АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мета гри

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА АКАДЕМІЯ

економічний факультет

КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

Ділова гра

з дисципліни “Макроекономіка”

За темою

“Механізм функціонування грошового ринку”

 

Дніпропетровськ – 2008


Макроекономіка: Ділова гра “Механізм функціонування грошового ринку ”. – Дніпропетровськ, - Дніпропетровська державна фінансова академія, 2008. - 18 с.

 

Методичні рекомендації по проведенню ділової гри з дисципліни “Макроекономіка” містять докладний опис ділової гри на тему: “Механізм функціонування грошового ринку”, побудованої на теоретичному матеріалі курсу макроекономіки. Гра може бути використана при вивченні дисципліни з теми “Грошовий ринок”. Це допоможе студентам глибше пізнати механізм функціонування грошового ринку та банківської системи, ролі комерційних банків у збільшенні грошової пропозиції, місця Національного банку України у регулюванні грошово-кредитного ринку; зрозуміти, що знання теорії дійсно допоможе їм в подальшій професійній діяльності.

 

Автор: Н.П.Радченко – асистент кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії. Т.В.Корягіна – старший викладач кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії.
Рецензенти: Т.М. Черкавська – к.е.н., доцент кафедри економічної теорії та основ підприємництва Національного гірничого університету. Є.В.намлієв – к.е.н., доцент кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії.
Відповідальний за випуск: В.А. Табінський - к.е.н., завідувач кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії.

 

Розглянуто та схвалено Вченою радою

економічного факультету

Протокол №5 від 30. 01. 2006 р.

 

Розглянуто і затверджено

на засіданні кафедри

економічної теорії

Протокол №5 від 12.12.2005 р.

Вступ

Однією із найважливіших для вивчення та найскладніших для опанування в курсі дисципліни “Макроекономіка” є проблема механізму дії монетарної політики та ролі інституції які її реалізують. Особливу увагу доцільно приділяти проблемі формування пропозиції грошей комерційними банками, оскільки її цілеспрямовані зміни й становлять основний зміст монетарної політики. Головним суб’єктом який визначає пропозицію грошей в національній економіці є Національний банк. Крім того пропозиція грошей залежить від поведінки домогосподарств, які володіють грішми, і комерційних банків, що зберігають гроші та надають позики. У запропонованій для розв'язання проблемі розглядаються механізм залучення депозитів та видачі кредитів комерційними банками, мультиплікативна зміна грошової пропозиції, роль Національного банку України у регулюванні грошового ринку.

Грошовий ринок це такий сегмент фінансового ринку, на якому здійснюється купівля-продаж короткострокових боргових інструментів. Основними категоріями грошового ринку є пропозиція грошей і попит на гроші, які взаємодіють між собою за допомогою процентної ставки. Комерційні банки приймають вклади від фізичних та юридичних осіб і надають позики, дійснюють розрахунково-касове обслуговування. Центральний банк є центром грошово-кредитної системи економіки, головною функцією якого є контроль та регулювання пропозиції грошей у країні, за допомогою низки інструментів в запропонованій діловій грі буде використано дію такі інструменти: норма резервування та облікова ставка.

Заняття проводяться з однією групою у формі ділової гри, виконання якої дозволить студентам розглянути механізм формування пропозиції грошей в економіці та деякі можливості Національного банку в її регулюванні. Ділова гра розрахована на 2 години аудиторних занять, але для успішного виконання студенти повинні завчасно ознайомитись з темою завдання для самостійного опрацювання питань, які розглядатимуться. В ході проведення ділової гри також використовуються елементи математичного аналізу.

Заняття починається з постановки мети, з'ясування основних категорій і процесів, які відбуваються в макроекономіці за тих чи інших умов. Робота проводиться в декілька етапів, тому перед початком кожного наступного етапу викладач пересвідчиться, що всі, хто працює над поставленими завданнями, їх розв'язали і можуть пояснити хід виконання роботи. Група поділяється на чотири підгрупи, кожній з яких видаються окремі завдання. У такому разі пояснюється хід виконання роботи кожною підгрупою для того, щоб усі учасники мали цілісне уявлення. Робота завершується підведенням підсумків і загальним обговоренням отриманих результатів, і обчисленням необхідних економічних показників.


Мета гри

 

Головною метою вирішення запропонованої проблеми є практичне ознайомлення студентів на конкретному прикладі з механізмом зпміни облікової ставки та норми резервування та їх впливом на зміну грошової пропозиції в національній економіці.

До проведення заняття студенти мають закріпити знання стосовно наступних макроекономічних категорій.

Банківські депозити (bank deposits) — сума грошей, запозичених банківськими установами на певних умовах їх повернення і нарахування процентів.

Банківські резерви (bank reserve) — та частина грошей банківської системи, яка не використовується для здійснення активних операцій і охоплює обов’язкові та надлишкові резерви.

Депозитний мультиплікатор (md) обернено пропорційний нормі мінімальних банківських резервів (rr), характеризує залежність між зміною депозитів та пропозиції грошей.

Готівка (currency) — сума випущених в обіг паперових і металевих грошей.

Грошова маса або пропозиція грошей (money supply) — сукупність грошових активів, які використовуються в національній економіці в кожний даний період часу.

Грошовий мультиплікатор (monetary multiplier) — величина, яка показує на скільки одиниць змінюється пропозиція грошей при зміні грошової бази на одну одиницю.

Ліквідність (liquidity) — відносна легкість і швидкість, з дякою актив може конвертуватися в готівку.

Монетарна політика (monetary policy) — сукупність заходів центрального банку стосовно управління пропозицією грошей, спрямованих на досягнення кінцевих цілей стабілізаційної політики держави.

Мультиплікатор (від лат. multiplikator – той, що множить) – коефіцієнт, що характеризує співвідношення між агрегатною величиною та її структурною складовою частиною. Мультиплікатор характеризує співвідношення між кінцевим продуктом та вхідним в його склад капітальними вкладеннями.

Надлишкові резерви (excess reserves) — сума, на яку резерви банків перевищують обов’язкові резерви (резервні вимоги).

Облікова ставка (discount rate) — процентна ставка, за якою центральний банк країни надає позики комерційним банкам.

Попит на гроші для угод або трансакційний попит на гроші (transactions demant for money) — кількість грошей, яку люди хочуть використовувати для здійснення платежів за товари та послуги.

Попит на гроші як активи (asset demant for money) — кількість грошей, яку люди хочуть використовувати для здійснення заощаджень.

Процентна ставка (interest rate) — вартість запозичених грошей, яка виражається у процентах до їх суми за рік.

Центральний банк (central bank) — банк, головною функцією якого є контроль за пропозицією грошей в країні.

Функція попиту на гроші (money demant function) — залежність попиту на реальні грошові запаси з відповідними чинниками.

Швидкість обігу грошей (velocity of money) — кількість разів за рік, які грошова одиниця, що перебуває в обігу, витрачається на купівлю товарів і послуг.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)