АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Форми організації облікового процесу

Читайте также:
  1. A) способом формирования банковских ресурсов из недепозитных источников
  2. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  3. A. формируется фотохимический туман
  4. Cущность, виды, источники формирования доходов. Дифференциация доходов населения.
  5. E) формирование правительства из членов партии, располагающих большинством мест в Парламенте
  6. VI Місцеві Органи Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  7. VIII Грошові засоби Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  8. Актуальность и методология обеспечения безопасности жизнедеятельности. Характерные особенности современного производства, зоны формирования опасных и вредных факторов.
  9. Алгоритм автоматического формирования парных симметричных ключей шифрования-дешифрования открытых сообщений на рабочих станциях абонентов корпоративной системы.
  10. Анализ формирования и выполнения производственной программы
  11. Атестація професійної діяльності вчителів в організації післядипломної педагогічної освіти в Греції
  12. Б) Формирование отечественной социологии права в советский период

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку і забез­печення фіксування фактів усіх господарських операцій у первин­них документах, збереження документації несе власник або керів­ник підприємства (л. З ст. 8 Закону про бухгалтерський облік). Коли в штаті бухгалтерії є робітники, які працювали при попере­дньому, то вони повинні пояснити у ході податкової перевірки по­милки на своїй ділянці облікової роботи. Такі винні бухгалтери можуть бути притягнуті до відповідальності.

Слід звернути увагу, що при складанні податкової інформації попередні помилки повинні бути виявлені і виправлені, тому що податкова база накопичується наростаючим підсумком, новий го­ловний бухгалтер підписує податкову декларацію і за її вірність не­се відповідальність.

Акт прийома-передачі справ бухгалтерського і податкового об­ліку має наглядно таку форму.

ТОВ «Мрія»

Затверджую

Акт прийома-передачі справ бухгалтерського і податкового обліку, фінансової і податкової звітності за 20__—20__ рр.

№ п\п Найменування документу Од. виміру Кіл-ть (сума) Примітка
  Залишок грошових коштів у касі грн    
  Залишок грошових коштів на поточному рахунку грн    
  Головна книга шт.    
  Чекова книжка шт.   чеки № 222000 №222100
  Книга обліку придбання товарів (робіт, послуг) шт. ". 1 .
  Книга обліку продажу товарів (робіт, послуг) шт.   >
  Регістри бухгалтерського обліку (№1,2іт.і.) шт.    
           

 

8 Первинні документи з обліку: Касових операцій Банківських операцій справ, справ    
  Податкові накладні, справ    
  Господарські договори справ,    
  Податкова звітність справ    
  Фінансова звітність справ    
  Акти перевірок справ    
  Акти про знищення документів справ    
  Акти передачі документів до архіву справ    

Здав С. М. Ужвій

Прийняв О. В. Колесніченко

У розділі III Закону України «Про бухгалтерський облік і фінан­сову звітність в Україні» п. 5 статті 8 передбачено, що підприємст­во самостійно «обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагаль­нення інформації в них з додержанням єдиних засад, встановлених цим Законом, та з урахуванням особливостей своєї діяльності і тех­нології обробки облікових даних».

Форму бухгалтерського обліку визначають способи хронологіч­ного запису та систематизації інформації в облікових регістрах за допомогою технічних засобів (або без них) обробки даних.

Форму бухгалтерського обліку характеризують такі ознаки:

— використання традиційних первинних документів;

— технічні носії інформації та зовнішній вигляд облікових регі­стрів, їх найменування, кількість, структура;

— певні форми зв'язку між синтетичними обліковими регістра­ми, а також між регістрами синтетичного та аналітичного обліку;

— сукупність інформаційних моделей за послідовністю та тех­нологією записів в облікових регістрах.

Таким чином, під формою бухгалтерського обліку розуміють систему відображення економічної інформації в певній послідовності та взаємодії в облікових регістрах за обраною на даному під­приємстві технологією обробки даних,

У процесі історичного розвитку бухгалтерського обліку засто­совувалися такі його форми: книжкова, картково-ордерна, картко­во-копіювальна, журная-головна. Але з, розвитком Продуктивних сил і виробничих відносин поступово ці форми втрачали своє зна­чення, оскільки вони базувались на ручній праці, не могли забезпе­чити, особливо на великих підприємствах, оперативність збирання і систематизації інформації, гальмували зростання продуктивності бухгалтерської праці, сприяли дублюванню записів і вимагали ве­ликих витрат на утримання облікового апарату. Тому у XX сторіччі широкого розповсюдження набули нові форми бухгалтерського об­ліку. Найбільш відомі з них: меморіально-ордерна, журнально-ордерна, таблично-автоматизована, комп'ютерна форми обліку.

Зараз на підприємствах України застосовуються такі основні фо­рми обліку: меморіально-ордерна; журнальнб-ордерна; комп'ютерна.

Меморіально-ордерна форма обліку передбачає складання бухгалтерських записів за кожним первинним документом в спеці­альних меморіальних ордерах. На кожний бухгалтерський рахунок відкриваються окремі меморіальні ордери — один за дебетом раху­нку, а другий — за кредитом. Таким чином, кількість меморіальних ордерів буде вдвічі більшою, ніж кількість використаних бухгал­терських рахунків. В кінці місяця за кожним меморіальним орде­ром підбиваються підсумки і складаються підсумкові дані.

Таку ж форму має меморіальний ордер за кредитом цього раху­нку, а також за всіма бухгалтерськими рахунками, що використо­вуються на підприємстві.

Ця форма надає можливість для поділу бухгалтерської праці між працівниками бухгалтерії, але вона трудомістка, вимагає бага­торазового переписування даних, широко використовується в умо­вах ручної праці, а за спеціальною програмою — в умовах автомазаціїїобліку. Основним недоліком цієї форми є відставання аналітичного обліку від синтетичного, тому що регістри аналітич­ного обліку відокремлені від меморіальних ордерів. Часто склада­ються обставини, коли баланс і інші форми звітності вже здані ко­ристувачам, а аналітичний облік за звітний період ще не закінчено.

Регістрами аналітичного обліку меморіальної форми обліку є спеціальні картки (кількісно-сумові, контокорентні) та оборотні ві­домості, що заповнюються з підсумків цих карток.

Часто в більшості випадків в кінці звітного періоду (місяця) неможливо завершити рознесення документів в регістри аналіти­чного обліку, звірити з даними синтетичного обліку до складання балансу, тому помилки, що виникли після цього, виправити мож­на лише в наступному періоді. За рахунок цього знижуються кон­трольні функції, особливо за збереженістю товарно-матеріальних цінностей.

Загальна схема меморіально-ордерної форми обліку наведена на рис. 5.1. З даної схеми видно, що первинні документи повинні бути зареєстровані в спеціальних журналах. На первинних документах проставляється кореспонденція рахунків, потім вони групуються за ними і на їх основі складаються меморіальні ордери. За місячними підсумками меморіальних ордерів складається контрольна відо­мість, в яку заносяться підсумки оборотів за дебетом і кредитом усіх балансових (синтетичних) рахунків.

Коли загальна сума всіх оборотів за дебетом буде дорівнювати загальній сумі всіх оборотів за кредитом, можна складати оборотний баланс, а потім і заключний. Наприкінці закінчують роботу з аналі­тичним обліком, дані якого звіряють з даними оборотного балансу.

При повному ажурі бухгалтерська робота за звітний період мо­же бути завершена. Помилки, що виникли після звірки синтетично­го ї аналітичного обліку, виправляються одразу або в наступному періоді. У випадку виправлення помилок в наступному періоді, бу­хгалтер робить коригувальні записи і виправляє за ними дані бух­галтерського обліку.

Звичайно, знову виникаючі форми обліку включають все по­зитивне, що мали відживаючі форми. Тому сучасні форми облі­ку — це синтез інтегрованих ознак, що існували раніше в бага­тьох формах.

Журнально-ордерна форма обліку виникла у 40-х роках мину­лого сторіччя. Вона широко застосовується на малих, середніх і великих підприємствах, робітники обліку яких використовують руч­ну працю, малі обчислювальні машини або персональні комп'ю­тери. Основним обліковим регістром цієї форми є журнал-ордер.

Журнал-ордер — це багатографна та багаторядкова таблиця, де збираються, накопичуються і систематизуються дані з первинних документів про стан і рух активів і джерел їх виникнення. Само­стійні журнали-ордери відкриваються за рахунками, на яких облі­ковується велика кількість операцій протягом місяця. За рахунка­ми, на яких операції носять разовий характер, ведеться збірний (загальний) журнал-ордер.

Журнал-ордер базується на кредитовому принципі. Для кожно­го бухгалтерського рахунку у відповідному журналі-ордері зазна­чаються суми господарських операцій, що проходять за кредитом цього рахунку в кореспонденції з дебетом відповідних рахунків. В інших журналах-ордерах записів за кредитом цього рахунку бути не може.

Для наочності і контролю за господарськими операціями ко­жний журнал-ордер складається разом з дебетовою відомістю, якій за дебетом кожного рахунку відбиваються операції у взає­мозв'язку з кредитом рахунку, що кореспондує. Таким чином,» кожна операція завдяки подвійному запису торкається двох ра­хунків, що кореспондують, знаходить відображення в журналі-ордері і дебетовій відомості одного і того ж рахунку. Журнал-ордер і дебетова відомість побудовані за ознаками шахової оборотної відомості.

Всі господарські операції записуються у кожному журналі-ордері з дебетовою відомістю у хронологічному порядку на підста­ві зведених і первинних документів. Таким чином, цей обліковий регістр об'єднує операції, що пов'язані з їх реєстрацією і відобра­женням.

Всі журнали-ордери містять за кожним рахунком сальдо на по­чаток звітного періоду, оборот дебетовий в розрізі кореспонденції рахунків, оборот кредитовий в розрізі кореспонденції рахунків і са­льдо на кінець того ж періоду.

Слід відмітити, що у більшості журналів-ордерів типові бухгалтерські проведення друкуються типографським способом в окремих графах. За рахунками, на яких відображаються розрахунки та зобов'язання у журналах-ордерах синтетичний облік, як правило, "і поєднаний з аналітичним, що позитивно відрізняє цю форму від % меморіально-ордерної. Для досягнення цієї мети за кожним документом, підприємством або кожною особою організується лінійно- і. позиційний метод записів, за допомогою якого синтетичний облік 1 поєднується з аналітичним обліком.

) Наприкінці місяця в журналах-ордерах узагальнюються, підраховуються результати за рядками і графами, визначаються обороти і за дебетом і кредитом, виводиться сальдо на кінець місяця. Підсумки журналів —ордерів переносяться в головну книгу (оборотний і баланс), в якій виводяться кінцеві залишки за всіма рахунками для складання нового балансу за звітний період.

Головна книга (оборотний баланс) — це таблиця, що має такі графи: по-перше, це графа, в якій проставляється код балансово­го рахунку (субрахунку) по зростаючим номерам (10, 11, 12 і т. ін.); по-друге — дві графи для проставлення початкового сальдо за кожним рахунком (дебетового і кредитового). Далі йдуть графи, що розшифровують дебетову сторону кожного рахунку в розрізі кореспондуючих рахунків і підсумок обороту дебетового. ' Дані цих граф повинні повністю дублювати підсумок обороту г дебетового, що показаний у відповідному журналі-ордері. На­ступна графа — це підсумок обороту за кредитом кожного рахунку, що проставляється з відповідної колонки журналів-ордерів; останні дві графи— це сальдо на кінець за кожним рахунком (дебетове і кредитове). Дебетова сторона в головній книзі наби­рається з журналів-ордерів за тими рахунками, з якими кореспо­ндує данин рахунок.

Журнали-ордери можуть мають різну форму, але найбільш ти­пова форма наведена нижче.

В головній книзі (оборотному балансі) підсумок графи 3 дорів­нює підсумку графи 4; підсумок графи 11 дорівнює підсумку графи 12, а підсумок графи 13 дорівнює підсумку графи 14.

Кредитовий оборот кожного рахунку (графа 12) заповнюється з відповідних журналів-ордерів.

Сальдо на початок (графи 3 і 4) заповнюються з попередньої го­ловної книги, а сальдо на кінець (графа 13 і 14) підраховується.

Підсумок графи 11 контролюється ідентичними даними відомо­сті відповідного журналу-ордеру.

Дебетовий оборот (графи 5-10) заповнюється з кожного журналу-ордеру.

Головна книга (оборотний баланс) має табличну форму, вихо­дячи з чого вона може формуватись в автоматичному режимі на ШС ари відповідному пакеті прикладних програм.

 

 

Контрольні питання за темою

1. Охарактеризуйте нормативно-правове забезпечення бухгал­терського обліку в Україні?

2. Які рівні можна виділити в нормативно-правовому забезпе­ченні обліку?

3. Розкрийте зміст Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

4. Назвіть Закони України, що регулюють оподаткування під­приємств. Як вони впливають на організацію обліку?

5. Опишіть значення Положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

6. Роль П(С)БО в організації бухгалтерського обліку на підпри­ємстві.

7. Розкрийте значення Плану рахунків в організації обліку на підприємстві.

8. Назвіть нормативні документи, що встановлюють форми та порядок ведення облікових регістрів.

9. Яким нормативним документом регламентується порядок проведення інвентаризації на підприємстві?

10. Розкрийте значення збору і систематизації нормативно-правової інформації для забезпечення обліку на підприємстві.

11. Якими способами можна здійснювати збір та систематизацію нормативно-правової інформації?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)