АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 12

Читайте также:
  1. Білет № 14
  2. Білет № 14Довед,що спостереж.є нафефективн. мет.пізн природ.
  3. Білет № 16. Обгрунтуйте розповідь учителя, як метод формування природничих знань
  4. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 1
  5. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 11
  6. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 13
  7. Екзаменаційний білет № 15
  8. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 16
  9. Екзаменаційний білет № 16
  10. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 19
  11. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 29

1. Спрощення в групах приголосних.

Українська мова уникає збігу трьох, іноді й двох близьких за творенням приголосних — зубних, зімкнених. Якщо під час словотворення чи словозміни виникає такий збіг приголосних, то один з них, переважно середній, випадає.

Найчастіше трапляється збіг трьох приголосних стн і стл. Усі вони однаково зубні, тому середній т випадає, що й позначається на письмі: честь — чесний, користь — корисний, щастя — щасливий, лестити — улесливий.

У числівниках шістнадцять [ш’існа́ц΄:ат΄], шістдесят [ш’іздеис΄а́т], шістсот [ш’іс:о́т], п’ятдесят [пйадеис΄а́т] у вимові середній т випадає, але це на письмі не позначається.

Проте в словах пестливий, кістлявий, хвастливий, зап’ястний у вимові, а отже, й на письмі середній т зберігається з тим, щоб при сприйманні цих слів не виникало небажаних асоціацій (пес, кислий тощо) і не спотворювалося їхнє лексичне значення.

Спрощення в групі приголосних здн у сучасній українській мові відбувається лише в словах із коренем -їзд-: проїзний, виїзний, наїзник і под.; спрощення в групі ждн відбувається тільки у відмінкових формах слова тиждень (тижня, тижню і т.д.) та в похідному прикметнику тижневий.

Крім того, відбувається спрощення в словах серце (при формі сердець), скатерть — скатерка, чернець — ченця.

Спрощення в групах приголосних скн, зкн, шчк (випадіння середнього приголосного) відбувається в обмеженій кількості слів: блиск — блиснути, писк — писнути (і пискнути), тиск — тиснути, ляск — ляснути, луск — луснути, плюск — плюснути, хруск — хруснути, хряск — хряснути, вереск — вереснути; брязк — брязнути; горщок — горшка, дощок — дошка, зморщок — зморшка, спрощений — навпрошки, прошкувати.

Сюди належить і випадіння зімкнених д, т перед зімкненим н (у дієсловах при додаванні суфікса -ну-): холод — холонути, погляд — поглянути, кидати — кинути, розвиток — розвинути, вертати ― вернути, пригортати ― пригорнути, глитати ― поглинути.

У вимові відбувається спрощення у словоформах на зразок невістці [неив’і́с΄ц΄і], невістчин [неив’і́шчин]. На письмі це спрощення не позначається, щоб зберегти тотожність слова в усіх його формах.

Не відбувається спрощення на письмі, хоч у вимові воно, як правило, є, в прикметниках та іменниках, утворених від іншомовних слів на ст, нт: контрастний, компостний, баластний, туристський, студентський, гігантський, студентство, агентство.

2. На місці крапок, де потрібно, поставте пропущені букви. Поясніть правопис слів.

Пристрасний, контрастний, прихвосні, сонце, чесний, месник, серце, студентський, фашистський, власний, очисний, дилетантський, доблесний, кожний, повістці, послати, ровесник, свиснути, совісний, усний, хруснути, цілісний, словесний, виїзний, шістдесят, злісний, у кістці, шістнадцять, яхтсмен, капосний, компостний, персневий, заїзний, кістлявий.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)