АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пропорція

Читайте также:
  1. АРХІТЕКТУРА І МИСТЕЦТВО
  2. Архітектура італійського Відродження
  3. Варіант № 1
  4. Вивчення людини у філософії Платона
  5. Видатки державного бюджету та їх призначення
  6. Види відчуттів. Пороги відчуттів. Чутливість аналізатора. Сенсибілізація.
  7. Види міжбюджетних трансфертів (ст..96)
  8. види облігацій, які може розміщувати емітент
  9. Визначення
  10. Виникнення і здійснення суміжних прав
  11. Галицьке малярство XVII ст.
  12. Гарантія Герцберг Ф.

Дуже важливим принципом композиційного вирішення є пропорція.

Пропорція (від лат. рroportio – співрозмірність) визначає співвідношення частин. Розглядаючи це поняття у флористиці, ми маємо на увазі співвідношення стебел один до одного по висоті, ширині, довжині і в цілому по відношенню до посудини.

Пропорції відіграють важливу роль у створенні цілісності композиції. Роботу потрібно розпочинати з визначення величини елементів. Починаємо з головного (більшого) і переходимо до другорядних елементів.

Гармонічні пропорції подаровані людині самою природою. Прийнято вважати, що першим поняття „золотого перетину” ввів древньогрецький філософ Піфагор і золотим воно стало називатись з легкої руки Леонардо да Вінчі, який проводив багаточисельні розрахунки. Однак пропорції єгипетських пірамід говорять про те, що ці співвідношення були відомі задовго до Піфагора.

Серед багатьох достоїнств „золотого перетину” була названа і його „божественна суть” як відображення його триєдинства. Малось на увазі, що менший відрізок – є відображення Бога Сина, більший відрізок – Бога Отця, а весь відрізок - Бога Святого Духа.

Визначення цієї пропорції звучить так: „золотий перетин” - це такий пропорційний поділ відрізка на нерівні частини, при якому менша частина відноситься до більшої як більша до всього цілого.

Задовго до Леонардо да Вінчі італійський математик Леонардо Фібоначі побудував унікальний ряд чисел, в якому кожен наступний елемент дорівнює сумі двох попередніх. Цей ряд (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 …) почали називати числами Фібоначі.

У флористичних роботах найчастіше застосовують найпростіше пропорційне співвідношення 3:5:8, яке і є частиною ряду Фібоначі і повністю відповідає правилу „золотого перетину”. Найчастіше приймають відношення, при яких ваза займає 3 частини висоти, квіти над вазою – 5 частин, а висота всієї композиції – 8 частин. Коефіцієнт, отриманий при діленні сусідніх чисел одне на одне дорівнює 1,6. Пропорції „золотого перетину” в роботі – це всього лише масштаб (мал. А і мал. Б).

 

 

а: b = b: с = с: d =d: e = 1.6

Мал. А Мал. Б

Єдиний вимірювач при роботі над квітковою композицією – це очі. Композиція необов’язково повинна строго підпорядковуватись закону „золотого перетину”, але візуально вона повинна справляти враження пропорційної. Часто флористичні роботи, виконані з відступом від цього правила, виглядають більш напруженими і виразними, ніж ті, де все підпорядковано правилу. Так, наприклад на мал. В показана паралельно-графічна робота, побудована з урахування „золотого перетину”, але при цьому висота вази у розрахунок не прийнята. А на мал. Г представлена робота у форма-лінійному стилі, і тут висота вази по відношенню до інших пропорцій вибрана з урахуванням „золотого перетину”.

Мал. В Мал. Г

„Золотий перетин” від А до С – 8 частин;

від С до Б – 5 частин

„Золотий перетин” можна визначити по прямокутному трикутнику. Лінія АВ повинна бути у 2 рази довшою лінії ВD. Із точки D радіусом DВ креслимо дугу до відрізка АD, отримуємо роздільну точку на цьому відрізку. Потім із точки А креслимо дугу роздільної точки до відрізка АВ. Отримана точка С ділить відрізок АВ по правилу „Золотого перетину”

Оптичне сприйняття форми досить сильно відрізняється від точного геометричного. У відповідності з оптичною вагою кожного кольору для створення гармонічної композиції слід підібрати найбільш відповідну форму вази. Варіанти пропорційного співвідношення ваз і композицій можуть бути різними (мал. Д). Все залежить від того, що саме хоче показати художник – унікальну вазу або розкішні квіти.

 

Мал. Г

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)