АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття криміналістичної характеристики розкрадань у сфері економіки

Читайте также:
  1. I. Основные характеристики и проблемы философской методологии.
  2. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  3. PR-текст, его сущностные характеристики
  4. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  5. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  6. Адміністративні стягнення: поняття і види
  7. Аналитические реакции, их характеристики
  8. Аналіз інших нормативно-правовими актів в сфері інформатизації та шляхи для її удосконалення.
  9. Антимонопольна політика в умовах ринкової економіки.
  10. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  11. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  12. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.

План

1. Поняття криміналістичної характеристики розкрадань у сфері економіки.

2. Методико розслідування розкрадань, скоєних шляхом крадіжок, пограбувань, розбоїв, шахрайства, вимагання(сторонніми особами).

3. Методика розслідування розкрадань майна скоєного посадовими особами по прибутковим документам.

4. Методика розслідування розкрадань майна скоєного посадовими особами, яке не оприбутковане по документам.

5. Особливості порушення кримінальної справи.

6. Огляд та дослідження документів.

7. Призначення експертиз.

8. Проведення обшуку і виїмки.

9. Допити свідків.

Самостійна робота

1. Розслідування злочинів про розкрадання державного майна організованими формуваннями.

2. Особливості тактики і методики початкових слідчих дій.

3. Розслідування незаконно отриманого кредиту та злісне ухилення від погашення кредиторської заборгованості.

4. Взаємодія з контрольно-ревізійними органами для виявлення і викриття характеру злочинних дій.

5. Джерела інформації про злочини проти власності.


Поняття криміналістичної характеристики розкрадань у сфері економіки

З позиції викладення методики розслідування слід розрізняти, перш за все, розкрадання, скоєні посадовими особами з використанням службового становища, а також скоєні сторонніми особами.

В свою чергу, кожний із названих видів охоплює різні форми, які різняться складом злочину і способом його скоєння, у зв'язку з чим особливо важливе значення набуває встановлення конкретних обставин, що дають можливість розрізняти способи скоєння злочинів.

Отже, що таке розкрадання?

Розкрадання — це корисливе, протиправне і неоплачуване заволодіння майном державних, колективних підприємств, установ чи організацій або заволодіння індивідуального майна громадян, як для себе особисто, так і з метою передачі у користування третім особам.

• В більшості випадків це посадові особи, які мають достатньо високу загальну та спеціальну освіту, добре знають технологію виробництва, облік та звітність.

• Вони наділені правом розпоряджатися цінностями, видавати або підписувати відповідні документи.

• Це дає їм можливість легко увійти в контакт з людьми, які цікавлять їх та завоювати їхню довіру.

• Для цих людей характерні добрі організаторські здібності при підготовці, скоєні і приховуванні групових розкрадань.

• В багатьох випадках учасники розкрадань — це особи, які наділені владними повноваженнями і мають зв'язки у різних регіонах, на різних, рівнях влади та управління, а також це депутати, які знаходяться під заступництвом вищестоящих осіб, що пов'язані чи входять до складу мафіозних угруповань.

• Там де скоюються розкрадання, набуває розквіту хабарництво та інші злочини, без чого розкрадання ускладнені, а іноді взагалі: неможливі (особливо розкрадання групові чи скоєні у великих або у особливо великих розмірах).

• Практика підтверджує, що одні і ті ж особи, поєднують в собі розкрадачів і хабародавців, хабароотримувачів та посередників у хабарництві.

• Подібна «багатогранність» злочинної діяльності осіб, що скоюють розкрадання, потребує особливої уваги при вивчені їх особистості, зв'язків, взаємовідносин.

• В структурі економічної злочинності значне місце посідають посягання на чуже майно, шляхом його привласнення або розтрати, тобто розкрадання чужого майна, яке довірене винній особі.

• Даний склад злочину передбачає наявність повноважень винної особи по користуванню та розпорядженню майном, яке довірене їй у зв'язку з займаною посадою.

• Головним елементом криміналістичної характеристики привласнення довіреного майна є дані про предмет злочинного посягання, спосіб привласнення, його типові сліди, обстановка скоєння злочину, особистість злочинців що його вчинили.

• У більшості випадків, при скоєні привласнення, предметом злочинного посягання стають грошові кошти, у тому числі іноземна валюта, а також почастішали розкрадання чеків (чекових книжок), кредитних карток, облігацій, акцій, сертифікатів, векселів.

• Із числа товарно-матеріальних цінностей частіше всього розкрадається те майно, яке можна дуже легко збути - це дефіцитні вироби, сировина, напівфабрикати, техніка, засоби зв'язку, відеоапаратура, автомобілі, запчастини і т.д.

Направлені на незаконне заволодіння чужим майном привласнення, розтрата і зловживання службовим становищем посадовою особою, здійснюється в різних областях господарської діяльності різноманітними особами.

В той же час до числа універсальних способів (які застосовуються без врахування специфіки профілю підприємства) можна віднести:

1. Розтрату грошових коштів, отриманих під звіт на потреби даного підприємства.

2. Оплату фактично не виконаних робіт.

3. Отримання грошових коштів із каси підприємства на підставі фіктивних документів (підроблених кошторисів, звітів про відрядження, представницьких витрат і т. д.)

4. Привласнення належних підприємству сировини, напівфабрикатів, готової продукції, техніки та іншого майна.

Ознаки, які свідчать про можливе розкрадання можуть бути виявлені під час проведення планових інвентаризацій, ревізії, аудиторських перевірок, при аналізі техніко-економічних показників підприємств, виявлені оперативним шляхом.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)