АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Із історії створення гіпертексту

Читайте также:
  1. Автоматичне створення форм
  2. Види нового товару. Процес створення нового товару
  3. Вплив марксизму на розвиток історії
  4. Для яких періодів історіографії всесвітньої історії, згідно з Коллінгвудом, є властивою «історія ножниць і клею» ?
  5. До якого напряму «нової історії» належить праця Філіпа Ар’єса «Людина перед обличчям смерті» ?
  6. Договір про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності
  7. Екологічні класифікації та нормативи якості вод. Створення карт
  8. Етапи створення системи комерційних банків та їх організаційна структура
  9. Етапи створення художнього обличчя видання
  10. Є. Маланюк «Нариси з історії нашої культури»
  11. З історії нагляду за охороною праці в Україні
  12. З історії розвитку української етнопедагогіки

Причиною, по якій велика кількість людей відкрило для себе Інтернет, була концепція гіпертексту, запропонована Теодором Хольмом Нельсоном в 1969р. Саме Нельсон уважається батьком ідеї гіпертексту у тому вигляді, у якому він зараз існує. Розповідаючи про те, що слугувало прообразом для цього винаходу, Нельсон згадує уривок з одного нарису Ванневара Буша, написаного в 1945 році: "Робота людської думки побудована на принципі асоціацій. Аналізуючи яке-небудь поняття або елемент, вона неодмінно прагне поставити йому у відповідність який-небудь інший знайомий образ, що підказується асоціацією думок, і ця відповідність установлюється завдяки трудно вловимій павутині зв'язків, сформованих клітинами людського мозку". Він спрямував цю ідею про роботу мозку однієї людини на комп'ютерну мережу, що охоплює увесь світ.

Книжність споконвічно була пов'язана з лінійною послідовністю знаків; письмові тексти одномірні: вони читаються буква за буквою, слово за словом, і ніяк інакше. Мислення ж людини аж ніяк не лінійне, навпаки, психічний простір багатовимірний і в ньому кожен зміст пов'язаний з іншими змістами не тільки в наслідок просторово-часової суміжності, а і в наслідок різноманітних формальних і змістовних асоціацій. Тому письмо лише частково передає думку, підмінюючи її гнучку багатомірність жорсткою одномірністю. Таким чином, була усвідомлена необхідність заміни лінійного тексту нелінійним гіпертекстом.

 

Нельсон посіяв насіння явища, що згодом переросло у "Всесвітню Павутину" World Wide Web, технологію функціонування якої в 1989 році розробив Тім Бернерс-Лі в Європейській лабораторії фізики елементарних часток (CERN, Швейцарія, Женева).

Всі переваги гіпертексту проявляються при наявності комп'ютерної мережі. Адже зв'язані між собою різні документи можуть перебувати в тисячах кілометрах один від одного, а працювати над їхнім створенням можуть десятки різних людей, і це не позначиться негативно на зручності потенційного читача. У такий спосіб створюється гігантське сховище інформації, що охоплює увесь світ.

Гіпертекстова технологія - застосовується для організації доступу до інформації у WWW-просторі, тобто для роботи з Web-документами. В її основі лежить використання гіпертекстового протоколу http (HyperText Transport Protocol).За допомогою гіперпосилань користувач може перейти на інший гіпертекстовий документ, який може знаходитись на сервері в іншому місці, країні чи континенті. Якщо уявити собі сукупність зв’язків гіперпосилань в Інтернет, то складеться враження павутини. Тому службa Інтернету, яка призначена для перегляду гіпертекстових сторінок, називається World Wide Web. Гіпертекстові документи ще називають веб-сторінками.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)