АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Показники відтворення населення

Читайте также:
  1. Біоелектричні показники серця (ЕКГ)
  2. В запропоновану тексті зібраний увесь матеріал, засвоєння якого на рівні відтворення дорівнює оцінці «задовільно».
  3. В Україні природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання.
  4. Відтворення населення та його регіональні особливості
  5. Державне регулювання суспільного відтворення. Основні теорії ДРЕ
  6. Деякі основні показники вибухопожежонебезпечності речовин та матеріалів
  7. Диференціація доходів населення і її раціональні межі
  8. Етнічний склад населення та його територіальні особливості
  9. Зайнятість населення і її регулювання в сучасних умовах
  10. Заняття №2 (здоров’я населення)
  11. Заселення території України первісними людьми. Їх перші стоянки. Культура населення України в епоху палеоліту.
  12. Зміст процесу суспільного відтворення

Параметрами, що визначають відтворення населення, є народжуваність і смертність, представлені у вигляді своїх вимі­рників.

Серед них - коефіцієнт природного приросту, тобто різни­ця між загальними коефіцієнтами народжуваності і смертності. Іншою та кою мірою є індекс життєвості, запропонований аме­риканським біологом і демографом Р. Пірлом (R. Pearl). Індекс життєвості дорівнює відношенню річного числа народжень (або загального коефіцієнта народжуваності) до річного числа смер­тей (або до загального коефіцієнта смертності). Ці показники говорять про те якою мірою змінюється (збільшується або змен­шується) чисельність населення під впливом актуальної наро­джуваності і смертності. Однак і коефіцієнт природного при­росту, і індекс життєвості, як і його компоненти (народжу­ваність і смертність), сильно залежать від вікової структури коливання межі якої можуть спотворити дані про динаміку на­селення. Тому всі ці міри є неадекватними для визначення дов­гострокових тенденцій відтворення населення. Саме тому, ви-користовують показники відтворення населення, засновані на когортному підході і не залежні від вікової структури. До них відносять:

- брутто-коефіцієнт відтворення населення. Брутто-коефініент відтворення населення - число дівчат, що у середньому народить кожна жінка за весь репродуктив­ний період. При розрахунку брутто-коефіцієнта вважають, що смертність жінок до кінця репродуктивного віку відсутня.

Брутто-коефіцієнт відтворення населення дорівнює сумар­ному коефіцієнтові народжуваності, помноженому на частку дівчат серед народжених.

У нашій країні середнє значення частки дівчат серед немов­лят за останні 40 років дорівнювало приблизно 0.487 (при мінімальному значенні за ці роки приблизно 0,485 і максимумі 0,489). У випадку, якщо розрахунок ведеться за п'ятирічними інтервалами, а саме матеріали такого роду звичайно доступні, то формула розрахунку брутто-коефіцієнта відтворення помно­жується на 5.

- Нетто-коефщієнт відтворення населення

Однак якщо кожна з жінок репродуктивного віку народить у середньому М дочок, це ще не значить, шо всі ці дочки дожи­вуть до віку, у якому були їхні матері в момент народження, і не усі дочки доживуть до кінця репродуктивного періоду. Особ­ливо це стосується країн з високою смертністю, де до початку репродуктивного періоду половина новонароджених дівчат може не доживати. З огляду на допущення про нульову смертність аж до кінця репродуктивного періоду, брутто-коефіцієнт відтворення населення останнім часом практично не публікується і не використовується.

Показником, що враховує також смертність, є нетто-коефіцієнт відтворення населення, або інакше, коефіцієнт Бека-Кучинськи. Інакше його називають чистим коефіцієнтом відтворення населення. Він дорівнює середньому числу дівчат, наро­джених за все життя жінкою, що дожили до кінця репродуктив­ного періоду, та відповідних рівнів народжуваності і смертності.

Нетто-коефіцієнт відтвореним розраховують для умовного покоління. Як міра заміщення материнського покоління поко­лінням дочок він коректний тільки для так званого стабільного населення, у якого не змінюється режим відтворення, тобто народжуваність і смертність.

Умови і властивості стаціонарного населення наступні:

1.Постійні і рівні числа народжень і смертей, і. отже, постійні і рівні загальні коефіцієнти народжуваності і смертності п = т. При цьому коефіцієнт природного приросту дорівнює нулю.

2.У стаціонарному населенні не змінюється порядок ви­мирання чоловіків і жінок за віковими групами і. отже, не змінюється статево-вікова структура населення.

Умови і властивості стабільного населення наступні.

1.Загальні коефіцієнти народжуваності і смертності постійні, але коефіцієнт народжуваності не дорівнює коефіцієнту смертності.

2.Різниця п — т = кп дорівнює коефіцієнтові природного приросту стабільного населення і також є величиною пос­тійною. Цей коефіцієнт може бути більше 0, у цьому випадку чисельність стабільного населення збільшується; менше 0 — стабільне населення зменшується; дорівнює 0 — чисельність стабільною населення не змінюється. У цьому випадку ми має­мо стаціонарне населення, тобто стаціонарне населення вис­тупає як частковий випадок стабільного населення.

3.Порядок вимирання, а отже й структура стабільного на­селення незмінні.

4.Числа народжень і смертей не рівні між собою і зміню­ються щорічно з постійним темпом зростання.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)