АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кінний балет

Читайте также:
  1. БАЛЕТНОЕ ТВОРЧЕСТВО Г. М. ВАГНЕРА
  2. БАЛЕТНОЕ ТВОРЧЕСТВО Е. А. ГЛЕБОВА
  3. Для дам: свободная юбка ниже колен, свободный, «не кричащий» верх, балетки, джазовки, чешки.

У XVI столітті з'являється кінний балет, д е вершники гарцювали на конях під музику, спів і декламацію (Турнір вітрів, 1608, Битва краси, 1616, Флоренція). Особливого поширення кінні балети набули при дворах Людовика XIII і Людовика XIV. Витоки кінного балету ведуть до лицарських турнірів середньовіччя.

Великого впливу розвитоку танцю в середині століття надано італійським композитором Монтеверді, який у своїх творах вперше поєднав речитатив, хор, танець і оркестр.

У XVI столітті було зроблено великий крок у розвитку техніки танцю. Фабриціо Карозо, провідний італійський хореограф, в 1582 році видав книгу “Танцівник”, в якій описав танці Венеції, техніку їх виконання, основні танцювальні рухи. А у Франції Туано Арбо теж випустив книгу під назвою “Орхесографія”, яку побудував у формі діалогу.

В Іспанії сюжетну танцювальну сценку називали Мореско (мавританський танець), в Англії - маскою. У середині 16 - початку 17 ст. виник фігурний, образотворчий танець, організований за типом складання геометричних фігур (бали-фігурато). Відомий Балет туркень, виконаний в 1615 при дворі герцогів Медічі у Флоренції. В образотворчому танці беруть участь міфологічні та алегоричні персонажі.

З початку XVI ст. відомі кінні балети, так звані «Каруселі» в яких вершники гарцювали на конях під музику, спів і декламацію на тлі пишних декорацій. Це святково-карнавальна кавалькада, щось середнє між спортивним святом і маскарадом. Витоки кінного балету ведуть до лицарських турнірів середньовіччя. Коней вчили виступати під музику, і танцмейстерам доводилося бути також і наїзниками, і фехтувальниками.

Особливо поширені кінні кадрилі-балети були у Франції за Людовіка XIII і Людовика XIV. На «Каруселі» Людовик XIV постав перед народом в ролі римського імператора з величезним щитом у формі Сонця. Це символізувало те, що Сонце захищає короля і разом з ним і всю Францію. Звідси і сталося прізвисько Людовика - Король-Сонце.

У кінці XV – на початку XVI століття італійських танцмейстерів запрошували у Францію, де вони влаштовували свята при дворі Катерини Медічі.

Ставши дружиною французького короля, італійка Катерина Медичі привезла до Франції і моду на придворні балети. В результаті італійські танцмейстер стали запрошуватися до французького двору.

Перший балетний спектакль, який об'єднав музику, слово, танець і пантоміму, «Цирцея», або «Комедійний балет королеви», був поставлений італійським балетмейстером Бальтазаріні ді Бельджойозо в 1581 році. У ньому були використані всі типи придворних розваг, за участю танців - від пасторалі до видовищних інтермецо. Це був яскравий приклад стилю бароко. Вистава тривала п'ять з половиною годин і в ній переважали вокальні номери і діалоги. Танець становив лише чверть дії, але це вважається переломним моментом для становлення балету, тому що танець був пов'язаний з основною дією.

За часів Людовика XIV вистави придворного балету досягли найвищого пишноти, включали в себе сценічні ефекти, що додавали видовищу характер феєрії. Вони вражали розкішшю костюмів і парадністю обстановки.

У балетах часто танцював сам Людовик XIV (1653 р. У ролі Сонця в «Балеті ночі») разом з любителями-аристократами. На складні характерні танці запрошували акторів-професіоналів. Король і придворні танцювали в масках.

З тих пір у Франції став розвиватися жанр придворного балету (маскаради, пасторалі, танцювальні дивертисменти і інтермедії). Балет 16 ст. являв собою пишне видовище в бароковому стилі з виконанням церемонних іспанських танців - павани, сарабанди. За часів Людовика XIV вистави придворного балету досягли найвищої пишноти, включали в себе сценічні ефекти, що додавали видовищу характер феєрії. Людовик XIV і сам не був чужий музі танцю, в 1653 він виступив в ролі Сонця в Балеті ночі, з тих пір його називали «Король-сонце». У тому ж балеті танцював композитор Ж.Б.Люллі, що починав свою кар'єру як танцівник.

У XVII столітті з'являється новий жанр - комедія-балет, великого французького драматурга, актора і режисера Жана Батіста Мольєра. Він оригінально з'єднував музику, танець і дію. Танці для цих вистав ставив П'єр Бошан, а музику складав відомий композитор того часу Жан Батист Люллі. У 1664 році вони створили спектакль «Шлюб за примусом», який був настільки насичений танцями, що сучасники називають його балетом-комедією.

Танець став перетворюватися на балет, коли його почали виконувати за певними правилами.

Вперше їх сформулював балетмейстер П'єр Бошан (1637-1705), який працював з Люллі і очолив в 1661 французьку Академію танцю (майбутній театр Паризької опери). Він записав канони благородної манери танцю, в основу якої поклав принцип виворотності ніг (en dehors).
Таке положення давало людському тілу можливість вільно рухатися в різні боки. Всі рухи танцівника він розділив на групи: присідання (пліє), стрибки (заноски, антраша, кабріолі, жете, здатність зависати в стрибку - елевація), обертання (піруети, фуете), положення корпусу (аттітюди, арабески). Виконання цих рухів здійснювалося на основі п'яти позицій ніг ​​і трьох позицій рук (port de bras). Всі па класичного танцю є похідними від цих позицій ніг ​​і рук. Так почалося формування балету, що розвинувся до 18 ст. з інтермедій та дивертисментів у самостійне мистецтво.

У Паризькій опері 17 ст. виконувався особливий жанр театрально-музичного видовища - опери-балети композиторів Ж.Б.Люллі, А.Кампра, Ж.Ф.Рамо. Спочатку в балетну трупу входили лише чоловіки. Французькі танцівники славилися грацією і витонченістю (шляхетністю) манери виконання. Італійські танцівники принесли на сцену Паризької опери нову манеру танцю - віртуозний стиль, технічно складну, стрибкову манеру танцю. Одним з основоположників чоловічого сценічного танцю став Луї Дюпре (1697-1774). Він першим об'єднав в танці обидві манери виконання. Ускладнення техніки танцю зажадало змін жіночого костюма.

У першій третині 18 ст. Марі Камарго і Марі Саллє першими з балерин почали виконувати стрибки (антраша), раніше підвладні тільки чоловікам, тому вони скасували важкі фіжми і паньє, а потім і вкоротили спідниці і перейшли до взуття на більш низькому каблуці.
У другій половині 18 ст. з'явилися блискучі танцівники Гаетан Вестріс (1729-1808), П'єр Гардель (1758-1840), Огюст Вестріс. Легкий одяг в стилі антик, що увійшла в моду напередодні Французької революції, сприяла розвитку техніки балету. Однак зміст балетних номерів був слабо пов'язаний з сюжетом опери і носив характер антре, виходу в менуеті, гавоті та інших танцях в процесі оперного спектаклю. Жанр сюжетного балетного спектаклю ще не склався.

У XVII столітті балетні спектаклі в основному були алегоричними і відрізнялися складністю техніки, різноманітністю і багатством костюмів, великою кількістю актів: від трьох до п'яти. Танцювальна техніка вимагала спеціальної підготовки. Король і придворні танцювали тільки в масках. В XVII всі ролі в балеті виконували чоловіки.

У 1671 році була створена французька Академія музики, яка згодом стала центром французької опери та балету (1871 року Гранд опера). Балетмейстером в цій академії 21 рік був П'єр Бошан, який за своє довге життя багато зробив для розвитку класичного танцю: ввів теперішні п'ять позицій ніг, розробив свою систему сценічного танцю. 1681 року в балеті П'єра Бошана “Тріумф любові” вперше взяли участь жінки.

XVIII ст. ознаменували своєю просвітницькою діяльністю філософи Руссо, Вольтер, Дідро і багато інших, що значно вплинуло на розвиток літератури, музики, живопису, театру і, звичайно, балета.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)