АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття про психічний розвиток

Читайте также:
  1. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  2. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  3. Адміністративні стягнення: поняття і види
  4. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  5. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  6. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  7. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  8. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  9. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  10. Визначення поняття “медсестринська справа”.
  11. Виробничий процес: поняття та структура
  12. Глава 16 СОЦІАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО В УКРАЇНІ: ПОНЯТТЯ І ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Тема: Фактори і закономірності психічного розвитку та формування особистості в онтогенезі.

Мета: розкрити сутність поняття психічний розвиток, ознайомити студентів з основними закономірностями та рушійними силами психічного розвитку, розкрити суть різних теоретичних поглядів на фактори та рушійні сили психічного розвитку; ознайомити з проблемою співвідношення розвитку з навчанням та вихованням.

 

План

1. Поняття про психічний розвиток. Основні ознаки психічного розвитку.

2. Рушійні сили та закономірності психічного розвитку.

3. Основні фактори психічного розвитку.

4. Проблема співвідношення навчання і розвитку у віковій психології: основні підходи.

Основна література.

1. Вікова психологія / За ред. Г.С. Костюка.- К.,1976.

2. Вікова та педагогічна психологія: Навчальний посібник / О.В.Скрипченко, Л.В.Долинська, З.В.Огороднійчук та ін. – К.: Просвіта, 2003.

3. Заброцький М.М. Вікова психологія. – К.: МАУП, 1998.

4. Немов Р.С. Психология.- В.3 кн.- Кн.2.- Н.,1995.

5. Крайг Г. Психология развития.- СПб.,2000.

6. Кулагина И.Ю. Возрастная психология / Развитие ребенка от рождения до 17 лет.- М., 1998.

7. Обухова Л.Ф. Возрастная психология. – М., 2001.

8. Обухова Л.Ф. Детская психология: теории, факты, проблемы.- М.,1998.

9. Шаповаленко И.В. Возрастная психология (Психология развития и возрастная психология). – М.: Гардарики, 2004.

Додаткова література.

1. Давыдов В.В. Выготский Л.С. Проблемы развивающего обучения: Опыт теоретического и экспериментального исследования.- М.,1986.

 

Поняття про психічний розвиток.

 

Онтогенез людини - цілісний процес, що проходить в різних і взаємопов’язаних між собою формах (морфологічній, фізіологічній, психічній і соціальній).

Для розкриття сутності процесу онтогенезу використовують поняття:

- “розвиток” – зміни від простого до складного, від нижчого до вищого, які є наслідком накопичення кількісних змін, які ведуть до якісних перетворень, що в свою чергу характеризують структурне і функціональне вдосконалення живої людської істоти (так, наприклад, оволодіння дитиною раннього віку різноманітними предметними діями приводить до появи здатності орієнтуватися на зв’язки між предметами, самостійно встановлювати їх без допомоги дорослого, а це в свою чергу приводить до розвитку наочно-дійового (практичного) мислення);

- “формування” - поняття, яке використовують для характеристики процесу розвитку індивіда під впливом зовнішніх соціальних факторів (так, цілеспрямованими компонентами процесу формування виступають виховні, навчальні впливи, спеціально організовані середовищем, а стихійними – впливи неформальних груп, моди, реклами і ін.);

- “дозрівання” - зміни індивіда, його окремих функцій і процесів в результаті дії внутрішніх вроджених факторів (наприклад, дозрівання в період молодшого шкільного віку лобних ділянок півкуль головного мозку, які відповідають за саморегуляцію поведінки, є важливою передумовою розвитку таких новоутворень цього періоду як довільність пізнавальних функцій та самоконтролю);

- “становлення” – поняття, яке застосовується у випадку, коли мова йде про розвиток якоїсь сторони чи якості особистості як процес наближення її до якого певного стану (рівня) (наприклад, становлення самосвідомості чи характеру).

Психічний розвиток – це закономірна зміна психічних функцій та особистісних якостей і властивостей, що проявляється в кількісних, якісних, структурних та функціональних перетвореннях, які пов’язані з певними етапами життєвого шляху людини.

Розвиток – це складний інволюціно-еволюційний поступальний рух, в ході якого відбуваються прогресивні та регресивні інтелектуальні, особистісні і поведінкові, а також діяльні сні зміни в самій людині (Л.С.Виготський, Б.Г.Ананьєв).

Розвиток характеризується (згідно Л.І.Анцифереровою): незворотністю, прогресом/регресом, нерівномірністю, збереженням попереднього в новому, єдністю змін та збереження.

Важливо наголосити, що в процесі психічного розвитку проявляються типологічні та індивідуальні відмінності, які проявляються в особливостях нервової системи, розумових, емоційних, вольових якостях, інтересах, здібностях людини.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)