АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Універсали Центральної Ради

Читайте также:
  1. Г Проголошення І Універсалу Центральної Ради. 10июня 1917
  2. З IV Універсалу Центральної Ради
  3. Зовнішньополітичні альтернативи Української Центральної Ради. Брестський мир
  4. Із III Універсалу Центральної Ради
  5. Культурний рух періоду Центральної Ради.
  6. Падіння самодержавства. Розгортання національно-визвольного руху. Діяльність Центральної Ради
  7. Початок зовнішньополітичної діяльності Української Центральної Ради
  8. Туберкульоз мозкових оболон та центральної нервової системи у дітей
  9. ТУРИСТИЧНІ КРАЇНИ ПІВНІЧНОЇ І ЦЕНТРАЛЬНОЇ АМЕРИКИ
  10. ТУРИСТИЧНІ КРАЇНИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ
  11. Утворення і діяльність Української Центральної Ради

I Універсал, виданий 10 (23) червня 1417 року, проголосив автономію України. Універсалом виголошувалось право українського народу створити власні органи влади, видавати свої закони. Вищим органом влади в Україні проголошувалась Центральна Рада. Говорилось про необхідність створення української державної скарбниці, головним джерелом державних прибутків мали стати податки з населення. Універсал містив заклик до населення створювати органи влади на місцях, які піддягали б Центральній Раді. Автори Універсалу звертались до народу з закликом: „Народе Український. У твоїх руках доля твоя. В цей трудний час всесвітнього безладдя й розпаду докажи своєю одностайністю й державним розумом, що ти... можеш гордо і достойно стати поруч з кожним організованим, державним народом як рівний з рівним ‘'.

II Універсал - затверджений УЦР 3 (16) липня 1917 року. Прийнятий в результаті двосторонніх переговорів Центральної Ради з делегацією Тимчасового уряду. УЦР зобов’язувалась не встановлювати самочинно автономію України до рішення цього питання Всеросійських установчих зборів. Генеральний секретаріат мав стати вищим органом управління Тимчасового уряду в Україні. Центральна Рада мала доповнити свій склад представниками національних меншин. Центральна Рада повинна була підготувати проект закону про автономію України для затвердження його Всеросійськими Установчими зборами. Вона втрачала право законодавчої ініціативи в Україні і повинна була діяти в рамках законодавства Росії. Українські військові частини могли формуватися тільки за згодою Генерального штабу російської армії і військового міністерства. Угода ЦР з Тимчасовим урядом і зміст II Універсалу, непослідовність політики керівництва ЦР викликали глибоке обурення різних політичних сил, особливо УНР, і збройний виступ опозиції, ударною силою якої став полк П.Полуботка, інші військові частини.

III Універсал - прийнятий після жовтневого більшовицького перевороту в Петрограді 7 (20) листопада 1917 року. Проголосив утворення Української Народної Республіки (автономної у складі неіснуючої Російської федерації), визначив територію УНР. Передбачив проведення глибоких економічних та соціальних реформ; впровадження громадянських свобод Серед реформ, які планувала здійснити Центральна Рада були: ліквідація поміщицького землеволодіння, встановлення державного контролю над промисловістю і торгівлею, запроваджувався 8-годинний робочий день. Центральна Рада обіцяла розпочати негайні переговори про виведення України з Першої світової війни.

IV Універсал - прийнятий на засіданні Малої Ради 9 (22) січня 1918 року. Проголошував самостійність та незалежність УНР як вільної суверенної держави та її прагнення до мирного співіснування із сусідніми державами. Підтвердив повноваження УЦР до скликання Українських установчих зборів, демократичні свободи, проголошені в III Універсалі.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)