АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рівень С

Читайте также:
  1. I рівень
  2. I рівень
  3. Базовий рівень підготовки.
  4. В Україні немає свого фільмофонду і державного кіномузею, низький рівень кіноосвіти. Зовсім зникла кінопреса (журнали “Новини кіноекрана”, “Вавилон”).
  5. Державні запозичення можуть здійснюватись тільки тоді, коли вичерпані інші джерела формування доходів держави або коли доцільно обмежити рівень оподаткування.
  6. Другий рівень
  7. Другий рівень
  8. І рівень. Завдання 1-12 мають по п’ять варіантів відповідей, з яких лише ОДНА правильна. Оберіть правильну відповідь і напишіть букву, яка їй відповідає.
  9. ІІ рівень
  10. ІІ рівень
  11. ІІІ рівень
  12. ІІІ рівень

1. Обґрунтуйте заяву Герекліта: «Багато знання мудрості не навчає». Чи погоджуєтесь Ви з цим твердженням?

2. Вкажіть, в чому полягає визначний внесок у світовий філософський дискурс філософа N: того, кого вважаєте за потрібне.

3. Як Ви прокоментуєте заяву Б.Спінози: «Я не знаю, як викладати філософію, не стаючи при цьому руйнівником світу»?

4. У чому, на Вашу думку, полягає розв’язання парадоксальності твердження Ф.Бекона: «Над природою не володарюють, якщо їй не підкоряються»?

5. Чи є можливим повернення до нуклеарної сім`ї, на думку Е.Тофлера? Дайте розгорнуту відповідь та висловіть Вашу позицію стосовно цього питання.

6. Розкрийте Вашу позицію щодо проблеми пізнаваності світу. У чому полягає проблемність пізнаваності світу? Яка позиція для Вас є найприйнятнішою? Обгрунтуйте Вашу відповідь.

7. Які наслідки для людини і суспільства несе глобалізація? Наведіть приклади і обґрунтуйте свій погляд на означену проблему.

8. Е.Тофлер у відомій роботі «Третя хвиля» розрізняє три стадії розвитку цивілізації – землеробську, індустріальну та інформаційну, підкреслюючи техніко-технологічне підґрунтя зміни цивілізацій. Як Ви оцінюєте роль техніки і технологій в розвитку сучасного суспільства?

9. Е.Тофлер у відомій роботі «Шок майбутнього» зазначає: «Люди майбутнього, число яких збільшується з кожним днем, зіткнуться не з вибором, а з надвибором («сверхвыбором»). Для них настане вибухове розширення свободи». Чи погоджуєтесь Ви з прогнозами автора?

10. Існує тотальна проблема сучасного соціуму як «епохи стиснення простору/часу, безперешкодної передачі інформації й миттєвого зв’язку» (З.Бауман). Прокоментуйте заяву сучасного соціального філософа, висловивши також свою власну позицію на «суспільство споживання».

11. Висловіть свою позицію стосовно заяви: «Якщо інтернет стає привілейованим відображенням реальності, то можна не помітити, що дзеркало це криве, так само, як криві відображені у ньому люди і тексти, а ми самі починаємо втрачати критичні можливості і власну суб’єктивність».З чим Ви принципово не згодні? Аргументуйте Вашу відповідь.

12. Чи поділяєте Ви позицію «заборони на певний вид знання»? У даному річищі охарактеризуйте специфіку епістемології С.Кримського («принцип морального розуму»). Висловіть власну позицію з приводу означеної проблематики.

13. Як Ви розумієте заяву Сократа: «Я знаю тільки те, що нічого не знаю»? У даному аспекті розкрийте своє бачення проблемності визначення філософії.

14. Як відбулася Ваша зустріч з філософією? Охарактеризуйте проблемність питання про предмет філософії та її життєве призначення.

15.У чому Ви вбачаєте користь від вивчення філософії для власного життя?

16. Прокоментуйте заяву «Існування передує сутності» (Ж.-П. Сартр). У чому полягає вплив такої постановки проблеми буття на формування і розвиток некласичної онтології?

17. «Буття як присутність визначається через час»; «Всьому – свій час» (М.Гайдеггер). Спробуйте, услід за мислителем, визначити буття через час. У даній проблемній спрямованості розкрийте зміст тези: «Буття як дар…, відбувається через спосіб, яким воно дане». У чому полягає, на Ваш погляд, дар розкриття буття?

18. Е.Фромм бере за епіграфи до праці «Мати чи бути» наступні тези:

- «Діяти – означає бути» (Лао Цзи).

- «Люди повинні думати не стільки про те, що вони повинні робити, стільки про те, які вони суть» (Мейстер Екгард).

- «Чим нікчемнішим є твоє буття, чим менше ти проявляєш своє життя, тим більшим буде твоє майно, тим відчуженішим буде твоє життя…» (Карл Маркс).

Здійсність спробу інтерпретації запропонованих заяв крізь призму постановки проблеми"буття" як межі покладання смислу діяльності ("бути" чи "мати"?; "бути" чи "не бути" ("здаватись")? Як, на Ваш погляд, співвідносяться світоглядні орієнтири людини на буття і володіння в сучасному суспільстві?

19. Які Ви можете виявити стереотипи та парадокси, що необхідно розв’язати на шляху осмислення природи свідомості?

20. Сформулюйте світоглядну значущість філософської проблеми свідомості. Яке значення вона має для професійного зростання філолога, перекладача?

21. Чи підтримуєте Ви думку, висловлену О.Потебнею про те, що мова є необхідною умовою мислення окремого індивіда? Наведіть докази на користь цього твердження. У разі Вашої незгоди, аргументуйте свою позицію.

22. Створіть філософський портрет специфіки студентської свідомості і самосвідомості.

23. Охарактеризуйте «свідомість як завдання». Що означає бути свідомим?

24. У чому, на думку М.Мамардашвілі полягає парадоксальність свідомості? Як Ви можете пояснити його твердження, що «сутністю феномена свідомості є свобода»? Обгрунтуйте свою позицію.

25. На прикладі заяви: «Людина – це істота, яка перевершує саму себе та світ» (М.Шелер) розкрийте феномен «перевідкриття» теми людини у філософській антропології. У даному аспекті розкрийте своє бачення проблемності визначення сутності людини.

26. Як Ви можете пояснити: у розумінні часу класична філософія обирає опозицію «вічність – минущість», посткласична – орієнтується на «переживання як присутність у часі»?

27. Проаналізуйте наступне судження: «В суперечці ніколи не народжується істина». Який, на Вашу думку, шлях пошуку істини пропонує Сократ? В чому його переваги порівняно із суперечкою?

28. У чому проявляється сьогодні загрозливість конфлікту між цивілізацією і екзистенцією? Адже провідні філософи і культурологи акцентують сьогодні наявні в культурі «хвороби духу». Обгрунтуйте Вашу відповідь.

29. Спробуйте завершити наступне судження: «Народження України як складової Європейської цивілізації – це, насамперед, ______(зазначте ознаки, які складають цивілізаційну специфіку українського суспільства).

30. Що Ви можете назвати власним духовним досвідом? Які джерела його сформували і формують нині?

31. Спробуйте пояснити наступну тезу, використавши один із принципів антропологічної філософії: «У людини нема назавжди встановленої природи. Вона – суміш буття і небуття, її місце – між цими полюсами».

32. На ваш погляд, що засвідчує сучасну ситуацію «цивілізованого безкультур'я? Чи має вона тотальний характер? Висловіть свою позицію стосовно необхідності (чи ні) «перевідкриття» ціннісних настанов сучасної людини, зокрема, в Україні.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)