АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основне рівняння молекулярно-кінетичної теорії газів

Читайте также:
  1. А. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ
  2. Б. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ПРАВА
  3. Визнання , теорії та критерії держав
  4. Виникнення і розвиток теорії модернізації
  5. Вищий ступінь порівняння
  6. Вклад Дж. Кейнса у розвиток кількісної теорії грошей
  7. Вопрос № 4 Основні положення теорії розподілу влад(Монтескье)
  8. Головні рівняння гідравліки
  9. Державне регулювання суспільного відтворення. Основні теорії ДРЕ
  10. Еволюція уявлення про суспільство та теорії його походження
  11. Елементи теорії.
  12. Елементи теорії.

У попередньому параграфі ми з'ясували, що тиск газу обумовлений ударами його молекул. Тепер спробуємо знайти залежність між тиском газу і величинами, які

Рівняння (4) ми вивели, припускаючи, з метою спро­щення розрахунків, що газ міститься в кубічній посу­дині. Однак це рівняння можна дістати для посудини будь-якої форми.

Основне рівняння молекулярно-кінетичної теорії газів можна записати в іншому вигляді. Помножимо і поділимо праву частину рівняння (4) на 2 і врахував­ши, що , дістанемо;

Але — середня кінетична енергія поступального руху молекул. Отже,

(5)

тобто добуток тиску газу на його об'єм дорівнює двом третинам середньої кінетичної енергії поступального руху всіх молекул газу.

Оскільки добуток ят = р — густина газу, то основне рівняння молекулярно-кінетичної теорії можна вирази­ти ще так:

(6)

Тобто, тиск ідеального газу пропорційний добуткові густини газу і середнього квадрата швидкості посту­пального руху молекул.

 

? 1. Як обчислити зміну імпульсу молекули під час удару в стінку посудини? 2. Чому можна вважати, що молекули в газі рухаються лише вздовж трьох взаємно перпендикулярних напрямів? 3. Сформу­люйте основне рівняння молекулярно-кінетичної теорії газів і запи­шіть його формули. 4. Зв'язок між якими величинами встановлює основне рівняння молекулярно-кінетичної теорії газів?

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)