АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Категорії населення, що враховуються при переписах

Читайте также:
  1. Видатки місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів
  2. Визначення категорії «технологія навчання». Технологія та методи навчання
  3. Економічні категорії, закони та принципи. Пізнання та використання економічних законів
  4. Закони і категорії соціології
  5. ЗПС точного заходу на посадку I категорії
  6. Категорії населення із підвищеним ризиком захворювання на ТБ
  7. Категорії пожежо- і вибухонебезпечних приміщень і будівель
  8. Категорії робіт за величиною загальних енерговитрат організму (ДСН 3.3.6.042-99)
  9. Категорії соціології праці та зайнятості
  10. Категорії соціології.
  11. Категорії та схеми лікування

Під категорією населення розуміється загальна характеристика сукупності жителів того або іншого населеного пункту (території) в залежності від їх зв'язку з цією територією.

Коли проводиться перепис населення, статистиків перш за все цікавить, чи живе дана особа в даній місцевості постійно, або просто знаходиться в даній місцевості у момент проведення перепису, або воно вважається жителем даної місцевості відповідно до прийнятих правил реєстрації жителів.

У статистиці населення прийнято розрізняти три категорії населення: постійне, наявне і приписне (юридичне). Ці категорії ввів в статистику населення А. Кетле.

Постійне населення - це сукупність осіб, постійно проживаючих в даній місцевості, незалежно від того, де вони реально знаходяться у момент проведення перепису населення і чи вказані вони в списках жителів цієї території.

Критерій віднесення тієї або іншої людини до цієї категорії постійного населення - час проживання (або відсутність) людини в даній місцевості, в даному населеному пункті.

 

Наявне населення - це сукупність людей, що знаходяться в даній місцевості в той або інший момент часу, незалежно від того, скільки часу вони тут знаходяться або передбачають знаходитися, числяться вони або ні в будь-яких в списках.

Частка наявного населення, що не відноситься до постійного, називається такими, що проживають тимчасово (тимчасово присутні).

З іншого боку, частка постійного населення, яка з будь-яких причинах відсутня у момент перепису на даній території, називається тимчасово відсутніми.

Звідси витікає наступне співвідношення між наявним і постійним населенням:

(2.1)

де ПН - постійне населення; НН - наявне населення; ТП - що тимчасово присутнє; ТВ - тимчасово відсутні..

Юридичне (приписне) населення - це ті, хто значиться в списках жителів даної території, прописаний тут або пов'язаний з даною місцевістю будь-якими іншими правилами реєстрації незалежно від фактичного мешкання. У минулому саме юридичне населення було основною категорією війського-приписних і фіскальних учетов, регулярних переписів сучасного типа, що проводилися до початку.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)