АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНА СТРУКТУРА ТОРГІВЛІ

Читайте также:
  1. APQC структура классификации процессов SM
  2. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  3. III. Диалектика: ее суть структура и альтернативы.
  4. III. Социальная структура и стратификация
  5. IV.Структура, порядок изложения и оформления работы
  6. VI. Взаимодействие Церкви с государственными структурами и обществом в деятельности по реабилитации
  7. Административная структура ММЦ «Валко. Новая звезда»
  8. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  9. Акцентная структура слова в русском языке. Система акцентных противопоставлений. Функции словесного ударения.
  10. Акцентная структура слова в русском языке. Функции словесного ударения.
  11. Американська організація Freedom House стверджувала, що збільшення терміну президентських і парламентських повноважень зробило Росію «ще більш невільною країною»
  12. Архитектурой компьютера называется ее логическая организация, структура и ресурсы, которые может использовать программист.

Організація торгівлі як галузь знань, науковий напрям базується насамперед на фундаментальних положеннях теорії організації, теорії управління, а також економічної теорії. Разом з тим організація торгівлі має власні категорії, особливості, принципи і зміст, які ще мало розроблені й потребують теоретичного обґрунтування.

 

Основні принципи організації торгівлі

 

Складність організації торгівлі зумовлює сукупність принципів, що поділяються на загальносистемні, принципи організації, побудови організаційних систем у торгівлі, а також принципи організації процесів (рис. 2.1).

 

Рисунок 2.1 – Основні принципи організації торгівлі

Загальносистемні принципи. Принцип зовнішнього доповнення ґрунтується на постійному впливі на організаційні системи випадкових чинників, які часто дестабілізують функціонування системи. В організаційних системах торгівлі резерви об’єктивно необхідні у вигляді запасів товарів, торгових та складських площ, потужностей роздрібних та оптових підприємств, страхових грошових фондів тощо.

Принцип зворотного зв’язку вказує на те, що без зворотного зв’язку між елементами, що взаємодіють, неможливе належне організаційне забезпечення їх функціонування і системи загалом. Реалізація цього принципу в торгівлі виявляється в організації інформаційних каналів, системі контролю, координації, регулюванні й корегуванні.

Принцип цілісності системи передбачає необхідність розгляду організації як єдиного цілого. Він потребує так званої потрійної цілісності – взаємозв’язку, єдності та взаємодії всіх функціональних сторін, компонентів і частин. У торгівлі слід досягати цілісності організаційних систем не лише за рахунок складових елементів і системи відносин, а й завдяки їх оптимізації, концентрації, якісному рівню, однорідності та ін.

На основі принципу побудови організаційних систем здійснюється не тільки побудова, а й функціонування та розвиток систем і підсистем у торгівлі.

Принцип необхідної різноманітності передбачає, що багатоманітність системи потребує організації й управління, які характеризувалися б достатньою різноманітністю. На основі цього принципу при розробці організаційних систем у торгівлі необхідно орієнтуватися на оптимальне різноманіття складових. Разом із тим надзвичайно важливо, щоб такій системі відповідала адекватна організаційна структура. Узгодженість структури і системи організаційного забезпечення її функціонування має величезне практичне значення під час проектування, трансформації, удосконалення організаційних систем у торгівлі.

Принципи організаційної побудови. Принцип ієрархічної впорядкованості ґрунтується на тому, що більшість організацій мають ієрархічну природу. Зміст цього принципу полягає в чіткому впорядкуванні структурних елементів за ієрархічними рівнями. Реалізація цього принципу в торгівлі може забезпечити сучасну організаційну побудову в торговельній сфері, керовану й ефективно функціонуючу.

Зміст принципу інтегрованості зводиться до того, що інтегративні якості притаманні лише системі в цілому і не властиві жодному окремому елементу. Практичний висновок такий: систему не можна розглядати й оцінювати за сукупністю характеристик складових елементів.

Принцип оптимальності передбачає вибір найкращого варіанта побудови структури з урахуванням обмеженого складу організаційних елементів та ресурсів. Оптимізувати організацію за принципом оптимальності означає не лише побудувати її раціонально, а й забезпечити ефективну організаційну діяльність із меншими витратами ресурсів – матеріальних, трудових, грошових та ін. Реалізація принципу оптимальності у сфері торгівлі має величезне значення, оскільки він потребує науково обґрунтованих розмірів організаційних систем, раціональності складу компонентів, оптимальності ресурсів.

Адаптивність як принцип організації є здатністю організаційних механізмів і системи взаємозв’язків, що є суб’єктами торгівлі, пристосовуватися до умов зовнішнього середовища, які постійно змінюються.

Принципи організації процесів. Принцип системності характеризує процес як комплекс вибірково залучених елементів (праця, предмет праці, засоби праці), у яких взаємозв’язки та взаємовідносини набувають характеру взаємодії, спрямованої на отримання корисного результату, позитивного ефекту. Відповідно до принципу системності всі процеси в торгівлі мають будуватися так, щоб усі внутрішні складові взаємодіяли узгоджено і цілеспрямовано.

Принцип раціональності передбачає науково обґрунтовану, розумну й економну організацію, до якої складові процесу підібрані за критеріями оптимальності, а організаційний механізм реалізації процесу спрямований на досягнення кінцевих результатів з мінімальними витратами. Раціоналізація процесів у торгівлі традиційно вважається важливим напрямом їх удосконалення. Вона охоплює майже всі види процесів, насамперед торгово-технологічних, і базується на інноваціях, економіці й резервах. Нові ресурси запроваджуються обмежено.

Принцип безперервності полягає в тому, що в дискретних процесах (у торгівлі вони всі дискретні) операції мають здійснюватись у чіткій послідовності з мінімальними інтервалами між ними. Реалізація цього принципу в торгівлі потребує серйозного організаційного забезпечення. Спрямований він на підвищення продуктивності праці, мінімізацію витрат і простоїв.

Принцип ритмічності вказує на те, що дискретні процеси мають повторюватися через однаковий інтервал часу. Ритмічність може бути й динамічною, коли збільшення (зменшення) відбувається з рівномірними інтервалами часу. Практична цінність цього принципу особливо велика за умов організації поставок партії товарів у оптову торгівлю, товаропостачання в роздрібну мережу.

Принцип ефективності характерний для всіх процесів. Він передбачає таку організацію процесу, яка забезпечує отримання позитивних кінцевих результатів, тобто позитивного ефекту. Ефективність може виражатися також у збільшенні обсягів продажу, прискоренні оборот товарів, засвоєнні нових сегментів ринку, досягненні соціального ефекту.

Наведені принципи є основними, вони формують знання як про правила організаційної побудови, організаційного забезпечення, організаційної діяльності, так і про наслідки їх недодержання.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)