АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття гіпертексту

Читайте также:
  1. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  2. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  3. Адміністративні стягнення: поняття і види
  4. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  5. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  6. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  7. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  8. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  9. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  10. Визначення поняття “медсестринська справа”.
  11. Виробничий процес: поняття та структура
  12. Гіпертекстуальність веб-журналистики

Сучасні інформаційні та комунікаційні системи

Доц. каф. Журналістики ХНУ ім. Каразіна В.Н.

Ярох А.І.

Тема №7. Гіпертекст

Поняття гіпертексту

Фундаментальною властивістю мережевого інформаційного ресурсу (у т.ч. масмедійного) є його гіпертекстуальність. Все що є в інтернеті (маємо на увазі інформацію в мережі WWW) можемо розглядати як гіпертекст.

Найпростіше визначення гіпертексту можемо знайти в майже будь-якому посібнику з інтернету

Гіпертекст — це текст, зв'язаний посиланнями з іншими текстами.

Гіпертекст - це текст, що містить посилання як на власні фрагменти, так і на інші тексти.

Гіпертекст – це документ, який розмічений за допомогою спеціальної мови HTML, і який містить посилання на інші документи.

Гіпертекст — це текст, побудований таким чином, що його структурою є система текстів, яка одночасно становить єдність і множину текстів.

Найпростіший приклад гіпертексту - це будь-який словник або енциклопедія, де кожна стаття має відсилання до інших статей цього ж словника. У результаті читати такий текст можна по-різному: читати ту чи іншу статтю вибірково, у міру потреби, ігноруючи гіпертекстові відсилання; читати статті підряд, справляючись із відсиланнями; нарешті, пуститися в гіпертекстове плавання, тобто переходити за відсиланнями від однієї статті до іншої.

Прикладом гіпертексту також є книга, зміст якої містить посилання на її розділ (як посилання тут використається номер сторінки, з якої починається відповідний розділ). Коли людину цікавить усього лише однин певний розділ, йому нема чого переглядати в пошуках цього розділу усю книгу. Досить лише подивитися зміст, відшукати необхідний розділ і "перейти по посиланню", відкривши книгу на зазначеній сторінці.

Гіпертекст — це подання інформації як зв'язаної мережі гнізд, у яких читачі вільні прокладати шлях нелінійним чином. Він допускає можливість множинності авторів, розмивання функцій автора й читача, роботу з нечіткими границями тексту і множинність шляхів читання.

У цьому визначенні необхідно підкреслити три основні характеристики гіпертексту.

1. Дисперсність структури. Інформація представляється у вигляді невеликих фрагментів-гнізд, і «увійти» у цю структуру можна з будь-якої ланки.

2. Нелінійність гіпертексту. Читач відтепер вільний сам вибирати шлях читання, створюючи при цьому свій текст.

3. Різнорідність і мультимедійність, тобто застосування всіх засобів впливу на споживача-читача, які тільки можливі технічно в даній системі — від чисто літературних (вибору оповідальної стратегії й стилістики) через видавничі (шрифти, верстка, ілюстрації) і далі до комп'ютерних засобів (звук, анімація, відсилання до інших нехудожніх матеріалів).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)