АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема: Державний устрій і право України Польсько-Литовської доби

Читайте также:
  1. I. Право участия общего
  2. II Федерально-Державний Парламент
  3. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  4. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  5. II. ПРАВО ЗАСТРОЙКИ
  6. II. Правопис апострофа
  7. IV. Бюджетное право в РФ.
  8. IX. Правопис відмінкових закінчень
  9. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  10. Nоблігації з опціоном на продаж. Інвестор має право достроково пред’явити облігації до погашення в заздалегідь визначені проміжки часу
  11. Rechtssystem - Правовая система
  12. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).

ДФН-4 години.

ПЛАН

 

1. Загальна характеристика правового укладу на українських землях, що входили до складу Великого князівства Литовського, Королівства Польського, Речі Посполитої.

2. Джерела права: звичаєве право, “статути Великого Князівства Литовського”, сеймові конституції, церковне право, Магдебурзьке право.

3. Державне право: правовий стан населення, система центральних і місцевиорганів влади та управління.

4. Цивільне право: право власності, зобов’язальне, спадкове.

5. Шлюбно-сімейне право.

6. Кримінальне право України: поняття та види злочинів, система покарань.

7. Судові органи: великокнязівський (королівський) суд, доменіальні суди, магістрат та лава, копні суди, церковні суди.

8. Судовий процес на українських землях: принципи судочинства, стадії процесу.

 

Теми рефератів:

- «Магдебурзьке право та його особливості на українських землях».

- «Литовські статути: історико-правовий аналіз».

- «Види покарань (за матеріалами ІІІ Литовського статуту)».

 

Методичні рекомендації.

Характеризуючи адміністративний та політико-правовий устрій України у складі Великого князівства Литовського та Речі Посполитої треба проаналізувати Кревську (1385), Городельську (1413р.) та Люблінську (1569р.) унії, з’ясувати наслідки польсько-литовських уній для українських земель. Студенти повинні звернути увагу на дію принципу, проголошеного великими литовськими князями: “Старовини не чипати, а новини не вводити” та на зміну цього принципу при зближенні Литви та Польщі.

Спираючись на джерела права розкрити правове становище при-вілейованого та феодально-залежного населення (“Устав на волоки” 1557 р., Литовські статути 1529, 1566, 1588 рр.). Обґрунтуйте питання щодо закріпачення українського селянства та його наслідки.

Висвітлюючи питання щодо розвитку права, слід з’ясувати зміст і юридичну силу земських статутів, проаналізувати зміст Судебника Казимира 1468 р., види злочинів та покарань.

Аналізуючи три редакції Литовського статуту 1529, 1566 і 1588 років особливу увагу слід звернути на право власності, зобов’язальне, спадкове право та інші галузі права.

Характеризуючи питання щодо судової системи на українських землях, необхідно докладно проаналізувати, які судові установи існували у Великому князівстві Литовському, зокрема на юрисдикції суду Великого князя, суду Панів-Ради, судів державця-намісника (залікових судів), панських доменіальних та копних судів. Зокрема необхідно спинитись на судовій реформі середини 16 ст. та на рішеннях Бєльського сейму 1564 р., який позбавив права вотчинної юрисдикції магнатів та шляхту, звернути увагу на компетенцію створених за статутом 1566 р. земських, гродських та підкоморських судів, розкрити їх значення як виборних, відділених від адміністрації судових органів.

Додаткова література

1. Бойко І. Правове регулировання відносин у Галичині у складі Польського Королівсьва (1349 – 1569 рр.) // Право України. – 2009. - №5. – С. 169 – 176.

2. Бойко І. Регулювання кримінально-правових відносин у Галичині у складі Польського Королівства. – 2007. - №11. – С. 144 – 148.

3. Кіселичник В. Про надання українським містам у 14-17 ст. магдебурзького права // Право України. – 1996, № 9.

4. Кобилецький М. Магдебурзьке право як джерело рецепції римського права в Україні // Право України, – 2007. - № 8. – С. 121-125.

5. Кобилецький М. Суд і судочинство в містах України за Магдебурзьким правом // Право України, – 2008. - № 12. – С. 139-145.

6. Кудін С. Поняття кримінального штрафу за Руською Правдою та Литовським статутом // Право України. – 2000. - № 11.

7. Мицак А. Особливості митної політики Речі Посполитої на українських землях у XIV –XVIІI ст. // Право України, – 2002. - № 8.

8. Нелін О.І. Щодо спадкового права за статутом Великого Князівства Литовського 1588 // Право і безпека. – 2006. - №1.- С. 156-157.

9. Сердюк В. Найвищий судовий орган в українських землях за часів їх перебування у складі Литви, Польщі та Речі Посполитої (XIV – сер. XVII ст.) // Право України, – 2006. - № 3. – С. 124-127.

10. Тріфонов С.Г. Особливості правового регулювання спадкових відносин в українських землях у складі Речі Посполитої // Право і безпека, - 2006. - № 1. – С. 161-163.

Питання до самостійної роботи.

Дайте письмові відповіді в зошитах до самостійної роботи.

1. У правових документах литовсько-польської доби вживалися терміни: “на поживанье”, “в хлебокормленье”, “до воли й ласки господарської” Пояснить їх.

2. Розкрийте призначення “волочної поміри” й “Статуту на волоки”, назвіть дату їх запровадження. Додайте, які були наслідки цих заходів.

3. Розкрийте термін “вальний сейм” і компетенцію цього органу. Додайте до цього, з яких складових елементів утворювався сейм у Великому князівстві Литовському й Королівстві Польському.

4. Назвіть місцеві органи влади й управління 14-16 ст.:

а) у Королівстві Польському,

б) у Великому князівстві Литовському,

в) в Речі Посполитої

5. Правові документи литовсько-польської доби закріплювали у своїх артикулах такі злочинні діяння …(?). Перелічіть їх і назвіть ці правові джерела. Додайте до цього, за які злочинні діяння карали смертю.

6. Назвіть державно-правові чинники юридичного оформлення (визнання) козацтва литовського-польської доби як окремого стану українського суспільства. Додайте до цього фактори, що вплинули на це.

7. Пояснить, які причини зумовили кодифікацію права у Великому князівстві Литовському і за якими обставинами було прийнято в 1529 р. І Литовський статут.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)