АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сила, як фізична якість

Читайте также:
  1. Важнейшими факторами развития личности являются (фактор — движущая сила, причина какого-л процесса, явления) противоречия, обусловленные наследственностью, средой и воспитанием.
  2. Закони збереження в мікросвіті. Сучасна фізична картина світу. Досягнення та проблеми сучасної фізики. Роль українських вчених у розвитку фізики
  3. ІV. Фізична хвилинка.
  4. Сила як фізична якість людини
  5. Суб'єктом адміністративного правопорушення визнається фізична особа, яка досягла на момент вчинення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку.
  6. Фізична діяльність людини

Сила - здатність людини долати зовнішній опір або протидіяти йому за рахунок м'язових зусиль. Вона характеризує взаємодію двох тіл (наприклад, спортсмена і опори, спортсмена і снаряди) і безперервно змінюється з часом. Тому при оцінці сили, що проявляється в різних рухах, необхідно заздалегідь обумовлювати, що буде оцінюватися: або максимальна сила руху, або сила за певний проміжок часу.

Аналіз зусиль, що розвиваються людиною, може бути здійснено лише після їх виміру. М'язова сила може бути зареєстрована без приладів і за допомогою спеціальної апаратури. У першому випадку силу побічно можна оцінити по тому найбільшому вазі, який людина здатна підняти. Саме так визначають силові можливості спортсмена в важкоатлетичні двоєборство. Як правило, сила, реєстрована в таких умовах, складається з зусиль багатьох м'язових груп. Така сумарна оцінка силових можливостей необхідна лише в деяких випадках; частіше ж б-кість потрібно визначити силу будь-якої певної м'язової групи. Виміряти її можна тільки за допомогою механічних або електричних динамометрів.
При оцінці рівня силових можливостей спортсмена дуже важливо правильно вибрати руху (тести), в яких буде вимірюватися сила, оскільки у стрибунів у висоту потрібно виміряти силу розгиначів ніг, у борців - силу згиначів і розгиначів ніг, рук, тулуба, у гімнастів - силу приводять м'язів рук.
Наукові дослідження та практика показують, що існують різні види сили. Прийнято говорити про статичної силі і динамічної силі.
Який зв'язок між статичною та динамічною силою? Або, кажучи іншими словами, чи є перенесення сили у вправах різного характеру? Від цього залежить правильний вибір силових тренувальних вправ. Наприклад, чи корисно бігунові присідати з обтяженням граничного ваги (адже під час бігу проявляється динамічна сила, а в присідання з граничним вагою - статична)?
Научные данні говорять о том, что зависимости между уровнем статической и динамической сили в движениях с небольшим отягощением или сопротивлением нет. При збільшенні ж ваги обтяження або сили опору величина проявляється динамічної сили (її непрямим показником може служити швидкість руху) виявляється залежною від рівня розвитку статичної сили.
Наприклад, швидкість вильоту маленького каменю практично не залежить від рівня розвитку статичної сили, в той же час швидкість вильоту важких предметів (ядра, молота і т. п.) істотно зависить від величини статичної сили_людини.
В спортивних рухах часто необхідно проявляти силу в дуже короткий час. Сила, що проявляється в таких рухах, називається вибуховий, а самі руху - швидкісно-силовими.
Дінамограмми, зареєстровані в будь-якому швидкісно-силовом вправі, що виконується новачком і майстром спорту (мал. 6), показують, що майстер спорту перевершує новичка не стільки за рівнем прояву максимальної сили, скільки за часом її досягнення. Майстер іноді досягає максимальних величин сили швидше новачка в чотири рази.
Експериментально показано, що час досягнення максимуму сили для багатьох рухів перевищує 0,5 сек. і навіть 1,0 сек. Разом з тим у спортивній практиці є багато вправ, тривалість яких менше ніж 0,5 сек. У них, природно, ніколи не досягається силовий максимум, і тому провідним фактором, очевидно, буде не сама величина що розвивається сили, а її градієнт. Отже, підвищення силових можливостей спортсмена не завжди може призвести до покращення результату в обраному виді спорту. У таких випадках доцільніше підбирати вправи, які, не збільшуючи силу, сприяли б більш швидкому його прояву. Тоді можлива перемога спортсмена з меншою абсолютною силою (але з високим її градієнтом) над суперником з високим рівнем розвитку сили.

Прояв сили залежить від:
1) фізіологічного поперечника м'язів;
2) ступеня збудження нервових центрів, що відають скороченнями даної м'язи;
3) хімічної активності м'язової тканини;.
4) техніки виконуваного руху (стану опорно-рухового апарата в момент прояву сили).

За інших рівних умов існує пряма залежність між силою і вагою спортсмена. Не випадково тому спортсмени важкої ваги в боротьбі і важкої атлетики прагнуть збільшити свою вагу перш за все за рахунок збільшення м'язової маси. Іншими словами, вони прагнуть збільшити свою абсолютну силу, тобто сумарну силу найважливіших м'язових груп у будь-якому русі.
Для більшості ж спортивних вправ набагато більше значення мають показники відносної сили, тобто сили, I що припадає на 1 кг ваги спортсмена. Наприклад, лише той гімнаст здатний виконати упор руки в сторони на кільцях («хрест»), у якого відношення сили привідних м'язів рук до ваги тіла дорівнює або більше одиниці. Відносна сила м'язів-розгиначів ніг у В. Брумеля та І. Тер-Ованесян в кілька разів більше, ніж у рядових майстрів спорту. Можливо, що це був один з факторів, що обумовили їх видатні результати.
Підвищити рівень розвитку відносної сили можна практично одним шляхом - за рахунок збільшення абсолютної сили. При цьому потрібно підбирати такі вправи, виконання яких не збільшувало б м'язову масу, а отже, і вага спортсмена. Спроба збільшити відносну силу за рахунок зменшення власної ваги малоефективна.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)