АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ліцензування та патентування торговельної діяльності

Читайте также:
  1. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  2. III. Витрати діяльності
  3. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  4. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.
  5. Аналіз інвестиційної діяльності підприємства за даними фінансової звітності.
  6. Аналіз фінансових результатів діяльності та рентабельності
  7. Атестація професійної діяльності вчителів в організації післядипломної педагогічної освіти в Греції
  8. Аудіювання як вид мовленнєвої діяльності.
  9. Безпека життєдіяльності
  10. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  11. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  12. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

Ліцензування та патентування торговельної діяльності є засобами державного регулювання, спрямованими на забезпечення єдиної державної політики у цій сфері і захист економічних, соціальних інтересів держави, суспільства та окремих споживачів.

Окремі види підприємницької діяльності можуть здійснюватися тільки за наявності спеціальних дозволів ліцензій.

Ліцензія – це документ державного зразка, що засвідчує право суб’єкта - ліцензіата на здійснення зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом певного терміну за умови виконання ліцензійних умов [41, с.10].

Перелік видів діяльності, що підлягають ліцензуванню, встановлено Законом України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності” [1].

Цим Закономвизначено:

- основні терміни;

- сферу дії Закону;

- провідні принципи державної політики у сфері ліцензування;

- повноваження органів державної влади у сфері ліцензування;

- спеціально уповноважений орган з питань ліцензування;

- орган ліцензування;

- експертно-апеляційну раду;

- ліцензійні умови;

- види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню;

- документи, що подаються органу ліцензування для одержання ліцензій;

- порядок видачі, переоформлення, видачі дубліката, анулювання ліцензії;

- відповідальність суб'єктів господарювання за порушення законодавства у сфері ліцензування тощо.

Для одержання ліцензії на окремий вид підприємницької діяльності суб'єкт господарювання подає заяву до органу, що видає ліцензії. У заяві на видачу ліцензій повинні міститись такі дані:

- відомості про суб’єкта господарювання – заявника: найменування, місцезнаходження, банківські реквізити, ідентифікаційний код – для юридичної особи; прізвище, ім’я, по батькові, паспортні дані, ідентифікаційний номер фізичної особи – платника податків та інших обов’язкових платежів – для фізичної особи;

- вид господарської діяльності вказаний згідно із статтею 9 цього Закону, на провадження якого заявник має намір одержати ліцензію.

До заяви додаються копії свідоцтва про державну реєстрацію або копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України, засвідчена нотаріально або органом, що видав оригінал документа.

Заява про видачу ліцензії та документи, що додаються до неї, приймаються за описом, копія якого видається заявнику з відміткою про дату прийняття документів органом ліцензування та підписом відповідальної особи. Заява про видачу ліцензії залишається без розгляду, якщо вона подана та підписана особою, яка не має на це повноважень. Це стосується документів оформлених з порушенням вимог статті 10 Закону.

Орган ліцензування приймає рішення про видачу ліцензії або про відмову у видачі у термін не пізніше 10 робочих днів з дати надходження заяви про видачу ліцензії та відповідних документів. Повідомлення про прийняття рішення щодо видачі ліцензії або про відмову в її видачі надсилається (видається) заявнику в письмовій формі протягом 3 робочих днів із дня прийняття відповідного рішення.

У рішенні про відмову у видачі ліцензії є:

- недостовірність даних у документах, поданих заявником для отримання ліцензії;

- невідповідність заявника згідно з поданими документами ліцензійним умовам, встановленим для того виду господарської діяльності, який зазначений у заяві про видачу ліцензії.

У разі відмови у видачі ліцензії на підставі виявлення недостовірних даних у документах, поданих заявником для видачі ліцензії, суб’єкт господарювання може подати до органу ліцензування нову заяву про видачу ліцензії не раніше ніж за три місяці з дати прийняття рішення про відмову у видачі ліцензії.

Орган ліцензування повинен оформити ліцензію не пізніше, ніж за 3 робочі дні з дня надходження документа, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії.

Так, згідно зі ст. 9 даного Законуліцензуванню підлягає 61 вид господарської діяльності, серед яких:

- торгівля окремими видами товарів:

-виробництво, ремонт вогнепальної зброї, боєприпасів до неї, холодної зброї, пневматичної зброї калібру більше 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду,торгівлявогнепальною зброєю та боєприпасами до неї, холодною зброєю, пневматичною зброєю калібру більше 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду;

- виготовлення виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінних каменів, дорогоцінних каменів органогенного походження, напівдорогоцінних каменів,торгівля виробами з дорогоцінних металів і дорогоцінних каменів, дорогоцінних каменів органогенного походження, напівдорогоцінних каменів;

- виробництво лікарських засобів, оптова, роздрібна торгівля лікарськими засобами;

- виробництво ветеринарних медикаментів і препаратів, оптова, роздрібна торгівля ветеринарними медикаментами та препаратами;

- виробництво пестицидів і агрохімікатів, оптова, роздрібна торгівля пестицидами та агрохімікатами;

- розробка, виготовлення спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку, інших засобів негласного одержання інформації,торгівля спеціальними технічними засобами для зняття інформації з каналів зв'язку, інших засобів негласного одержання інформації;

- розробка, виробництво, використання, експлуатація, сертифікаційні випробування, тематичні дослідження, експертиза, ввезення, вивезення криптосистем і засобів криптографічного захисту інформації, надання послуг в галузі криптографічного захисту інформації,торгівля криптосистемами і засобами криптографічного захисту інформації.

На території України органи ліцензування використовують бланки ліцензії єдиного зразка. Бланк ліцензії єдиного зразка затверджується Кабінетом Міністрів України. Бланки ліцензій є документами суворої звітності, вони мають облікову серію і номер.

У ліцензії зазначається:

- найменування органу ліцензування, що видав ліцензію;

- вид господарської діяльності, вказаний згідно з ст.9 цього Закону, на право провадження якого видається ліцензія;

- найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності;

- ідентифікаційний код юридичної особи або ідентифікаційний номер фізичної особи – платника податків та інших обов’язкових платежів;

- місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності;

- дата прийняття та номер рішення про видачу ліцензії;

- строк дії ліцензії;

- посада, прізвище та ініціали особи, яка підписала ліцензію;

- дата видачі ліцензії.

Ліцензія підписується керівником органу ліцензування або його заступником та засвідчується печаткою цього органу.

Для здійснення торговельної діяльностіза готівкові кошти, а також інші готівкові платіжні засоби на території України з використанням кредитних карток, діяльності з надання послуг у сфері грального бізнесу і побутових послуг суб’єкта підприємницької діяльності необхідно придбатиторговельний патент.

Патент – це юридично-технічний документ встановленої форми, що видається відповідною державною, регіональною, або міжнародною установою, який закріплює всі виняткові права на відповідний об’єкт за його власником [40, с.334].

Торговий патент – цедержавне свідоцтво, яке засвідчує право суб’єкта господарювання займатися певними видами підприємницької діяльності впродовж встановленого строку.

Спеціальний торговий патент – це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності на особливий порядок оподаткування відповідно до даного Закону.

Порядок патентування торговельної діяльності регулюється Законом “Про патентування деяких видів підприємницької діяльності” [2].

Порядок придбання торговельного патенту на здійснення торговельної діяльності полягає у такому. Згідно з п. 3.1 ст. 3 цього Закону патентуванню підлягаєторговельна діяльність, що здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділамиу пунктах продажу товарів.

Під торговельною діяльністю в даному випадку розуміється роздрібна та оптова торгівля, діяльність у торговельно-виробничій (громадське харчування) сфері за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток.

У сфері роздрібної торгівліоб’єктами продажу товарів виступають [38, с.14]:

- магазини та інші торговельні точки, що розміщуються в окремих приміщеннях, будівлях або їх частинах і мають торговельний зал для покупців або використовують для торгівлі його частину;

- кіоски, палатки та інші малі архітектурні форми, що займають окремі приміщення, але не мають вбудованого торговельного залу для покупців;

- автомагазини, розвозки та інші види пересувної торговельної мережі;

- лотки, прилавки та інші види торговельних точок у відведених для торговельної діяльності місцях, крім лотків, прилавків, що надаються в оренду суб'єктам підприємницької діяльності – фізичним особам і розташовуються в межах спеціалізованих підприємств сфери торгівлі – ринків усіх форм власності;

- стаціонарні, малогабаритні та пересувні автозаправні станції, заправні пункти, що здійснюють торгівлю нафтопродуктами та скрапленим газом.

Торговельний патент придбається на кожний пункт продажу товарів, де здійснюються розрахунки за готівку. Якщо суб'єкт підприємницької діяльності має структурні (відокремлені) підрозділи, торговельний патент купується за плату окремо для кожного структурного (відокремленого) підрозділу (торговельної точки).

У разі здійснення в одному пункті продажу двох або трьох видів торговельної діяльності (роздрібна, оптова торгівля, громадське харчування) придбаєтьсяодин торговельний патентза максимальною вартістю.

Торговельний патент видається за плату:

- суб'єктам підприємницької діяльності – державними податковими органами за їх місцерозташуваням або місцерозташуванням їх структурних (відокремлених) підрозділів;

- суб'єктам підприємницької діяльності, які здійснюють торговельну діяльність або надають побутові послуги (крім пересувної мережі), – за місце пункту продажу товарів або пункту з надання побутових послуг;

- суб'єктам підприємницької діяльності, які здійснюють торгівлю через пересувну торговельну мережу, – за місцем реєстрації цих суб'єктів.

Підставою для придбання торговельного патенту є заявка,що повинна містити такі реквізити:

- найменування суб'єкта підприємницької діяльності;

- юридичну адресу суб'єкта підприємницької діяльності, а у випадках, якщо патент придбається для структурного (відокремленого) підрозділу, – довідку органу, що погодив місцерозташування структурного (відокремленого) підрозділу із зазначенням цього місця;.

- вид підприємницької діяльності, здійснення якої вимагає придбання торговельного патенту;

- найменування документа про повну або часткову сплату вартості торговельного патенту.

Торговельний патент видається суб'єкту підприємницької діяльності під розписку в триденний термін з дня подання заявки.

Датою придбання торговельного патенту є зазначена в ньому дата.

Торговельний патент містить такіреквізити:

- номер торговельного патенту;

- найменування власника торговельного патенту;

- вид підприємницької діяльності;

- вид побутових послуг або послуг у сфері грального бізнесу;

- місцезнаходження суб'єкта підприємницької діяльності (місцезнаходження структурного (відокремленого) підрозділу цього суб'єкта);

- для транспортних засобів — позначення „Виїзна торгівля”;

- термін дії торговельного патенту;

- місцерозташування державного податкового органу, що видав торговельний патент;

- відмітку державного податкового органу про надходження плати за виданий ним торговельний патент.

Торговельний патент має бути розміщений на видному місці, наприклад:

- на фронтальній вітрині магазину, а за її відсутності – біля касового апарата;

- на фронтальній вітрині малої архітектурної форми;

- на табличці – для автомагазинів, розвозок та інших видів пересувної торговельної мережі, а також для лотків, прилавків та інших видів торговельних точок, відкритих у відведених для торговельної діяльності місцях;

- у пунктах обміну іноземної валюти;

- у приміщеннях для надання послуг у сфері грального бізнесу і надання побутових послуг.

Термін дії торговельного патенту на здійснення торговельної діяльності становить 12 календарних місяців. Після його закінчення торговельний патент підлягає поверненню до органу державної податкової служби.

Вартість торговельного патенту встановлюється відповідним органом місцевого самоврядування з урахуванням місцезнаходження цього пункту продажу й асортиментного переліку товарів.

Під час придбання торговельного патенту на здійснення торговельної діяльності суб'єкт підприємницької діяльності вносить одноразову плату в розмірі вартості торговельного патенту за один місяць. На суму, сплачену під час придбання торговельного патенту, зменшується розмір плати за торговельний патент, що підлягає внесенню в останній місяць його дії.

Суб'єкт підприємницької діяльності може внести попередню оплату вартості торговельного патенту на здійснення торговельної діяльності за весь термін її дії або придбати торговельні патенти на здійснення торговельної діяльності на наступні за поточним роки, але не більше ніж на три роки, сплативши повну вартість цих патентів на момент їх одержання. При цьому суб'єкт підприємництва звільняється від обов'язків до внесення вартості торговельного патенту у разі, якщо прийнятими після сплати повної вартості торговельних патентів на наступні роки нормативно-правовими актами буде збільшено вартість торговельного патенту.

За проведення операцій без придбання торговельного патенту статтею 8 даного Закону передбачено штраф у подвійному розмірі вартості торговельного патенту за повний термін діяльності суб'єкта підприємницької діяльності із зазначеним порушенням.


ТЕМА 2. УПРАВЛІННЯ ТОВАРООБОРОТОМ ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)