АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Значення метрології для науково-технічного прогресу та промисловості

Читайте также:
  1. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  2. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  3. Взаємодія потреб та інтересів як рушійна сила соціально-економічного прогресу
  4. Видатки державного бюджету та їх призначення
  5. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  6. Визначення
  7. Визначення
  8. Визначення
  9. Визначення
  10. Визначення
  11. Визначення
  12. Визначення

Метрологія має важливе значення для науково-технічного прогресу, оскільки без вимірювань, без постійного підвищення їх точності неможливий розвиток жодної з галузей науки і техніки. Завдяки точним вимірюванням стали можливими численні фундаментальні відкриття. Наприклад, вимірювання густини води з підвищеною точністю обумовило відкриття у 1932 р. важкого ізотопу водню — дейтерію, мізерний вміст якого у звичайній воді здатний збільшувати її густину.

Розвиток науки і промисловості стимулював розвиток вимірювальної техніки, а удосконалення вимірювальної техніки, у свою чергу, активно впливали на розвиток багатьох галузей науки і техніки.

Жодне наукове дослідження чи процес виробництва не може обійтися без вимірювань, без вимірювальної інформації. Ні в кого немає сумніву відносно того, що без розвитку методів і засобів вимірювання прогрес у науці і техніці неможливий.

Сучасні досягнення у галузі радіоелектроніки були б неможливі без нових технологій і високоточних вимірювань товщини шарів напилення у мікросхемах і чистоти напівпровідників. Впровадження нових технологій грунтується на нових засобах вимірювань, принципи роботи яких розроблені з урахуванням останніх наукових досягнень і відкриттів.

Розвиток сучасного наукового експерименту при дослідженні космосу, елементарних частинок матерії, складних технологічних процесів і об'єктів залежить від своєчасного і якісного збору вимірювальної інформації, від необхідного рівня і випереджаючого розвитку засобів вимірювання.

Поряд з метрологією формувалися теоретичні основи вимірювальної техніки в цілому та окремих видів вимірювань, наприклад, електричні, оптичні, механічні. Нові засоби вимірювальної техніки розробляються на основі сучасних досягнень у галузі математики, фізики, радіоелектроніки, біології, теорії автоматичного управління, теорії зв'язку тощо. Перелічені галузі науки у свою чергу використовують досягнення теорії вимірювань, метрології, вимірювальної техніки. Так, спеціалісти обчислювальної техніки розробляють аналогово-цифрові перетворювачі, вимірювальні комутатори і відповідне метрологічне забезпечення.

До недавнього часу засоби вимірювальної техніки обмежувалися показувальними та автоматичними приладами для вимірювання окремих технологічних параметрів. В останні роки у зв'язку з різним рівнем інтенсифікації і автоматизації сучасних технологічних процесів підхід до вимірювань суттєво змінився. Виникла потреба у своєчасному одержанні, опрацюванні й записах потоків вимірювальної інформації, що зумовило виникнення інформаційно-вимірювальних систем, здатних відтворювати на екранах дисплея повну інформацію про стан об'єкта, давати поради оператору, відображати значення того чи іншого параметра і прогнозувати подальшу його зміну.

Для забезпечення науково-технічного прогресу метрологія повинна випереджати у своєму розвитку інші галузі науки, бо для кожної з них точні вимірювання і достовірна інформація є основоположними.

1.Питальний план

1. Чому метрологія має важливе значення для науково-технічного прогресу,?

2. Завдяки чому відкрили важкий ізотоп водню – дейтерію?

3. Що послугувало стимулом для розвитку багатьох галузей науки і техніки?

4. Без чого неможливий прогрес у науки і техніки?

5. На чому ґрунтується впровадження нових технологій?

6.Від чого залежить розвиток експериментів при дослідженні космосу?

7.Яку роль відіграють інші галузі науки для розвитку метрології?

8. Щ зумовило виникнення сучасних інформаційно-вимірювальних систем?

9. Чому метрологія повинна випереджати у своєму розвитку інші галузі науки?

 

2.Тезовий план

1. Метрологія – це наука про вимірювання.

2. Точні вимірювання – це великий поштовх для фундаментальних відкриттів.

3. Розвиток вимірювальної техніки – стимул для розвитку багатьох галузей науки і техніки.

4. Вимірювання – необхідний засіб для прогресу у науці і техніці.

5. Дослідження космосу –заслуга високого рівню засобів вимірювання.

6.. Розвиток метрології – головний крок для забезпечення науково-технічного прогресу.

 

3. Називний план

1. Значення метрології для науково-технічного прогресу,

2.Вплив розвитку науки і промисловості на інші галузі науки і техніки.

3.Неможливість прогресу у науці і техніці без розвитку методів і засобів вимірювання

4.Значення нових засобах вимірювань для впровадження нових технологій

5.Значеня вимірювальної техніки для дослідження космосу.

6.Роль інших галузей для розвитку метрології.

7. Значення інформаційно-вимірювальних систем для людства.

8.Значимість метрології для забезпечення науково-технічного прогресу та промисловості.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)