АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні принципи

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  5. Антикорупційні принципи
  6. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  7. Бюджетна система та принципи міжбюджетних відносин
  8. Вибори, виборче право, принципи виборчого права України
  9. Глвав 2. ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ
  10. Головні принципи регіональної політики.
  11. До теми: ПОНЯТТЯ, ПРЕДМЕТ, ЗАВДАННЯ І СИСТЕМА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА. ПРИНЦИПИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА
  12. Допомоги та загальні принципи її надання

Ісламський банкінг: специфіка і перспективи


 

Напиши свій коментар

 

Ісламський банкінг упевнено подолав південні кордони СНД. Слідом за Азербайджаном фінансові установи, що діють за принципами шаріату, засвітилися в Казахстані, Киргизстані та Узбекистані.

Відтіля ісламські банки можуть прийти і в інші країни СНД. У тому числі й в Україну, що цілком здатна адаптуватися до цього феномена світової банківської практики, відкривши йому широку дорогу в Росію.

Загальні принципи

У проповідях пророка Мухаммеда, які згодом лягли в основу Корана, і в його висловлюваннях, відомих як хадіси, неодноразово піднімаються питання, що стосуються господарської діяльності мусульманської громади. Зробивши етичну категорію справедливості повноцінною економічною, іслам задав специфічні параметри, яким повинна відповідати економічна поведінка його адептів.

У результаті шаріат накладає заборону на позиковий відсоток, спекулятивний дохід, інформаційну асиметрію, небезпечну непередбаченим ризиком. Не вдаючись у подробиці, варто підкреслити, що ця заборона має і цілком розумні пояснення. Так що концепція ісламського банкінгу тримається на двох китах " релігійній етиці та економічній розсудливості.

У чому ж основне розходження між традиційними фінансовими установами та ісламськими банками? Просто можна сказати, що головна відмінність ісламських фінансів від світової банківської моделі " це відмова від позикового відсотка. Традиційний банк, по суті, купує і продає кошти, одержуючи вигоду за рахунок позикового відсотка. Ісламський же банк переводить кредитну основу фінансового бізнесу на інвестиційну. Яким чином?

Банк відкриває рахунки, на яких акумулює кошти вкладників. Цими коштами він фінансує підприємців. Однак замість традиційного відсотка підприємець ділить отриманий прибуток з банком, а той у свою чергу із вкладником. Залежно від конкретних механізмів та інструментів ісламської банківської системи розподіляються і збитки, про що більш докладно буде сказано нижче.

Головний же принцип такий: винагорода банку або вкладника не є початково гарантованою, а виникає як похідне від прибутку бізнесу. Таким чином, з економічного обігу повністю виводиться основа панівної банківської системи " позиковий відсоток. Основний принцип роботи ісламського банку полягає в тому, що оскільки гроші не є товар, вони не можуть зростати лише тому, що були видані у вигляді позики.

Отже, кредитор може розраховувати на дохід тільки в тому випадку, якщо гроші, будучи вкладені в економіку, створили реальну додану вартість. В ісламських фінансах існує ціла низка стандартних форм взаємодії банку і підприємця, які схожі в одному: ризик банку " це завжди і насамперед інвестиційний ризик; тобто кредитний ризик, що є головним у традиційній банківській справі, має місце рідко та у залишковому виді.

Зрозуміло, міркування про те, що 1,2 мільярди мусульман Землі становлять потенційну клієнтуру ісламських банків, не позбавлені лукавства. Чимале число з них не бачать лиха в тому, щоб користуватися традиційними банківськими послугами. У той же час соціологічні дослідження показують, що за наявності відповідної пропозиції та адекватної інформації дуже багато хто віддав би " і реально віддають " перевагу ісламському фінансовому інституту. Цей вибір диктується і релігійним фактором, і прагненням до етнічної та конфесіональної самоідентифікації, і суто економічним мотивом, оскільки ісламський банкінг " це високоприбуткове підприємство.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)