АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Література. Тема 4:Управління якістю та її вплив на конкурентоспроможність продукції

Читайте также:
  1. II. Спеціальна література
  2. IV. Література
  3. VІ. Література та інформаційні ресурси
  4. Англійська література ІІ половини ХХ століття
  5. Використана література
  6. Давньоримська література
  7. Джерела та література
  8. Додаткова література
  9. Додаткова література
  10. Додаткова література
  11. Додаткова література
  12. Додаткова література

[1, 3,4,10,13,19]

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 2

Тема 4: Управління якістю та її вплив на конкурентоспроможність продукції

 

Мета заняття: закріпити теоретичні знання та виробити практичні навички проведення розрахунків, пов’язаних з обчисленням якісних показників

План заняття

 

1. Визначення поняття „якість продукції”.

2. Якість продукції, як складова її конкурентоспроможності.

3. Ступінь відповідності фактичної сукупності властивостей проектному рівню.

4. Фактори, що впливають на якість продукції – технічні, організаційні, економічні, соціально-економічні.

5. Система показників якості.

Методичні рекомендації

Розгляд цієї теми доцільно розпочати з визначення поняття про якість як умова необхідна, але недостатня для гарантованого успіху на ринку. Покупець з двох рівноякісних товарів вибирає той, що дешевше, а з двох рівновартних – той, що краще. Це є підставою для двох видів конкуренції – цінової та нецінової.

Методика оцінки конкурентоспроможності товару передбачає виділення трьох груп параметрів оцінки: нормативних, технічних, економічних.

Нормативні вказують, чи відповідає товар нормам, стандартам безпеки та екології, прийнятим в міжнародній практиці та діючим на даному ринку, чи володіє він патентною чистотою.Технічні параметри – це параметри призначення, ергономічні, естетичні. З технічними параметрами пов'язаний перший крок споживача до купівлі товару, який полягає у відборі виробу як потенційного „кандидата” на купівлю.

Як база порівняння може використовуватись гіпотетичний товар, параметри якого задовольняють потребу на 100%. Однак, через складність формування такого товару-еталона частіше використовують порівняння з товаром-конкурентом, який вже користується добрим попитом, тобто в значній мірі відображає громадську потребу.

Якщо покупець не знайде товар, який повністю відповідає його потребам, він, ймовірно, відкине несуттєві на його думку параметри і буде коригувати свій пошук. Це означає, що у структурі потреби різні елементи мають різне значення і при визначенні конкурентоспроможності цю різну важливість параметрів треба враховувати.

Оцінка за технічними параметрами дає можливість вирішувати одну частину проблеми: чи може даний товар і в якій мірі задовольняти існуючу потребу. Однак, поки що залишається збоку рівень витрат, при якому потреба задовольняється. Тут вступають в силу економічні параметри і ціна споживання.

 

Питання для обговорення

1. Охарактеризуйте конкурентну ситуацію в різних галузях вітчизняної економіки за сучасних умов.

2. Назвіть основні два типи конкурентних переваг. Чому зазвичай вони не поєднуються для забезпечення більш міцної конкурентної позиції?

3. Охарактеризуйте чинники утримання конкурентної переваги за М. Портером. Наведіть приклади.

4. Що таке ключові чинники успіху у галузі? Назвіть основні з них за елементами потенціалу підприємства.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)