АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Наприклад. Дебіторська заборгованість покупців перед підприємством становила 5000 $ по курсу 5,35 грн./ $ та кредиторська заборгованість перед клієнтами на суму 2000

Читайте также:
  1. Наприклад.
  2. Наприклад.

Дебіторська заборгованість покупців перед підприємством становила 5000 $ по курсу 5,35 грн./ $ та кредиторська заборгованість перед клієнтами на суму 2000 Євро за курсом 6,10 грн./ Євро. На кінець звітного періоду курси валют становили відповідно:

$- 5.41 грн./ $;

Євро – 6,12 грн./Євро.

Відобразимо на рахунках бухгалтерського обліку данні заборгованості на кінець звітного періоду:

№ п/п   Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн.
Д-т К-т
  Відображено дохід від зміни курсових різниць на останній день звітного періоду (5,41-5,35) 5000$      
  Відображення витрат від зміни курсових різниць на останній день звітного періоду (6,12-6,10) 2000 Євро      

 

Операції з курсовими різницями здійснюються згідно Положення стандарту бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів» від 10.08.2000 № 193.

Доходи й витрати в іноземній валюті, за якими формується результат від здійснення фінансово-господарської діяльності за межами України, визначаються в грошовій одиниці України по курсу Національного банка України на дату здійснення певної операції в іноземній валюті або за середнім розміром курсів. Середній розмір курсів є результатом відношення добутку величин курсів Національного банку України до кількості днів у звітному періоді.

При використанні підприємством журнально-ордерної форми обліку для узагальнення інформації про безготівкові розрахунки підприємства використовується журнал-ордер № 1, відомість 3.2.

3. Організація готівкових розрахунків підприємства здійснюється згідно Постанови Національного банку України “Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні” від 15.12.2004р. № 637.

Готівкові розрахунки – це платежі готівкою підприємств та фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також по операціях, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна.

Підприємства здійснюють розрахунки готівкою між собою та фізичними особами через касу.

Каса підприємства – це приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків, а також приймання, видачі та зберігання готівкових коштів, інших цінностей і касових документів.

Розрахунки готівкою підприємств та фізичних осіб проводяться як за рахунок коштів, одержаних з банків, так і за рахунок готівкової виручки і здійснюються через касу підприємства з веденням касової книги.

Гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами встановлюється постановою Правління Національного банку України «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» від 06.06.2013 N 210. І становить 150 000грн. Платежі понад установлену граничну суму проводяться виключно в безготівковій формі. Обмеження не стосуються розрахунків з фізичними особами, бюджетами та державними цільовими фондами, добровільні пожертвування тощо.

Підприємства можуть тримати у неробочий час у своїх касах готівку в межі, що не перевищує встановлений ліміт каси. Ліміт каси – граничний розмір суми готівки, який може залишатись у касі у неробочий час. Готівка, що перевищує встановлений ліміт, обов’язково здається в банки для її зарахування на банківські рахунки. Ліміт каси підприємства встановлюється на підставі розрахунку відповідного середньоденного показника надходжень готівки в касу або її видачі з каси. Розрахунок проводиться підприємствами самостійно на основі розрахунку, який проводиться і засвідчується підписами головного бухгалтера та керівника підприємства. Встановлений ліміт каси затверджується внутрішніми наказами підприємства.

Здача готівки здійснюється підприємством самостійно або через спеціальні служби, які згідно чинного законодавства мають право на перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів.

Підприємства мають право зберігати готівку в своїй касі, що одержана в установі банку для виплат, пов’язаних з оплатою праці, пенсій, стипендій, дивідендів, понад установлений ліміт каси протягом трьох робочих днів, включаючи день одержання готівки в установах банку. Готівка, що одержана в установі банку на інші виплати, має видаватися своїм робітникам в той же день. Суми готівки, що одержані в установі банку і не використані за призначенням протягом установлених строків, повертаються підприємством в установу банку не пізніше наступного робочого дня.

Видача готівкових коштів під звіт або на відрядження здійснюється згідно чинного законодавства.

Видача готівки під звіт проводиться з кас підприємства за умови повного звіту конкретної підзвітної особи за раніше виданими під звіт сумами. Підзвітні особи зобов’язані подати до бухгалтерії підприємства разом із невикористаним залишком готівки звіт про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт у такі строки: за відрядженням – протягом трьох робочих днів після повернення з відрядження; на закупівлю сільськогосподарської продукції – протягом десяти робочих днів з дня видачі готівки під звіт; на всі інші господарські потреби – наступного робочого дня після видачі готівки під звіт.

Касові операції оформляються касовими ордерами, видатковими відомостями, розрахунковими документами по операціях із застосуванням платіжних карток тощо, які б згідно вимог чинного законодавства України підтверджували би факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) готівкових коштів.

Касові операції оформляються прибутковими та видатковими касовими ордерами, типові форми і порядок заповнення яких затверджені наказом Міністерства статистики України від 15.02.1996р. №51 “Про затвердження типових форм первинного обліку касових операцій” і мають застосовуватись усіма підприємствами.

Приймання готівки касами підприємств, у тому числі й одержаної з банку, проводиться з оформленням “Прибуткового касового ордера” форми КО-1, підписаним головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником підприємства. Про приймання готівки видається квитанція за підписами головного бухгалтера або особи, уповноваженої керівником підприємства, і касира, засвідчена печаткою (штампом) підприємства.

Видача готівки з кас оформляється “Видатковим касовим ордером” формою КО-2 або належно оформленими платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями. Документи на видачу готівки мають підписувати керівник і головний бухгалтер або особи, які на це уповноважені. До видаткових касових ордерів можуть додаватися заява на видачу готівки, розрахунки тощо. При видачі готівки окремим фізичним особам (в тому числі і робітникам підприємства) по видатковому касовому ордеру касир вимагає пред’явлення паспорта або іншого документа, що його заміняє, записує його найменування, номер, ким та коли він виданий. Фізична особа розписується у видатковому документі про отримання готівки з в казанням суми.

Прибуткові та видаткові касові ордери до передавання в касу реєструються бухгалтерією в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів форми КО-3. Касові документи після складання касиром звіту та його оброблення в бухгалтерії, комплектуються в хронологічному порядку, нумеруються, переплітаються в окремі папки та зберігаються протягом 36 місяців після закінчення календарного року матеріально відповідальною особою.

Усі надходження і видача готівки підприємства враховують у касовій книзі форми КО-4. Кожне підприємство, що є юридичною особою і має касу, веде одну касову книгу для обліку операцій з готівкою в національній валюті. Аркуші касової книги повинні бути пронумеровані, прошнуровані та скріплені печаткою підприємства. Кількість аркушів у касовій книзі засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера підприємства. Записи в касовій книзі здійснюються в двох примірниках через копіювальний папір: перший, який є невідривною частиною листка касової книги залишається в касовій книзі, другий – відривний – є звітом касира.

Виправлення в касовій книзі, як правило, не допускаються. Якщо виправлення є, то вони засвідчуються підписами касира, а також головного бухгалтера або особи, яка його заміщає.

За наявності на підприємстві кількох касирів старший касир перед початком робочого дня видає іншим касирам авансом потрібну для видаткових операцій суму готівки під розпис у книзі обліку прийнятих та виданих касиром грошей форми КО-5. В кінці робочого дня касири складають звіт в одержанні авансу й готівки, прийнятих за прибутковими та видатковими документами, і здають залишок готівки та касові документи за проведеними операціями старшому касиру під розпис у книзі обліку прийнятих та виданих касиром грошей.

З метою контролю за схоронністю готівкових коштів на підприємствах проводяться інвентаризації каси. Для проведення інвентаризації каси, що має здійснюватись згідно з наказом керівника підприємства, призначається комісія, яка після закінчення інвентаризації складає акт.

Для узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів в касі підприємства використовується рахунок 30 “Каса”:

30 “Каса”

Дт Кт
Сальдо на початок звітного періоду  
надходження грошових коштів виплата грошових коштів
Оборот за звітній період Оборот за звітній період
Сальдо на кінець звітного періоду  

При використанні підприємством журнально-ордерної форми обліку для узагальнення інформації про готівкові розрахунки підприємства використовується журнал-ордер № 1, відомість 1.1.

Надходження грошових коштів у касу відображається в обліку наступним чином:

- отримання готівки в касу на заробітну плату, відрядження, інші потреби відображається по Дт 30 “Каса” та Кт 311 “Поточні рахунки в національній валюті”;

- отримання грошових коштів у касу від реалізації продукції Дт 30 “Каса” та Кт 70 “Доходи від реалізації”;

- отримання грошових коштів у касу в погашення дебіторської заборгованості Дт 30 “Каса” та Кт 36 “Розрахунки з покупцями та замовниками”;

- повернення невикористаних підзвітних сум Дт 30 “Каса” та Кт 372 “Розрахунки з підзвітними особами”;

- погашення векселів по Дт 30 “Каса” та Кт 34 “Короткострокові векселі одержані” тощо.

Вибуття грошових коштів з каси відображається такими записами:

- внесені з каси на розрахунковий або валютний рахунок кошти Дт 31 “Рахунки в банках” та Кт 30 “Каса”;

- сплачена з каси заробітна плата робітникам Дт 66 “Розрахунки з оплати праці” та Кт 30 “Каса”;

- сплачена готівкою з каси заборгованість постачальникам Дт 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками” та Кт 30 “Каса” тощо.

 

4. Для узагальнення інформації про наявність та рух грошових документів (у національній та іноземній валюті), які знаходяться в касі підприємства (поштових марок, марок гербового збору, сплачених проїзних документів, сплачених путівок до санаторіїв, пансіонатів, будинків відпочинку тощо), та про кошти в дорозі, тобто грошові суми, внесені в каси банків, ощадні каси або поштові відділення для подальшого їх зарахування на розрахункові та інші рахунки призначений рахунок 33 “Інші кошти”:

33 “Інші кошти”

Дт Кт
Сальдо на початок звітного періоду  
надходження грошових документів в касу та коштів в дорозі вибуття грошових документів та списання коштів в дорозі після їх зарахування на відповідні рахунки
Оборот за звітній період Оборот за звітній період
Сальдо на кінець звітного періоду  

Рахунок 33 “Інші кошти” має наступні субрахунки:

331 “Грошові документи в національній валюті”

332 “Грошові документи в іноземній валюті”

333 “Грошові кошти в дорозі в національній валюті”

334 “Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті”

Операції з грошовими документами та коштами в дорозі відображаються в обліку наступним чином:

- зарахована виручка на рахунки в банки та інші надходження грошових коштів Дт 311 “Проточні рахунки в національній валюті” та Кт 33 “Інші кошти”;

- оплачені путівки до санаторно-курортних установ Дт 331 “Грошові документи в національній валюті” та Кт 311 “Проточні рахунки в національній валюті”;

- видано працівникам путівки до санаторно-курортних установ Дт 949 “Інші витрати операційної діяльності” та Кт 331 “Грошові документи в національній валюті” тощо.

При використанні підприємством журнально-ордерної форми обліку для узагальнення інформації про готівкові розрахунки підприємства використовується журнал-ордер № 1, відомість 1.3.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)