АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Комп’ютеризація та інформаційні технології в навчальному процесі

Читайте также:
  1. VІ. Література та інформаційні ресурси
  2. Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
  3. БЕЗПЕЧНІСТЬ ВИРОБНИЧИХ ПРОЦЕСІВ
  4. Бюджетний менеджмент та його роль у бюджетному процесі
  5. Види (типи) виробництва і характеристика їх технологічних процесів. Організаційні форми роботи.
  6. Виключне провадження в кримінальному процесі: приводи і підстави, строки перегляду справ, процесуальні наслідки перегляду справ в порядку виключного провадження.
  7. Вирішення цього протиріччя – одна з важливіших задач технології машинобудування.
  8. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  9. ВПЛИВ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ НА РОЗВИТОК КУЛЬТУРНИХ ПРОЦЕСІВ РОСІЇ
  10. Глобалізація як новий етап розвитку інтеграційних процесів у світовій економіці.
  11. Графік організації технологічних процесів
  12. Демократія та її роль у політичному процесі

У процесі освіти комп’ютери використовують як об’єкт вивчення; як засіб навчання, як складову системи управління народною освітою та як елемент методики наукових досліджень.

Використання комп’ютерів у навчальному процесі відбувається за багатьма напрямками:

· Як засіб індивідуалізації навчання.

За допомогою завдань та індивідуальної роботи учня з комп’ютером досягають значних успіхів у засвоєнні матеріалу. Адже комп’ютер фіксує всі етапи його роботи, оцінює її. Вчитель має змогу будь-коли проаналізувати його дії.

· Як джерело інформації.

Через комп’ютер можна отримувати величезну кількість інформації, яку вчитель може використовувати в навчальному процесі. Адже комп’ютерна інформація не повинна замінювати підручник, книги, інші джерела знань.

· Як засіб оцінювання, обліку та реєстрації знань.

Для цього використовують програми з контрольними та екзаменаційними питаннями, відповідями на них та нормативами оцінювання кожної відповіді. Комп’ютер не тільки оцінює відповіді, а й видає рекомендації щодо виправлення помилок.

· Як засіб творчої діяльності учня.

Сучасне програмне забезпечення дає змогу творчо працювати учням:

ü текстовий редактор – замінює друкарську машинку, маючи значно більше функцій (вибір шрифту, його розміру, кольору, розміщення друкованого тексту, корекція написаного, заміна блоків тексту);

ü графічний редактор – дає змогу писати музику для будь-якого інструмента, оркестру.

· Як засіб заохочення до навчання в ігровій формі.

Робота на комп’ютері стимулює успішне використання навчального завдання, як дослідницький пошук, тип мислення; забезпечує тренінг у певному виді діяльності.

· Як засіб допомоги дітям з дефектами фізичного і розумового розвитку.

Передусім він є засобом комунікації дитини із зовнішнім світом. Для деяких дітей розробляють спеціальні програми, які враховують особливості їх розумової діяльності, допомагають ефективному навчанню.

Застосування у навчальному процесі інформаційних технологій (ІТ) сприяє підвищенню ефективності практичних та лабораторних занять з природничих дисциплін приблизно на 30%, об’єктивність контролю знань учнів на 20 – 25%, прискорює накопичення активного словникового запасу з іноземних мов в 2 – 3 рази.

Основні види комп’ютерних навчальних програм:

1) комп’ютерний підручник – програмно-методичний комплекс, що забезпечує можливість самостійно освоїти навчальний курс або його розділ. Поєднує в собі особливості підручника, довідника, задачника та лабораторного практикуму;

2) контролюючі програми – програмні засоби, призначені для перевірки та оцінювання знань, умінь і навичок;

3) тренажери – засоби формування та закріплення навичок, перевірки досягнутих результатів;

4) ігрові програми – забезпечують додаткові до навчальних програм дидактичні можливості. Найефективнішими є ділові ігри, орієнтовані на розв’язання складних однотипних задач групами учнів. Існують розважальні ігрові програми, які впливають на формування світогляду школярів, конкуруючи з такими соціальними інститутами, як сім’я, школа, етнос;

5) предметно-орієнтовані середовища – програми, які моделюють мікро- та макросвіти, об’єкти певного середовища, їх властивості, співвідношення між об’єктами, операції з ними. Навчальне моделювання сприяє унаочненню навчання, а вивчення процесів у динаміці – більш глибокому та свідомому засвоєнню навчального матеріалу.

Нове покоління комп’ютерів, застосування оновленого зв’язку обумовили появу та розвиток електронних систем навчання: бази даних, бази знань (мультимедіа, гіпермедіа, інтермедія та мережових технологій).

Бази даних.

Вони містять різноманітну статистичну, текстову, графічну та ілюстровану інформацію у необмежених об’ємах з обов’язковою її форматизацією. Їх використовують для оперативного пошуку необхідної інформації, відсутньої в підручниках і посібниках.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)