АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порівняння інвестиційних проектів

Читайте также:
  1. Випереджаюча база порівняння при
  2. Вищий ступінь порівняння
  3. ЗАХИСТ КУРСОВИХ ПРОЕКТІВ
  4. Найвищий ступінь порівняння
  5. ОДНА ПРАВИЛЬНА ВІДПОВІДЬ. Яка мета порівняння фактичних даних з даними минулих періодів?
  6. Орієнтовна тематика курсових проектів
  7. Позик на фінансування проектів розвитку та позик, що виникають в результаті визнання боргу, їх обслуговування та погашення
  8. Порівняння бухгалтерського обліку і обліку з метою оподаткування
  9. Порівняння вживання часів: Present Indefinite / Continuous, Future Indefinite / Continuous; Конструкція: to be going to do smth.
  10. Порівняння загальновиробничих витрат відповідно до норм ПКУ та стандартів П(С)БО 16 «Витрати»
  11. Порівняння нескінченно малих функцій.

 

Як випливає з умови, дійсна вартість майбутніх вигід для обох проектів однакова, тобто обидва проекти сьогодні мають однакову вартість. Однак якщо розглядати їх як об'єкти для інвестицій, то перевагу варто віддати проектові А, тому що він потребує менших початкових вкладень. Іншими словами, вкладаючи гроші в проект А, можна домогтись більшого приросту капіталу.

Якщо розглядати цю задачу в термінах аналізу дисконтованого грошового потоку, то критерієм під час відбору проектів є різниця між сумою дисконтованих грошових потоків і початкових інвестицій, що називається чистою дійсною вартістю:

 

 

де: NPV - чиста дійсна вартість;

С - сума початкової інвестиції; С, - майбутній грошовий потік періоду t; it - норма дисконтування, що відповідає періодові t.

Ставку дисконту можна розрахувати, наприклад, за рівнянням САРМ:

 

 

де: і - ставка дисконту, що дорівнює очікуваній нормі прибутку

на власний капітал; С - безризикова ставка прибутку, наприклад, норма оплати

за державними цінними паперами;

Си - середньоринкова ставка прибутку;

Р - фактор ризику.

Позитивне значення NPV - чистої дійсної вартості - свідчить, що при вимірі поточними грішми грошовий потік від проекту перевищує витрати на його здійснення. Отже, позитивне значення NPV є критерієм прийнятності інвестиційного проекту. При цьому величина норми дисконтування визначається альтернативною вартістю капіталу, тобто тією, яку одержав би інвестор, вклавши гроші в проект із рівним ризиком.

Іншими словами, чим більшим буде значення NPV з& однакової початкової інвестиції, тим дорожчим буде право на об'єкт права інтелектуальної власності, що генерує позитивний грошовий потік у цьому проекті.

Зі сказаного вище можна зробити висновок про те, що максимізація NPVвідповідає цілям фірми зі збільшення вартості активів і Може бути основним напрямком роботи менеджерів.

Чиста дійсна вартість, як Критерій ефективності інвестиційного проекту, досить коректна й економічно обґрунтована. По-перше, вона враховує зміну вартості грошей у часі. Інші інвестиційні критерії, як це буде показано далі, цього не враховують. По-друге, чиста дійсна вартість залежить тільки від прогнозованого грошового потоку й альтернативної вартості капіталу. По-третє, їй властива адитивність, тобто чисті дійсні вартості кількох проектів можна складати, тому що всі вони виражені в "сьогоднішніх" грошах. Під час спільного розгляду "поганого" та "гарного" проектів позитивний загальний баланс не введе експерта в оману.

Для застосування критерію чистої дійсної вартості необхідно:

спрогнозувати всі грошові потоки проекту протягом терміну володіння, зокрема й грошовий потік можливого продажу наприкінці проекту;

визначити альтернативну вартість капіталу на фінансовому ринку;

визначити дійсну вартість майбутніх грошових потоків шляхом дисконтування за нормою, рівною альтернативній вартості капіталу;

визначити чисту дійсну вартість вирахуванням з дійсної вартості майбутніх грошових потоків суми початкових інвестицій;

вибрати з кількох варіантів проект, що має максимальне значення чистої дійсної вартості, або відмовитися від проектів з негативним значенням NPV.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)