АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості підготовки до заняття

Читайте также:
  1. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  2. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  3. Базовий рівень підготовки.
  4. Велике князівство Литовське: особливості взаємодії культур литовської і давньоруської.
  5. Види конституції, їх структура та особливості
  6. Визначення вимог до підготовки і умов атестації фахівця
  7. Вимоги підготовки до практичних (лабораторних) занять
  8. Відкрите заняття проводилося у зв’язку з участю у конкурсі на посаду доцента кафедри алгебри, геометрії та математичного аналізу.
  9. Відтворення населення та його регіональні особливості
  10. Галузеві особливості, що впливають на організацію обліку
  11. Державна служба та її особливості в Україні
  12. Джерела (форми) трудового права України: поняття, види, особливості

Основна мета даного семінарського заняття полягає в тому, щоб сприяти формуванню у студентів наукових уявлень про особливості та значення застосування методу моделювання в соціальній роботі, а також про основні види моделей діяльності соціальних працівників в певних соціальних ситуаціях.

Власне, підготовка першого запитання семінарського заняття і передбачає актуалізацію знань стосовно визначення поняття та змісту методу моделювання в соцііальній роботі. Слід зупинитися на характеристиці цілей та завдань соціального моделювання, основних вимог до моделей соціальних явищ та процесів, навести приклади застосування методів прогнозування та моделювання в соціальній роботі.

Для розкриття другого запитання варто зосередити увагу на недостатності розробки та досвіду використання методу моделювання стосовно соціально спрямованої діяльності, розкрити особливості розуміння моделювання в теорії соціальної роботи та інших соціально спрямованих галузях знань, а також коротко розповісти про основні види (типи) моделей: прогностичні, пізнавальні, моделі бажаного (запланованого) стану та визначити проблеми соціального моделювання як багатоаспектного та комплексного дослідження. Дуже добре, якщо студенти при відповіді на це запитання зможуть навести приклади моделювання соціальних процесів таких, наприклад, як зайнятість, демографічний розвиток тощо.

Зміст третього пункту семінарського заняття присвячений аналізові основних типів моделей соціальної роботи за галузями знань та теоріями, що в них використовуються: соціолого-орієнтовані, психолого-орієнтовані та комплексно-орієнтовані. Доречним буде, щоб студенти навели приклади ріноманітних моделей в межах кожної з груп, а також розповіли про типові ситуації в соціальній роботі, де дані модені використовуються. Приміром, при висвітленні особливостей соціолого-орієнтованих моделей можна зупинитись на особливостях соціально-радикальної моделі (зосередившись на значенні цієї моделі в аспекті захисту прав людини), моделі життя екологічної теорії (з прикладами стосовно ролі цієї моделі в умовах соціальної адаптації особистості), соціалістичної моделі та особливостях її розвитку у скандинавських країнах. В ході аналізу психолого-орієнтованих моделей правильно буде висвітлити роль психодинамічних моделей як таких, що сприяли започаткуванню соціальної роботи як професійної діяльності, гуманістичної та екзистенційної моделей, котрі, власне, визначають базові принципи діяльності соціальних працівників тощо.

При підготовці рефератів студенти повинні пригадати міжпредметні зв'язки з навчальними курсами «Соціологія» та «Методика та технологія соціальної роботи». Зокрема використати матеріали стосовно характеристики методів прогнозування та моделювання, виділити основні проблеми формування прогнозів і моделей соціальних явищ та процесів, а також зосередити увагу на необхідності застосування системного підходу та системного методу в моделюванні соціальних процесів (приміром, звернувшись до характеристики теорії систем та її особливостей в аспекті соціальної роботи).

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)