АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунки з використанням чеків, пластикових карток, векселів

Читайте также:
  1. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  2. Безготівкові розрахунки безроьіття фрікційне
  3. Безготівкові розрахунки в Україні
  4. Вихідні дані завдання й проміжні розрахунки
  5. Відомість залишків по рахунку «Розрахунки за виплатами працівникам» на 1.01.201_р.
  6. Глава 11. Розрахунки за допомогою систем дистанційного обслуговування
  7. Глава 3. Розрахунки із застосуванням платіжних доручень
  8. Глава 7. Розрахунки із застосуванням розрахункових чеків
  9. Глава 8. Розрахунки за акредитивами
  10. Завдання 18. Скласти журнал господарських операцій з відображення нестачі та надлишків у роздрібній торгівлі. Здійснити необхідні розрахунки.
  11. Зазначені розрахунки показників ефективності необхідні для прийняття тих чи інших оптимальних рішень.
  12. Історія виникнення пластикових карток.

У розрахунках як торговельного, так і неторговельного характеру широко використовуються чеки, векселі та пластикові картки. Векселі та чеки застосовуються як самостійні засоби платежу, так і в поєднанні з іншими формами міжнародних розрахунків.

Чек – вказівка, яку боржник дає своєму банкові на виплату третій особі зі свого рахунку певної суми.

Виписувати чек боржник має право тільки тоді, коли у нього є в банку відповідні активи або надана кредитна лінія. Таким чином, банк боржника може відмовитись сплачувати кредиторові чек, якщо боржник не має відповідного забезпечення свого рахунку. Виняток становлять тільки підтверджені бланкові чеки та належним чином оформлені єврочеки.

Кредитна картка дає її власникові змогу платити за товари та послуги шляхом подання картки та підписання виправдного документу.

Установа, що видає кредитну картку, утримує з власника картки річний збір і одержує, як правило, від підприємства, де власник картки «оплачує» своєю карткою, прибуток з обороту. Установа, що видала кредитну картку, потім проводить розрахунок з її власником і списує відповідну суму з його рахунку.

У системі міжнародних розрахунків одним з основних інструментів є вексель. У міжнародних розрахунках частіше використовуються переказні векселі, ніж прості, хоча жодних регламентацій щодо використання того чи іншого виду векселя немає.

Векселі виписуються в одному примірнику, проте можливе існування випадків, коли експортер відсилає тратту разом з товарними документами, котрі, звичайно, виготовляються у двох-трьох примірниках. У такому разі вексель також виписується в кількох примірниках.

Строк платежу за переказним векселем вказується у вигляді певної дати, періоду від дати векселя або періоду після пред’явлення векселя, проте виставлення переказного векселя зі строком погашення, який визначається як «період після пред’явлення» не рекомендується, оскільки така умова дає можливість для покупця відстрочувати платіж і в такий спосіб штучно продовжувати строк користування кредитом, наданим експортером. Строк платежу у кожному конкретному випадку повинен визначатися умовами угоди між експортером та імпортером. Переказний вексель, у якому не вказаний строк платежу, підлягає оплаті за пред’явленням.

Використання векселів може бути передбачено, а в деяких випадках і визначатися як обов’язкова умова при використанні акредитивної та інкасової форми розрахунків.

Вексель може бути виписаний у будь-якій валюті, проте здебільшого він виписується у валюті країни платежу. Разом з цим, вексельні закони містять спеціальні пункти відносно оплати векселя, сума якого виражена в іноземній валюті (іноземній валюті для місця оплати векселя).

Відповідно до Женевської конвенції, якщо вексель виписаний у валюті, яка не має обігу у місці платежу, то сума векселя може бути сплачена у місцевій валюті за курсом на день настання строку платежу. Однак може бути ситуація, коли держатель векселя обумовлює, що сума оплати обчислюватиметься за курсом, позначеним у векселі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)