АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Роль державного сектора в кругообігу доходів та продуктів

Читайте также:
  1. А) в закрытой экономике без участия госсектора.
  2. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.
  3. Безспірне списання коштів державного бюджету для відшкодування (компенсації) шкоди, заподіяної фізичним та юридичним особам
  4. Безспірне списання коштів державного бюджету за бюджетною програмою для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів
  5. Бюджетне обмеження вибору споживача та його зміни під впливом зміни доходів та цін
  6. В Україні немає свого фільмофонду і державного кіномузею, низький рівень кіноосвіти. Зовсім зникла кінопреса (журнали “Новини кіноекрана”, “Вавилон”).
  7. Видатки державного бюджету та їх призначення
  8. Види загальнообов’язкового державного соціального страхування
  9. Глава 7. ЗВЕРНЕННЯ СТЯГНЕННЯ НА ЗАРОБІТНУ ПЛАТУ ТА ІНШІ ВИДИ ДОХОДІВ БОРЖНИКА
  10. Грошові кошти на рахунках в установах банків та органах Державного казначейства
  11. Двосекторна модель кругообігу продуктів і доходів
  12. Державний бюджет України. Склад і структура його доходів та видатків. Бюджетна класифікація

Під державним сектором розуміються як центральні, так і місцеві органи влади, а також підприємства державної форми власності.

Державний сектор повʼязаний з іншими елементами економічної системи через:

- чисті податки (Т), які кількісно показують ту частину потоку грошових коштів, яка вилучається державою в домогосподарств за мінусом державних трансфертних виплат;

- державні закупки товарів і послуг (G), до яких належать видатки з державного бюджету - платежі держави за придбані товари і послуги, а також заробітна плата всіх державних службовців;

- державні позики на фінансових ринках (здійснюються при наявності дефіциту державного бюджету, тобто коли G>T);

- державні заощадження, які здійснюються при наявності надлишку бюджету (G < Т).

Введення державного сектора в круговий потік доходів і продуктів не порушує рівності національного доходу та національного продукту (рис. 4.3).

Рис. 4.3. Модель кругообігу з урахуванням ролі державного сектора

Це пояснюється тим, що:

1) Грошовий доход використовується на споживання товарів і послуг (С), чисті податки (Т), які надходять у розпорядження уряду, і заощадження (S), які потрапляють на фінансові ринки. Тоді, з точки зору національного доходу, справедливим є рівняння:

Y=C+T+S.

2) Існує три види витрат на товари і послуги: споживчі витрати домогосподарств (С), інвестиційні витрати фірм (I) та державні закупки товарів і послуг (G). Тобто, з точки зору національного продукту (витрат), можна записати:

Y=C+I+G.

 

Модель кругообігу для відкритої економіки

Відкрита економіка це економічна система, яка повʼязана з іншими країнами світу механізмами експорту (Х), імпорту (ІМ) і фінансових операцій (рис. 4.4).

Рис. 4.4.Модель кругообігу для відкритої економіки

 

Так як в моделі відображено тільки грошові потоки, то:

експорт (Е) - це потік грошових виплат в систему на внутрішні ринки продуктів;

імпорт (Z) - потік з внутрішньої національної економіки за кордон;

чистий експорт (NE) - різниця між величиною експорту та імпорту.

Імпортні товари і послуги купуються і домогосподарствами, і фірмами, і державою. Для спрощення відображається лише найбільша категорія - імпорт товарів споживання.

Якщо Е<Z, NE<0, різниця буде оплачена чи шляхом позики у іноземних фінансових посередників, чи шляхом продажу реальних і фінансових активів іноземцям.

Такі операції - чистий притік капіталу (притік фінансових ресурсів), зображено як потік до внутрішнього фінансового ринку.

Якщо Е>Z, NE>0 - відтік капіталу - економічна система дає позики іноземцям чи купує іноземні фінансові та реальні активи.

В даній моделі кругообіг забезпечується наступним чином:

- з точки зору доходів Y=C+T+S+Е;

- з точки зору витрат Y=C+I+G+Z,

де С – витрати домогосподарств; Т – сума чистих податків; S – заощадження домашніх господарств; Z – сума імпорту; Е – сума експорту; I – сума інвестицій; G - державні витрати; Y – національний доход (національний продукт).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)