АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні види поліграфічного друку

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  3. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  4. Банки — основні учасники ринку капіталів
  5. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  6. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  7. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.
  8. Виділяють чотири основні стадії конфлікту.
  9. Визнання, класифікація, оцінка та основні завдання обліку зобов'язань
  10. ВИМОГИ ДО ДОКУМЕНТІВ, ЩО ЇХ ВИГОТОВЛЯЮТЬ ЗА ДОПОМОГОЮ ДРУКУВАЛЬНИХ ЗАСОБІВ
  11. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  12. Відзначимо наступні основні функції політичної соціології як навчальної дисципліни: світоглядну, пізнавальну, виховну, практично-політичну.

Виявлення підроблених документів

Мета: навчити слухачів виявляти підроблені документи

 


Зміст

 

Тема №1 Види поліграфічного друку. Основні елементи захисту документів. Документи, що засвідчують особу. 3

Тема №2 Документи, що супроводжують транспортні засоби. Види підробок. Методи та способи їх дослідження. Використання технічних прийомів та засобів. 15

 


 

Тема №1 Види поліграфічного друку. Основні елементи захисту документів. Документи, що засвідчують особу

 

На цьому занятті будуть розглянуті види поліграфічного друку, які використовуються в бланках документів, та основні елементи захисту документів. Також буде наданий перелік документів та елементів їх захисту, з якими можуть мати справу патрульні в ході виконання своїх функцій.

Основні види поліграфічного друку

Друкування – це перенесення фарби з друкарської форми на папір, пластик або інший матеріал.

Найбільш поширеними способами нанесення зображень на документи є:

- плоский (офсетний) друк;

- глибокий друк;

- високий друк;

- трафаретний друк (шовкографія);

- ірисовий друк (розкат).

Також використовуються засоби оперативної поліграфії зі струменевим і лазерним способами нанесення зображень.

Кожному способу властиві свої особливості, що випливають як з характеру виготовлення друкарських форм, так і зі способу проведення друкарського процесу та застосовуваних матеріалів.

Плоский офсетний друк – спосіб друку, при якому друкуючі та пробільні елементи форми лежать в одній площині. Для друкування тексту і фонових сіток різноманітних документів провідне місце займає один з різновидів плоского друку - офсетний друк.

Для плоского друку характерні:

· матова поверхня фарбної речовини знаків;

· недостатньо чіткі краї штрихів знаків;

· невеликий шар фарби, що рівномірно розподіляється в штрихах на поверхні паперу

Найбільш розповсюдженим способом передачі напівтонових зображень є їх растрування (тобто отримання напівтонових та штрихових зображень у вигляді мікроштрихів)

Ірисовий друк (від гр. iris – райдуга; ще його називають друком в розкат або райдужним друком) дозволяє отримувати багатокольоровий відбиток з повільним переходом від одного кольору до іншого за один прогін (тобто папір обертається навколо фарбного барабана один раз). Використовується в якості засобів захисту цінних паперів та грошових знаків завдяки точному суміщенню ділянок різнокольорових штрихів.

Глибокий (металографський, інтагліо) друк – спосіб друку, при якому фарба виступає над поверхнею паперу.

Для зображень, отриманих способом глибокого друку характерні такі ознаки:

· рельєфно виступаючий фарбувальний шар у штрихах;

· чіткі краї знаків

Високий друк – спосіб, в якому техніка друку схожа на видавлювання.

Способом високого друку виконується серійний номер паперових свідоцтв про реєстрацію ТЗ, серійні номери банкнот та цифри серійних номерів марок акцизного податку.

Ознаками високого друку є:

· чіткі, рівні краї штрихів знаків;

· наявність потовщення фарби на краях по периметру штрихів;

· втиснений рельєф за формою знаків на лицьовій та зворотній сторонах аркушу паперу.

Трафаретний друк спосіб друку, при якому друкуючі елементи пропускають фарбу, а пробільні – не пропускають. При виготовленні документів застосовується, в основному дрібнотрафаретний спосіб, що використовує форму для друку, основу якої становить сітчастий матеріал (шовк, металева сітка, тканина з синтетичних волокон).

Іншими словами, трафаретний друк – процес нанесення малюнку по трафарету, при якому фарба видавлюється через тканину з дуже маленькими отворами, тобто ніби просіюється.Ознаками трафаретного друку є:· штрихи знаків роздроблені на дрібні елементи сітки (мають чарункову структуру);· великий шар фарби рівномірно розподілений по всій площі штрихів;· пилоподібна будова країв штрихів.

Електрофотографічний спосіб друку

Ознаки зображень, отриманих електрофотографічним способом друку:

· поверхневе розташування фарби; · штрихи знаків утворені дрібними, спеченими між собою частинками однокольорового або багатокольорового тонеру; · наявність крапок-марашок на пробільних поверхнях паперу і по краях зображень; · опадання фарбувальної речовини в місцях перегинів паперу; · наявність характерного блиску. Струменевий спосіб друку

Ознаки зображень, отриманих струменевим способом друку:

· штрихи складаються з різнофарбних (однофарбних) крапок різного розміру, які взаємонакладаються;· фарба розташована на поверхні паперу.

При огляді документа патрульні повинні насамперед пам’ятати про те, що документ є захищеним композиційно, тобто захист документу складається не з одного елементу, а з сукупності захисних елементів. І тому при огляді не можна спиратися на наявність одного захисного елементу, хоча його відсутність є підставою для виникнення підозри щодо справжності документу.

Необхідно зазначити, що чим більшим попитом користується документ, тим більше в нього шансів бути частково чи повністю підробленим. У першу чергу, до таких документів відносяться:

– цінні папери (акції, облігації, векселі, чеки, тощо);

– грошові знаки (які і є цінними паперами);

– кредитні та інші розрахункові пластикові картки;

– документи, які засвідчують особу, або дають право на отримання відповідних пільг (загальнодержавні посвідчення особи; паспорти та документи для перетину кордону; посвідчення, тощо);

– дипломи навчальних закладів;

– марки акцизного збору.

Поліграфічні вимоги для досягнення бажаної захищеності документа достатньо відомі. Ними є: використання графічних елементів, спеціальних видів паперу, пластику та барвників, спеціальних видів друку, електронних, біологічних та радіо-технологій, а також спеціальної обробки готової продукції (фінішна обробка, в яку входить нанесення голографічних елементів).

У різних країнах підходи до захисту цінних паперів відрізняються один від одного. Наприклад, у США та Канаді основним елементом системи захисту вважають металографічний друк. Тому вся текстова частина бланку цінного паперу друкується цим способом друку. В Англії обов’язковими є вже використання спеціального паперу, металографічного друку та інших спеціальних способів друку. В інших країнах акцент робиться лише на папір і спеціальні способи друку, при цьому металографічний друк є бажаним, проте не обов’язковим.

Розглянемо основні елементи захисту документів, які використовуються в нашій країні.

Будь-який документ, що засвідчує особу, складається з двох основних частин:

· бланк документа;

· реквізити документа

Бланк документа складається з:

· обкладинки;

· внутрішніх аркушів;

· надрукованого тексту;

· фонової сітки;

· графічних зображень, тощо;

· елементів спеціального захисту.

Складові елементи бланка індивідуальні для кожного випуску документа і майже завжди постійні для всіх примірників одного тиражу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)