АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стан, джерела, завдання вивчення національної економіки

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  5. III. Вивчення нового матеріалу
  6. III. Вивчення нового матеріалу
  7. IV. Вивчення нового матеріалу.
  8. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  9. БАЗОВІ ЗНАННЯ, ВМІННЯ НАВИЧКИ,НЕОБХІДНІ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ТЕМИ (міждисциплінарна інтеграція)
  10. Базові знання, вміння, навички, які необхідні для вивчення теми.
  11. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  12. В) Правительство Республики Казахстан, уполномоченный орган, иные центральные и местные исполнительные органы в пределах компетенции установленной Кодексом.

Згідно з Посланням Президента України до Верховної Ради України "Європейський вибір. Концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку” України на 2002-2011 роки" від 30.04.2002 р.

а) стратегічними пріоритетами України є:

1) створення передумов для набуття Україною повноправного

членства в Європейському Союзі;

2) забезпечення сталого економічного зростання;

3) утвердження інноваційної моделі;

4) соціальна переорієнтація економічної політики.

б) необхідні такі інституційні перетворення: адміністративна, конституційна та судова реформи, подолання корупції та тінізації економіки, дебюрократизація економіки, формування ефективного конкурентного середовища, удосконалення відносин власності, зміцнення позицій приватної власності та налагодження корпоративного управління, підвищення надійності грошової стабілізації;

в) іншими важливими цілями є: модернізація промисловості, розвиток фінансової інфраструктури та фінансового посередництва; оптимізація економічних відносин з Російською Федерацією; Євроатлантична інтеграція, економічна та екологічна безпека.

Іншими нормативно-правовими документами, що характеризують стратегію довгострокового економічного розвитку України є: Державна програма розвитку промисловості на 2003 - 2011 роки, Концепція демографічного розвитку на 2005 - 2015 роки та інші.

 

З українських вчених минулого ідею національної економіки відстоював Юліан Бачинський у своєму дослідженні "Українаirredentna" (1895 p.). Вчений вважав, що сильна національна економіка це мета розбудови кожної держави. Цьому питанню присвячував свої праці Іван Франко.

Що ж собою представляє національна економіка як складна синергетична система?

- в основі її функціонування і розвитку лежить політичний та економічний суверенітет держави;

- національна економіка завжди спрямована на забезпечення економічних інтересів населення та вимог національної безпеки держави;

- національна економіка має бути соціально орієнтованою;

- структуризація національної економіки має бути адекватною до її ресурсів, можливостей і потреб;

- національна економіка - це складна динамічна природогосподарська система, що характеризується еколого-економічними взаємозв'язками та ефектами.

- національна економіка має гарантувати економічну безпеку населенню.

- конкурентоздатність національної економіки забезпечується через економічне зростання, збереження національного багатства та державний протекціонізм.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)