АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

У складі Російської імперії у XIX ст

Читайте также:
  1. IV. Запишіть 2 приклади: один - пособництва зґвалтуванню, другий - готування до розбещення неповнолітніх (складіть фабули).
  2. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  3. THE RUSSIAN ARABESQUES (арабески російської школи)
  4. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  5. Боротьба української старшини проти колоніальної політики Російської імперії
  6. Види складів злочинів.
  7. Витрати, пов'язані з погашенням кредиторської заборгованості за придбані нематеріальні активи слід відображати у складі:придбання необоротних активів інвестиційна
  8. Гетьманщина у складі Російської імперії . Остаточна ліквідація української державності.
  9. Дисципліна «Шкільний курс російської мови»
  10. Завдання 7. Назви фахів і посад виправте так, щоб уникнути безпідставного вживання у складі цих назв прийменника по. Запишіть.
  11. Завдання 7. Складіть лист, у якому ви вимагаєте пояснення від ділових партнерів про обмеження постачання навчальних посібників до вашого вищого навчального закладу.
  12. ЗАВДАННЯ З. Вивчення англійської, української та російської розкладок клавіатури.

ДФН – 2 години

ПЛАН

1. Суспільний лад. Селянська реформа 1861 р. та особливості впровадження її в Україні.

2. Державний лад України у складі Росії. Буржуазні реформи (Земська 1864 р., Міська 1870 р. та Судова 1864 р.) та особливості впровадження їх в Україні. Контрреформи 80-х – 90 рр XIX ст.

3. Кодифікаційні роботи І половини XIX ст. Основні риси права.

 

Теми рефератів:

- «Суд присяжних і наукова думка про нього в України після судової реформи 1864 р.».

Методичні рекомендації.

Опрацьовуючи перше питання, слід проаналізувати характерні зміни у суспільному ладі. З’ясовуючи це, зверніть увагу на зміну правового становища дворян, духовенства, селянства та появу буржуазії і робітних людей. Надайте характеристики впливу та наслідкам Селянської реформи 1861 р. в Україні.

По другому питанню необхідно надати характеристику повноважень центральним органам влади Російської імперії та місцевим органам виконавчої влади. Питання про державний устрій України передбачає також засвоєння причин, мети, напрямків та основний зміст буржуазних реформ 60-х-70-х рр. При цьому слід з’ясувати, що внаслідок Земської та Міської реформ відбувається демократизація місцевого самоврядування та залучення до управління різних верств населення (вибори у земські збори та міські думи); внаслідок Судової реформи змінюються судова система та впроваджуються нові демократичні принципи судочинства, вперше з’являється інститут нотаріату. Підводячи підсумки щодо буржуазних реформ 2 половини XIX ст., треба зазначити нормативно-правові акти, які їх закріплювали (маніфест, статути).

Розгляд кодифікаційних робіт XIX ст. необхідно розпочати з вивчення причин, які спонукали до подальшої кодифікації. У зв’язку з цим варто зауважити, що ці роботи велись в Малоросії паралельно з кодифікацією права Росії. Результатом діяльності кодифікаційних комісій в українських губерніях є складання перш за все наступних збірників: “Собрание малороссийских прав» 1807 р., «Литовский статут российской редакции» 1811 р., «Свод местных законов западных губерний» 1837 р., а загальноросійських комісій – «Полное собрание законов Российской империи» та “Свод законов Российской империи”. Треба зазначити, що введення в дію загальноросійських кодифікаційних актів скасувало автономію української правової системи і призвело до уніфікації системи джерел права, що діяли в імперії.

Надаючи характеристику основним рисам права, слід звернути увагу на те, що вперше з’являється поняття «право власності», як право володіти, користуватися та розпоряджуватися майном вічно та спадково, а також на появу фабрично-заводського та адміністративного законодавства.

 

Додаткова література.

1. Білик В.П. Деякі особливості законодавчого регулювання права українських селян на життя до реформи 1861 року (історико-правовий аналіз) // Право і безпека, - 2007.- № 2. – С. 176-179.

2. Виленский Б.В. Судебная реформа и контрреформы в России. – Саратов, 1969.

3. Зайончковский П. А. Отмена крепостного права в Рссии. – М., 1968г.

4. Исаев И. А. История государства и права России. – М., 1996.

5. Істория державності України // За ред. Бондаруки О. М. – Х., 2004р.

6. Козаченко А. Полтавське земство. Підготовка до впровадження земських установ // Вісник Академії правових наук України, - 2005 р. - № 3 (ч.2). – Х., 2005. – С. 90-100.

7. Кульчицький В., Сидорук О. Суд присяжних і наукова думка про нього в Україні після судової реформи 1864 р. //Право України. –2003. - № 6.

8. Святоцька В. Інституп присяжних повірених на території України за Судовим статутом // Право України. –2009. - № 8.

9. Шигаль Д.А. Специфіка організації мирових судів, створених за судовою реформою 1864 р., у різних регіонах Російської імперії // Право і безпека, - 2006.- № 1. – С. 167-170.

10. Щербина П.Ф. Судебная реформа 1864 года на Правобережной Украине. – Львов, 1974.

11. Якименко М. А. Становлення селянського господарства в Україні після скасування кріпосного права (1861-1918рр.) // Укр. іст. журнал. – 1996 р., №1.

 

Питання до самостійної роботи

Відповіді на питання слід оформити в зошитах до самостійної роботи.

1. Складіть порівняльну схему органів управління, що діяли на українських землях до реформ та пореформений період.

2. Складіть схему судових установ до і після судової реформи 1864 р.

3. Проаналізуйте фабрично-заводське законодавство XIX ст.

4. Які особливості мало адміністративне законодавство цього періоду.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)