АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Семінарське заняття 1. Застосування застави як способу забезпечення виконання цивільно-правових зобов’язань (2 години)

Читайте также:
  1. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  2. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  3. Алгоритм виконання роботи
  4. Безспірне списання коштів державного бюджету за бюджетною програмою для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів
  5. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  6. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  7. В) забезпечення максимального моменту на ведучих колесах.
  8. Варіанти виконання завдань
  9. Видає дозволи на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.
  10. Види господарських зобов’язань.
  11. Визнання та звернення до виконання рішення іноземного суду, що підлягає примусовому виконанню
  12. Визнання та приведення до виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу

 

1. Поняття застави. Забезпечувальний механізм застави.

2. Принципи застави. Принцип переважного задоволення вимог кредиторів, які забезпечені заставою.

3. Підстави виникнення застави.

4. Момент виникнення застави.

5. Характеристика договору застави (поняття, правова природа, істотні умови, форма, права та обов’язки сторін).

6. Правовий статус заставодавця (майнового поручителя) та заставодержателя.

7. Підстави та порядок звернення стягнення на предмет застави.

8. Припинення заставних правовідносин.

 

Завдання для самостійної роботи (8 годин)

 

1) Банк уклав з приватним підприємцем попередній договір кредиту, в якому вказав, що основний договір буде укладений протягом п’яти днів після укладення договору застави належного підприємцю майна.

Дайте юридичну оцінку домовленості сторін.

 

2) N для забезпечення кредитного договору передав у заставу належний йому на праві приватної власності автомобіль. У договорі, зокрема, передбачається: «У випадку підвищення облікової ставки Національного Банку України, виникнення загрози неплатоспроможності банку, істотних змін на фінансово-кредитному ринку України заставодержатель має право вимагати від заставодавця негайного виконання зобов’язання, письмово повідомивши його про це за тридцять робочих днів. У випадку невиконання заставодавцем основного зобов’язання, забезпеченого заставою, у повному обсязі у термін, визначений заставодержателем, заставодержатель має право достроково звернути стягнення на предмет застави”.

Оцініть законність даного положення договору застави.

 

3) Сторони договору застави звернулися до нотаріуса за посвідченням договору застави товарів в обороті (партії консервів). Увагу нотаріуса привернуло положення договору, за яким сторони домовилися про те, що звернення стягнення на предмет застави відбувається шляхом передачі права власності на вказані товари заставодавцем заставодержателю. Посилаючись на те, що ЦК України та Закон України «Про заставу» такого способу звернення стягнення на заставлене майно, як передача заставодавцем заставодержателю права власності на предмет застави, не містить, нотаріус відмовив у посвідченні договору.

Чи є правомірними дії нотаріуса?

 

4) Фермер має намір передати у заставу майбутній врожай.

Чи зобов’язаний він підтвердити заставодержателю існування свого потенційного права власності на майбутній врожай? Якщо договір підлягатиме нотаріальному посвідченню, які документи від заставодавця має вимагати нотаріус?

 

Контрольні запитання та завдання

 

1) Тематика рефератів (до 10 сторінок):

 

1. Переваги та недоліки застави як виду (способу) забезпечення виконання зобов’язань.

2. Майнові права як предмет застави.

3. Обмеження принципу пріоритетності задоволення вимог заставодержателя.

4. Принцип старшинства та державна реєстрація застави: співвідношення.

5. Правові наслідки невиконання зобов’язання, забезпеченого заставою.

 

2) Вирішіть наступні завдання:

 

1. Яке з наведених тверджень суперечить сутності інституту застави:

А) підставами виникнення застави виступають закон, договір, судове рішення та заповіт;

Б) заставою може бути забезпечена як існуюча на даний момент вимога, так і вимога, яка може виникнути в майбутньому;

В) предметом застави може бути майно, право власності на яке належить заставодавцю або майно, право власності на яке заставодавець набуде після виникнення застави;

Г) оцінка застави є обов’язковою у випадках, встановлених у договорі або законі.

 

2. Який з наведених об’єктів цивільних правовідносин може виступати предметом застави:

А) рукопис Т. Шевченка, що занесений до Державного реєстру національного культурного надбання;

Б) право автора на отримання авторської винагороди за публікацію його твору видавництвом;

В) паспорт громадянина України;

Г) право на прийняття спадщини, що відкрилася на користь сина спадкодавця – спадкоємця за законом першої черги.

 

3. Подружжя за час шлюбу придбало автомобіль, право власності на який оформлене на чоловіка. Останній має намір передати автомобіль як заставу для забезпечення кредиту (договір застави укладається у простій письмовій формі). Яким чином доцільно оформити заставне зобов’язання, щоб не допустити порушення прав дружини та мінімізувати потенційний спір щодо дійсності договору застави:

А) згода дружини як другого з подружжя на укладення договору застави презумується, тому вимагати її в окремій формі не слід;

Б) дружина має висловити письмову згоду на укладення договору застави;

В) дружина має виступити співзаставодавцем цього майна у договорі;

Г) згода дружини на укладення договору застави має бути подана письмово та нотаріально посвідчена.

 

4. Яке з наведених положень змісту договору застави не відноситься законом до числа його істотних умов:

А) опис предмета застави;

Б) страхування предмета застави, узгоджене сторонами договору;

В) оцінка предмета застави;

Г) строк виконання зобов’язання, забезпеченого заставою.

 

Нормативні акти

Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 року // Відомості Верховної Ради України. - 2003. - № 40-41. - Ст. 356.

Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року // Відомості Верховної Ради України. – 2003. - № 18. – Ст. 144.

Земельний кодекс України. Затверджений Законом України від 25 жовтня 2001р. // Урядовий кур’єр. – 2001. – 15 листопада.

Про інвестиційну діяльність. Закон України від 18 вересня 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1991. - № 47. – Ст. 646.

Про заставу. Закон України від 2 жовтня 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 47. – Ст.642.

Про нотаріат. Закон України від 2 вересня 1993 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1993. - № 39. – Ст. 383.

Про виконавче провадження. Закон України від 21 квітня 1999 р. (в редакції від 4 листопада 2010 р.) // Відомості Верховної Ради України. – 2011. - № 19-20. – Ст. 142.

Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні. Закон України від 12 липня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2001. - № 47. – Ст. 251.

Про введення мораторію на примусову реалізацію майна. Закон України від 29 листопада 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2002. - № 10. – Ст. 77.

Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень. Закон України від 18 листопада 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2004. - № 11. – Ст. 140.

Про право власності на окремі види майна. Постанова Верховної Ради України від 17 червня 1992 р. // Урядовий кур`єр.- 1992.- №29.

Положення про Державний реєстр національного культурного надбання, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1992 р. № 466.

Положення про порядок проведення аукціонів (публічних торгів) з реалізації заставленого майна, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 22 грудня 1997 р. № 1448.

Порядок ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 5 липня 2004 р. № 830.

Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджена наказом Міністерства юстиції України від 3 березня 2004 р. // Офіційний вісник України. – 2004. - № 15.

Інструкція про порядок ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна та реєстрації заяв, затверджена наказом Міністерства юстиції України від 29 липня 2004 р. № 73/5.

Порядок погодження органами приватизації умов договорів застави майна, затверджений наказом Фонду державного майна України від 6 лютого 2001 р. № 163.

Роз’яснення Вищого Арбітражного Суду України «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про заставу» від 24 грудня 1999 р. № 02-5/602

Оглядовий лист Вищого Арбітражного Суду України «Про практику вирішення окремих спорів, пов’язаних із забезпеченням виконання зобов’язань» від 30 травня 2001 р. № 01-8/637.

Інформаційний лист Вищого Господарського Суду України «Про доповнення інформаційного листа Вищого господарського суду України від 15.03.2011 N 01-06/249 "Про постанови Верховного Суду України, прийняті за результатами перегляду судових рішень господарських судів» від 24 листопада 2011 р. N 01-06/1642/2011.

 

Рекомендована література

 

Белов В.А. Денежные обязательства. – М.: ЦентрЮрИнфоР, 2001. – 237 с.

Беляневич О.А. Господарське договірне право України (теоретичні аспекти): Монографія. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 592 с.

Боднар Т.В. Договірні зобов’язання в цивільному праві (загальні положення): Навч. посіб. – К.: Юстиніан, 2007. – 280 с.

Брагинский М.И., Витрянский В.В. Договорное право. Книга первая: Общие положення: Изд. 3-е. – М.: Статут, 2001. – 848 с.

Гонгало Б.М. Учение об обеспечении обязательств. – М. Статут, 2002. – 222 с.

Гриджук Д.М., Олійник В.О. Застава як спосіб забезпечення виконання зобов’язань. – К.: Оріяни, 2002. – 324 с.

Дякович М.М. Цивільно-правові аспекти забезпечення майнових інтересів заставодержателя. Автореф. дис…к.ю.н.: 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес, сімейне право, міжнародне приватне право. – К., 2003. – 13 с.

Латынцев А.В. Обеспечение исполнения договорных обязательств. – М.: Лекс-Книга, 2002. – 285 с.

Макаренко Г.В. Завдаток як спосіб забезпечення зобов’язань. Автореф. дис…к.ю.н.: 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес, сімейне право, міжнародне приватне право. – Одеса, 2008. – 18 с.

Мальцев Д.О. Застава як спосіб забезпечення банківського кредиту за цивільним законодавством України. Автореф. дис…к.ю.н.: 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес, сімейне право, міжнародне приватне право. – Одеса, 2005. – 20 с.

Нижний С.В. Застава майнових прав як спосіб забезпечення виконання зобов’язань. Автореф. дис…к.ю.н.: 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес, сімейне право, міжнародне приватне право. – К., 2007. – 18 с.

Подцерковний О.П. Грошові зобов’язання господарського характеру: проблеми теорії і практики. – К.: Юстиніан, 2006. – 424 с.

Шкрум Т.С. Застава як речево-правовий спосіб забезпечення зобов’язань за законодавством України. – Автореф. дис…к.ю.н.: 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес, сімейне право, міжнародне приватне право. – К., 1997. – 18 с.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)