АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Міжнародні розрахунки за допомогою іменних чеків

Читайте также:
  1. Алгоритм 1. Зупинка артеріальної кровотечі за допомогою закрутки
  2. Банківські гарантії в міжнародній торгівлі
  3. ВИМОГИ ДО ДОКУМЕНТІВ, ЩО ЇХ ВИГОТОВЛЯЮТЬ ЗА ДОПОМОГОЮ ДРУКУВАЛЬНИХ ЗАСОБІВ
  4. Вихідні дані завдання й проміжні розрахунки
  5. Встановлення пріоритетів за допомогою аналізу А Б В
  6. Декоративне оформлення сторінок HTML за допомогою CSS.
  7. Друга частина розробляється по фінансовому проекту за допомогою ЕОМ.
  8. За допомогою кнопок панелі Рисование
  9. Задача 4. Препарат вводять внутрішньовенно за допомогою інфузомату. Який показник встановлює, скільки часу необхідно для досягнення рівноважної концентрації в крові?
  10. ЗАКОНОДАВЧІ АКТИ ТА МІЖНАРОДНІ УГОДИ
  11. Запрошуємо Вас взяти участь в І Міжнародній науково-практичній конференції
  12. Захист за допомогою технічних засобів

Розрахунки чеками - це розрахунки з використанням письмових безумовних розпоряджень чекодавця платнику (банку) здійснити платіж зазначеної суми чекоутримувачу (пред'явнику або конкретним особам, організаціям) готівкою чи шляхом перерахування на його рахунок у банк.

Документ, що виписується чекодавцем, повинен мати покриття.

Як засіб платежу в міжнародному обороті чек використовується в розрахунках за поставлений товар та надані послуги, урегулюванні штрафних санкцій, при погашенні боргу, а також у розрахунках за неторговельними операціями.

Розрізняють кілька видів чеків. Зокрема, виділяють чек на пред’явника та іменні.

Іменний чек – паперовий розрахунковий документ, що є письмовим розпорядженням чекодавця про виплату певної суми коштів чекодержателю, зазначеному в чеку [3, C.45].

Переваги іменних чеків:

Іменний чек – зручний спосіб міжнародних розрахунків;

Банк приймає на інкасо чеки в доларах США та євро;

підписаний чек є іменним і може бути використаним тільки власником чеку;

сплата за іменним чеком здійснюється після процедури інкасо власнику чеку, підпис якого проставляється на зворотному боці чеку.

Чеки, як правило, використовуються при виникненні перерахунків між учасниками зовнішньоторговельних угод на незначні суми (знижки чи доплати за якість, помилки у розрахунках тощо). Якщо зазначена на чеку сума виражена в іноземній валюті для країни платежу, то оплата чека у даній валюті здійснюється лише за наявності на ньому помітки «ефектив». У разі відсутності такої помітки чек оплачується у національній валюті за курсом дня платежу. У розрахунках неторговельного характеру використовуються дорожні та єврочеки.

Встановлено єдині правила і порядок здійснення уповноваженими банками та уповноваженими фінансовими установами операцій із чеками в іноземній валюті на території України, які емітовані за кордоном і пред'явлені до сплати на території України (мають покриття в іноземних банках або в банках України). Використання чеків в іноземній валюті при розрахунках за зовнішньоекономічними операціями суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України дозволяється, якщо:

- у зовнішньоекономічному договорі зазначено, що чек виписується

нерезидентом на резидента, які є сторонами договору;

- чек виписаний нерезидентом для сплати за товар, або для

використання його як застави згідно з чинним законодавством

України, або гарантії забезпечення виконання зобов'язань перед

резидентом. У чеку має зазначатися призначення платежу;

 

- нерезидентом-чекодавцем є банк, держава (в особі уповноваженого

державного органу), міжнародна організація, корпорація, страхова

компанія, які мають міжнародний довгостроковий кредитний рейтинг -"інвестиційний клас" (investment grade);

- чеки на пред'явника не застосовуються.

При здійснення міжнародних розрахунків неторговельного характеру важливу роль відіграють дорожні чеки, або туристичний, — це платіжне доручення (наказ) виплатити зазначену у чеку суму власнику, підпис якого є на дорожньому чеку у момент його продажу. У момент пред’явлення чека до оплати власник знову ставить свій підпис на дорожньому чеку і лише при ідентичності підписів проводиться його оплата. Дорожні чеки є іменними. Розрахунки ними, як правило, здійснюються на базі інкасо. У деяких країнах (США, Канада) дорожній чек використовується й у внутрішніх розрахунках для безготівкової оплати послуг. Дорожні чеки є зручними у використанні, оскільки при їх вивозі за кордон не потрібно спеціального дозволу, як для готівкової валюти. У випадку крадіжки сума чека може бути відшкодована або у формі дорожнього чека, або в національній чи в іноземній валюті

Дорожній чек має містити такі реквізити:

- - назву документа - "дорожній чек" ("travelers cheque");

- - назву компанії емітента, що випустила чек: American Express, Visa, Thomas Cook, Citi Corp., Bank of America, Swiss Bakers Travelers Cheques тощо;

- - назву платника та його реквізити;

- - підписи уповноважених осіб компанії емітента;

- - номінал та назву іноземної валюти;

- - серію та номер;

- - місце для підпису особи, що має намір купити чек;

- - місце для підпису чекодержателя при сплаті чека. [4, C. 89].


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)