АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кореневий канал

Читайте также:
  1. Canalis femoralis (канал Гюнтера)
  2. V. Требования к водоснабжению и канализации
  3. Аутентификация в веб-каналах
  4. В ПРЕПАРАТЕ ЯИЧКА С ПРИДАТКОМ ОПРЕДЕЛИТЕ ВЫНОСЯЩИЕ КАНАЛЬЦЫ ПО ИХ МОРФОЛОГИЧЕСКИМ ПРИЗНАКАМ
  5. В стенках дистального канальца находятся
  6. В трубах и каналах
  7. Водоснабжение и канализация
  8. Водосховища, канали і ставки України.
  9. Вопрос№4. Российское теле-ие как самост-ый канал вещаниа.
  10. Вы согласны на размещение вашего мнения в эфире телеканала с указанием ваших фамилий/имен и публикацией фотографии?
  11. Д. Дефицит ферментов почечных канальцев.
  12. Делание основных каналов энергетического метаболизма

Лікування каналів

Основною метою ендодонтичного лікування є відновлення функції, характер-ний для здорового зуба. Воно проводиться при гострому і хронічному пульпіті і всіх формах періодонтиту. Ендодонтичне лікування - це, по суті, лікування кореневого каналу в зоні розташування пульпи..

Воно складається з:

  • Забезпечення доступу до каналу;
  • Видалення вмісту з каналу;
  • Пломбування каналу матеріалом, що сприяє герметизації.

Пульпа

Пульпа являє собою м'яку тканину зуба, яка заповнює порожнину коронки і кореневі канали. Коронкова пульпа за своєю формою повторює рельєф коронки, а в області верхівкового отвору каналів кореня повідомляється з апікальної областю.

Пульпа, що заповнює кореневі канали зуба, істотно відрізняється за своєю структурою від корон-кової пульпи. У ній більшу кількість і більш щільне розташування колагенових волокон, які збираються в пучки.

У побуті пульпу називають "нервом", насправді ж вона містить не лише нерви, але і артерії, вени, судини лімфи, і сполучну тканину.

Пульпа зуба має надзвичайно рясне кровопостачання. Через апікальний отвір в пульпу проникає артерія (у супроводі 1-2 вен), а також нервові волокна, які разом з кровоносними судинами утворюють судинно-нервовий пучок.

Кореневий канал

Усередині зуба є порожнина, яка поділяється на порожнину коронки і канал кореня зуба.

Поверхня порожнини, від якої починаються кореневі канали, називається дном порожнини.

Канал кореня починається воронкоподібним гирлом на дні порожнини зуба, проходить уздовж поздовжньої осі кореня і закінчується ледь помітним отвором на верхівці кореня або поблизу неї.

Канали можуть розщеплюватися, створюючи безліч варіантів будови.

Пульпіт - запалення пульпи зуба

Запальний процес в пульпі частіше виникає у відповідь на подразники, що надходять з каріозної порожнини. Розрізняють початковий, гострий, гнійний, хронічний і хронічний гіперпластичний пульпіти.

При початковому пульпіті реакцією пульпи на роздратування є гіперемія, при якій посилюється кровотік в невеликих артеріях пульпи. Збільшення кількості крові всередині пульпової порожнини створює тиск на нервові волокна, що викликає невеликий біль. Після усунення подразника больові відчуття зберігаються 1 - 1,5 хв.

Гострий пульпіт супроводжується болем. Якщо пульпа незначно збуджена, то процес може бути оборотним. При припиненні дії подразника біль проходить. Пульпа виліковується сама, якщо причина роздратування усунена.

Якщо пульпа не може сама відновитися, а роздратування тривають, то наступають незворотні процеси. При цьому виникає біль, гостра або тупа, пульсуюча або постійна, локалізована або дифузна.

Гнійний пульпіт - важка форма гострого пульпіту, що характеризується різкою, нестерпним болем, що посилюється вночі. Під час огляду виявляють зуб з глибокої каріозної порожниною і болючим при зондуванні дном.

Хронічний пульпіт характеризується нападами при дії подразників, усунення яких призводить до поступового припинення болю. Періодична тупий біль може тривати протягом довгого часу. При обстеженні виявляють глибоку каріозну порожнину, відзначається болючість і кровоточивість пульпи.

Хронічний гіперпластичний пульпіт є незворотною формою пульпіту, яка найчастіше зустрічається у дітей і молодих людей з важко протікає карієсом. Це хронічне запалення пульпи представлено гіперплазованої тканиною пульпи, званої поліпом пульпи.

Некроз пульпи відноситься до необоротних форм пульпіту, що характеризується повною загибеллю пульпи. Він виникає в результаті тривалої бактеріальної інвазії або є наслідком гострого гнійного пульпіту.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)