АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Любарт Ольгерд

Читайте также:
  1. Обсуждение карты Ольгерда
  2. Обсуждение карты Ольгерда
  3. Расцвет: правление Ольгерда

Гедемін (1316-1341)

Любарт Ольгерд

               
       
 
 
 


ВітовтСигізмундЯгайло Свидригайло

Зміст унії:

1. Це була шлюбна унія – литовський князь Ягайло одружився з польською королевою Ядвігою і був проголрошений польським королем.

2. Об`єднувалися збройні сили Польщі та Литви.

3. Литва (була останньою язичницькою країною в Європі) прийняла католицизм.

 

Наслідки унії: Позитивні: об`єднання зусиль двох держав допомогло розгромити Тевтонський орден (Грюнвальдська битва 1410). Негативні: посилився вплив поляків в Україні, починається насильницьке насадження католицизму.

 

За часів князювання Вітовта (1392-1430) Польща намагається остаточно підпорядкувати собі Литву, Литва ж прагне зберігти незалежність від Польщі.

Після смерті Вітовта його наступником став молодший брат Ягайла – Свидригайло, який спирався на українську знать і боровся за незалежність Литви від Польщі.

Феодали-католики проголосили Великим князем литовським Сигізмунда (брата Вітовта). Таким чином, наступні 4 роки в межах Литви існувало дві держави – власне Литва, яку очолював Сигізмунд і Велике князівсто Руське на чолі із Свидригайлом.

В 1435 р. відбулася вирішальна битва, в якій війська Свидригайла були розбиті і він зрікся титула князя, але сама війна тривала до 1440 р., коли загинув Сигізмунд.

Великим князем Литовським було обрано сина короля Ягайла – 13-річного Казиміра, який став королем Польщі. Таким чином, об`єднання Литви та Польщі було відновлено у формі персональної унії.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)