АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

З IV Універсалу Центральної Ради

Читайте также:
  1. Г Проголошення І Універсалу Центральної Ради. 10июня 1917
  2. Зовнішньополітичні альтернативи Української Центральної Ради. Брестський мир
  3. Із III Універсалу Центральної Ради
  4. Культурний рух періоду Центральної Ради.
  5. Падіння самодержавства. Розгортання національно-визвольного руху. Діяльність Центральної Ради
  6. Початок зовнішньополітичної діяльності Української Центральної Ради
  7. Туберкульоз мозкових оболон та центральної нервової системи у дітей
  8. ТУРИСТИЧНІ КРАЇНИ ПІВНІЧНОЇ І ЦЕНТРАЛЬНОЇ АМЕРИКИ
  9. ТУРИСТИЧНІ КРАЇНИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ
  10. Універсали Центральної Ради.
  11. Утворення і діяльність Української Центральної Ради

Народе України!

Твоєю силою, волею, словом утворилась на Українській Землі вільна Укра­їнська Народня Республіка. Здійснилася давня мрія Твоїх батьків, борців за волю й право робочого люду!

Та в трудну годину народилась воля України. Чотири роки жорстокої вій­ни обезсилили наш край і народ. Фабрики не виробляють товарів. Підприєм­ства здержують свою працю, залізні дороги розбиті, гроші падають у ціні.

Кількість хліба зменшується. Наступає голод. По краю розмножилися ватні и грабіжників і убийників, особливо, коли з фронту рушило російське військо, творячи кріваву різню, безлад і руїну на нашій землі.

З приводу всього того не могли відбутися вибори до Українських Установ­чих Зборів у визначенім нашим попереднім Універсалом реченці й не могли відбутися ті Збори, визначені на нинішній день, щоб перебрати з наших рук тимчасову найвищу революційну вдасть над Україною, установити лад у на­шій Народній Республіці й зорганізувати нове Правительство.

А тим часом петроградське Правительство Народних Комісарів виповіло війну Україні...

Ми, Українська Центральна Рада, робили всякі заходи, щоб не допустити до тої братовбийчої війни двох сусідніх народів, але петроградське Правительство не пішло нам назустріч і веде дальше кріваву боротьбу з нашим народом і Республікою...

Ми, Українська Центральна Рада, вибрана з'їздами селян, робітників і салдатів України, в ніякім разі не можемо згодитися на те, ніяких війн піддержувати не будемо, бо український народ бажає мира й мир повинен прийти мож­ливо як найскорше.

Та для того, щоб ні російське Правительство, ні ніяке инше не ставило перешкод Україні в установленню того бажаного мира, для того, щоб повести свій край до ладу, творчої праці, закріплення революції і нашої волі, ми, Укра­їнська Центральна Рада, оповіщаємо всім горожанам України:

Віднині Українська Народня Республіка стає самостійною, від нікого не­залежною, вільною, суверенною Державою Українського Народу.

З усіма сусідніми державами, а саме: Росією, Польщею, Австрією, Руму­нією, Туреччиною й иншими ми бажаємо жити в згоді й приязни, але ніяка з них не може вмішуватися в життя самостійної Української Республіки.

Власть у ній буде належати тільки до народу України, іменем якого, поки зберуться Українські Установчі Збори, будемо правити ми, Українська Центра­льна Рада, представництво робочого народу - селян, робітників і салдатів та виконуючий орган, який віднині буде називатися Радою Народніх Міністрів...

Щодо так званих большевиків і инших напасників, які розграблюють і руй­нують наш край, то поручаємо Правительству Української Народньої Респуб­ліки твердо й рішучо взятися за боротьбу з ними...

В земельних справах комісія, вибрана на останній сесії Центральної Ради, вже виробила закон про передачу землі трудовому народові без викупу, при­йнявши за основу скасування власности й соціалізацію землі згідно з нашою постановою на 7 сесії.

Сей закон буде розглянено за кілька днів на повній сесії Центральної Ради, й Рада Міністрів уживе всіх способів, щоб передача землі земельними коміте­тами в руки трудящих відбулася ще з початком весняних робіт.

Ліси, води й усі підземні багатства, як добро українського трудового наро­ду, переходять у розпорядження Народньої Української Республіки.

Війна забрала для себе всі трудові сили нашої країни. Більшість підпри­ємств, фабрик і робітень виробляли тільки те, що було необхідне для війни, й народ зостався зовсім без товарів. Тепер війні кінець.

Раді Народніх Міністрів поручаємо негайно пристосувати всі заводи й фаб­рики до мирних обставин, до вибору продуктів, необхідних для робочих мас.

...Відтепер Українська Народня Республіка бере в свої руки найважнійші области торговлі й усі доходи з неї обертає на користь народу.

Торговлю товарами, які мається привозити з-за границі й вивозити за гра­ницю, вестиме сама наша держава, щоб не було такої доріжні, через яку за­вдяки спекулянтам терплять найбідніші верстви.

Для виконання сього поручаємо Правительству Республіки виробити й представити до затвердження закони про се, також про монополі заліза, вугля, шкур, тютюну й инших продуктів і товарів, з котрих податки найбільше обтя­жували робочі кляси в користь нетрудових.

Так само поручаємо установити державно-народню контролю над усіма банками, що через кредити нетрудовим клясам помагали експлуатувати трудові маси. Відтепер кредитова поміч банків має йти передовсім на піддержку тру­довому населенню й на розвиток народнього господарства Української На­родньої Республіки, а не для спекуляції й ріжнородної банкової експлуатації.

...Всі демократичні свободи, проголошені Третім Універсалом Українсь­кої Центральної Ради, потверджується й окремо проголошується: в самостій­ній Українській Народній Республіці всі народи користуються правом націо­нально-персональної автономії, яку признано за ними законом 22 січня.

Все перечислене в Універсалі, чого не вспіємо виконати ми, Центральна Рада й наша Рада Міністрів, у найблищі тижні виконають, справдять і до оконечного ладу доведуть Українські Установчі Збори.

Викладіть зміст IV Універсалу.

Чому у трьох Універсалах Центральна Рада обстоювала автономію і лише у IV Універсалі проголошувала курс на політичну самостійність України?

Чи стала Україна сильнішою після проголошення цього документа?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)