду. Праві соціал-демократи відтворили СДПН у травні 1946 р. з'їзд в Ганновері. Шумахер зайняв виключно жорстку позицію стосовно до комуністів іобъединившимся із нею соціал-демократам, вважаючи перших «радянської партією», а других — зрадниками німецьких національних інтересів. Відмовившись від діяльність у східні землі, СДПН тим щонайменше виступала за перегляд кордону по Одеру — Нейсе і припиненнярепарационних виплат у межах всіх зон окупації. Шумахер був запеклим противником сепаратизму і прибічником ідеї єдиного, незалежного німецького держави. Однак у повоєнних яких умовах він був готовий змиритися і з розколом країни щоб уникнути загрози радянського військово-політичної присутності. У сфері внутрішньої політики СДПН посіла дуже радикальну позицію, домагаючись негайного «запровадження соціалізму» шляхом повної експропріації всієї буржуазії. Сам До. Шумахер користувався величезної особистої популярності як безкомпромісний антифашист, десятиліття провів у нацистських таборах. Його лідерство у західній соціал-демократії була очевидна.

Створення СЄПН, супроводжувана розколом німецького соціал-демократичного руху, призвело до відокремленню й відособленню і західнонімецького комуністичного руху. Західні окупаційну владу заборонили створення єдиних комуністичних і соціал-демократичних організацій під егідою СЄПН. У 1948 р. конференціязападногерманских комуністичних організацій обрала власне правління під керівництвом Макса Реймана. Остаточне відділення КПН від СЄПН сталося 3 січня 1949 р. Важливе місце у повоєнної політичної еліти Німеччини зайняли християнські демократи. Німеччина мала досить давні традиції християнського політичного руху. Однак у Веймарської республіці ні католицька партія Центр, ні протестантська Німецька народна партія не займали лідируючих позицій. Ситуація почала змінюватися в тому 30-х рр., тоді коли храм перетворилася на з провідних опозиційних наснаги в реалізації нацистської Німеччини. Після закінчення Другої світової війни відбулася консолідація християнсько-демократичного руху у Німеччини, а й у Італії, Австрії, Франції, Нідерландах, Бельгії. Християнська демократія почала розвиватися з урахуванням ідеологічного синтезу —либерально-демократическое бачення шляхів державного будівництва поєднувалася з традиціями соціального католицизму, ідеології «третього шляхів розвитку». Християнська демократія, відмовилася від корпоративних ідей соціального католицизму, зберегла орієнтацію на цінності соціальну солідарність, уявлення про суспільство як єдиному взаємопов'язаному організмі, про людину як Божому витворі, його відповідальності перед своїм власним сумлінням і Богом.Христианско-демократические партії відмовилися від клерикалізму, розглядаючи християнство лише як морально-етичну основу політики та строю свої програмні установки за принципами прагматизму, виступаючи за гуманізацію і модернізацію суспільства. Консервативні цінності (порядок, стабільність, держава, сім'я, нація) у тому програмах виявилися органічно пов'язані знеолиберальними установками чи вільного ринку, забезпечення права особистості волю самореалізації.

Для Німеччини ренесанс християнської демократії був особливо важливий. Християнська демократія зуміла органічно заповнити той духовний вакуум, який утворився у зруйнованій, розчарованою своїм минулим ісомневающейся у своїй майбутньому країні, зберегти наступність національної ідеї, сформулювати нові позитивні ціннісні установки.

>Общегерманская організація ХДС сформувалася у Берліні у червні 1945 р. Її керівник Андрас Гермес невдовзі був змушений піти з посади під жорстким тиском радянської адміністрації. Його змінив профспілковий лідер Якоб Кайзер. ХДС стала активним опонентом лівих партій з питань проведення економічних змін у радянській окупаційній зоні. Після утворення СЄПН християнські демократи зайняли особливо радикальну позицію. З другого краю з'їзді ХДС у Берліні у жовтні 1947 р. Кайзер заявив необхідність перетворити партію в «хвилеріз проти догматичного марксизму та її тоталітарних тенденцій».СВАГ робила активні кроки щодо дискредитації ХДС, обмеження її діяльність в східнонімецьких землях. На адресу Кайзера висунули обвинувачення в шпигунстві. Переслідування змусили Кайзера і його колег виїхати до Західну Німеччину, керівником партії, остаточно перетворилася на східнонімецьку, став Про.Нушке.

Лідером західнонімецької християнської демократії став Конрад Аденауер, колишнього мера Кельна, звільнений в 1933 р. нацистами і призначений цю посаду американцями після звільнення міста. Коли Кельн перейшов у британську зону окупації, Аденауер знову звільнений. Британська влада симпатизувалиШумахеру і довіряли досвідченому і амбіційному Аденауерові, відомому своїми консервативними поглядами, відданістю ідеї відродження Німеччини. Аденауер очолив створений 2 вересня 1945 р. з'їзд у Кельні Християнсько-демократичний союз західних земель. За підтримки американської влади він почав активну діяльність із формування ядра свою партію з поважних громадських діячів і окремих представників впливових політичних груп. Аденауер відмовився від «активістської» моделі партійного будівництва. Тактика ХДС передбачала залучення підтримки щонайширшого кола виборців і ряду формування цій основі соціальної бази нової демократичної державності. ХДС розглядався як об'єднання «всіх християн» і «всіх станів», т. е. партія, відбиває інтереси всіх соціальних груп, і обох християнських конфесій. У цьому Аденауер наполягав на жорсткому антикомуністичному курсі ХДС, однаково заперечуючи як нацистський, і марксистський ідеологічний екстремізм.

Підтримка ХДС із боку окупаційної влади західних зон особливо зросла з кінця 1946 р., коли у відносинах союзників початку швидко наростати відчуженість, і розкол Німеччини ставав дедалі ймовірнішим. Аденауера було однією з тих німецьких політиків, хто відкрито підтримав ідею формування західнонімецького держави. Аденауер не вірив у німецький дух, ненавидів прусські традиції, і мріяв про відродження величі Німеччині лоні західної цивілізації. Від рейнськогосепаратиста Аденауер виконав шлях до активної захиснику ідеї німецького і, пізніше, європейського федералізму.Надежним союзником ХДС у проведенні такого політичного курсу став Християнський Соціальний союз, що виник 1946 р. в Баварії як католицька християнська партія (згодом — міжконфесійна). Лідером ХСС ставФранц-Йозеф Штраус. Поділяючи загальні принципи християнської демократії, підтримуючи політичну програму Аденауера, керівництво ХСС прагнуло зберегти автономію свого руху. У більшості іншихзападногерманских землях консолідація християнсько-демократичного руху відбулася у 1947 р.Общепартийной програмою сталаАленская програма ХДС британської зони, затверджена лютому цього року.

Політичні партії ліберальної орієнтації не зуміли придбати у повоєнній Німеччині так само міцне становище, як ліві і християнські демократи. Ліберально-демократична партія виникла східної зоні окупації вже у 1945 р., але поширити свій впливом геть всю територію Німеччини вона зуміла, опинившись під жорстким пресингом із боку радянської адміністрації. З початку 1946 р. почалося формування автономного політичного руху лібералів у західних зонах. На його платній основі у грудні 1948 р. була створена Вільна демократична партія (ВДП). Її лідером був ТеодорХейс. Програмні установки ВДП спочатку були дуже еклектичні. Вони поєднувалисянационал-либеральние ідеї, й класичні ліберально-демократичні цінності. ВДП стала опонентом християнсько-демократичного блоки і СДПН, виступивши проти якконфессионализации, іетатизации політики.

Вибори у земельних представництва (>ландтаги), які у 1946 р., продемонстрували приблизна однаковість провідних політичних сил є у Німеччині. Навіть у радянській окупаційній зоні окупації вибори відбувалися щодо демократичного клімату. СЄПН тут зуміла отримати приблизно стільки ж місць у складіландтагов і земельних урядів, скількиЛДПГ і ХДС разом узяті. У зонах християнські демократи зуміли очолити 6 земельних урядів, соціал-демократи — 5. Але вже незабаром почала проявлятися і специфіка східнонімецької і західнонімецькій політичної еліти. Крім прямого втручання окупаційної влади позначилися регіональні особливості самого німецького суспільства.

Північна і НДР вже кілька десятиліть відрізнялися організованістю робітничого руху, найбільший у масштабах Німеччини впливом комуністів. Історично тут переважала лютеранська політична культура, орієнтована на високу значимість державного запрацювала життя, «прусським психологічним комплексом» — схильністю до централізованим формам політична і соціальна діяльності, повагу до військової техніки та державній службі. Саме це регіон став найприроднішим оплотом у розвиток соціалістичної системи на німецької землі. Західна та Південна Німеччина історично були зоною сепаратистських рухів, значного впливу католицизму.Рейнские і баварські німці малиетнопсихологическими особливостями, істотно вирізняли їхню відмінність від етнічного ядра німецької нації. Масове переміщення біженців і іммігрантів на перші повоєнні роки також вплинув поляризацію німецького суспільства та його політичної еліти. Багато німців, які бажають миритися з комуністичної загрозою, бігли до західних землі.Возвращавшиеся з концтаборів, і еміграції комуністи так і ліві соціалісти, зазвичай, виявлялися Сході країни.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)