АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. Деякі рекомендації щодо правил поведінки в умовах небезпеки землетрусу
  3. Додаток. Програма дисципліни і методичні
  4. Завдання № 1 та методичні рекомендації до його виконання
  5. Загальні методичні вказівки
  6. Загальні методичні вказівки.
  7. Загальні методичні рекомендації
  8. ЗАГАЛЬНІ Методичні рекомендації до вивчення тем, що виносяться на семінарські заняття та на самостійну роботу.
  9. Загальні методичні рекомендації щодо виконання контрольних робіт
  10. Загальні рекомендації
  11. Загальні рекомендації до змісту та структури курсової роботи.
  12. Загальні рекомендації щодо припинення тютюнопаління

Проф. Баландіна Н.Ф.

Ст. викл. Омеляненко В.І.

Полтава – 2012

 

ТЕМА: ВЕРБАЛІЗАЦІЯ БАЗОВИХ ПОНЯТЬ УКРАЇНСЬКОЇ / РОСІЙСЬКОЇ КУЛЬТУРИ В НАВЧАЛЬНИХ ТЕКСТАХ ШКІЛЬНИХ ПІДРУЧНИКІВ.

 

МАТЕРІАЛ ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ

Вивченню значущих ознак базових понять (концептів) присвячені праці А.Вежбицької, Ю.С.Степанова, О.А.Алімурадова, А.Д. Кошелева, В.Д.Ужченка, В.В. Жайворонка, Н.В. Жайворонка та ін.

Базовий концепт (поняття) – це комплекс культурно зумовлених уявлень про предмет, явище чи ознаку в певній культурі. “Концепт – це ніби згусток культури у свідомості людини; те, у вигляді чого культура входить у ментальний світ людини. І, з іншого боку, концепт – це те, за допомогою чого людина – рядова, звичайна людина, не “творець культурних цінностей” – сама входить в культуру, а в деяких випадках і впливає на неї” (В.Д.Ужченко).

Концепти поділяють на:

1) загальнокультурні, або універсальні, ключові (свобода, вічність, життя, смерть, любов; совість, доля, воля, гріх, закон, інтелігенція, батьківщина та ін.); мають екзистенціальну значущість як для окремої мовної особистості, так і для лінгвокультурної спільності в цілому і в певних обсягах мають національну специфіку;

2) етнокультурні (для української культури – рушник, калина, хата, чумак), вони завжди містять етнокультурний компонент, який може виявлятися з різним ступенем виразності, бути експлікованим, але який наочно прояснюється на основі порівняння з відповідними концептами інших мов чи діалектами однієї мови. Або в різних часових відрізках однієї мови….

Концепти вербалізуються в мовленнєвій діяльності, текстах і таким чином стають лінгвокультурними. Концепт швидше дифузний, розмитий, ніж чітко окреслений; він представлений не лише одним ключовим словом (котре, здебільшого, виконує роль семантичного “фокуса”), але й цілою групою споріднених, близьких за значенням або контекстуально пов’язаних слів, тому доцільно звертати увагу й на дериваційні, і на фразеологічні зв’язки (Ю.С. Степанов).

Так, ядерну зону концепту ІСТИНА / ПРАВДА становить його ім‘я, смислова домінанта – позитивно аксіологізоване в свідомості мовців стрижневе слово правда, яке внаслідок уведення в контекст набуває додаткових семантичних компонентів: гірка правда, половина правда, правда перемагає тощо.

Методичні рекомендації

до виконання індивідуальної роботи

 

1. Обрати із поданого вище переліку тему наукового дослідження. Слід дотримуватися правила: один студент, одна тема.

2. Після обрання теми розпочинається пошук інформації, який складається з двох взаємопов’язаних дій:

1) складання бібліографії з обраної теми;

2) збирання фактичного матеріалу з підручника (не пізніше 2005 року видання).

Це не хронологічно послідовні явища, а два боки одного процесу.

3. У доборі бібліографії дбайте про те, щоб ви опрацювали не тільки наукову літературу на предмет базових понять (концептів) національної культури, а й розвідки з лінгводидактики, у яких порушується проблематика формування комунікативної компетенції, зокрема із соціокультурної лінії, на уроках мови. Шукаючи літературу, звертайтеся також до іншомовних джерел з дотичної проблематики й опрацьовуйте їх.

4. У доборі фактичного матеріалу дотримуйтеся таких рекомендацій:

 

а) щоб зрозуміти обсяг вказаного базового поняття (концепту), зверніться не тільки до наукової літератури, а й до змісту соціокультурної лінії, поданої в навчальних програмах для ЗНЗ з українською мовою навчання. Наприклад, у програмі з української мови для 5-го класу зміст поняття «історія України» включає: історія мого міста; запорізьке козацтво в українській історії й національній самосвідомості; герої доби козацтва тощо; зміст поняття «національна культура» для 6-го класу включає: народна пісня, колискова, обрядові пісні, історія кобзарства, кобзарі й лірники тощо.

 

а) працюючи з підручниками, добирайте насамперед всі тексти на тему обраного вами базового поняття (концепту). Речення, що репрезентують даний концепт, виділяйте в тексті напівжирним. Усі тексти потрібно належним чином оформити: указати сторінку, підручника, авторів, клас і рік видання (див. зразок).

б) працюючи з підручниками, крім текстів, добирайте речення, що репрезентують обраний вами для дослідження концепт, у формулюваннях вправ, в самих вправах нетекстового характеру. Усі речення потрібно належним чином оформити: указати сторінку, підручника, авторів, клас і рік видання (див. зразок).

в) пам’ятайте, що обрані вами поняття (концепти) можуть репрезентуватися в текстах через синоніми, антоніми, родо-видову лексику, засоби словотворення. Наприклад, крім слова «мова» вживається «мовлення», крім «мати» - «ненька», «батько» - «тато»; антоніми: «правда» – «брехня», «рідний» - «нерідний»; родо-видові відношення: «видатні постаті» – «Марко Вовчок», «тварина» – «лисиця», «природа – калина», засоби словотворення: «сестра» - сестричка» тощо.

в) підрахуйте загальну кількість вживань базових концептів (базових понять), включаючи їхні синоніми, антоніми, родо-видові відношення (якщо вони траплялися), похідні слова.

5. Після опрацювання наукової і науково-методичної літератури й аналізу зібраного фактичного матеріалу підручника розпочинайте процес написання й оформлення дослідницької роботи (формат А4, через 1 інтервал, 14 кегль).

 

 

Робота повинна складатися з таких частин:

Титул

На титульній сторінці вказується тема, виконавець, рік.

Вступ

У вступі потрібно сформулювати об’єкт і предмет дослідження, мету і завдання, окреслити концептуальні засади (вказати, яка наукова й науково-методична література дозволила їх сформувати).


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)