АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Відповідальність бухгалтера

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства
  2. Адміністративна відповідальність за порушення умов розповсюдження та демонстрування фільмів, передбачених прокатним посвідченням (cm. 1647 КУпАП).
  3. В якій відповіді правильно названі дії, за заклики до вчинення яких встановлена відповідальність в окремій статті КК?
  4. ВИМОГИ ДО КВАЛІФІКАЦІЇ БУХГАЛТЕРА ТА ЙОГО ПРОФЕСІЙНА ЕТИКА
  5. Висновок експерта-бухгалтера
  6. Відеотекст відповідальність соціальна й етика
  7. Відповідальність
  8. Відповідальність аудитора
  9. Відповідальність за договором комерційної концесії
  10. Відповідальність за незаконну порубку дерев і чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях тягне кримінальну відповідальність, якщо воно заподіяло істотну шкоду.
  11. Відповідальність за незаконну порубку дерев і чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях тягне кримінальну відповідальність, якщо воно заподіяло істотну шкоду.

Дисциплінарна відповідальність

Порядок залучення працівників (у тому числі і бухгалтерів) до дисциплінарної відповідальності регламентований ст. 147 КЗпП, відповідно до якої до працівника може бути застосовано стягнення у формі догани або звільнення.

До такої форми відповідальності може бути притягнутий лише бухгалтер, який є штатним працівником підприємства. При цьому СЛІД виділити декілька основних моментів:

— дисциплінарна відповідальність може бути покладена на

бухгалтера за порушення правил внутрішнього трудового розпорядку (або іншого документа, що встановлює правила трудової дисципліни);

— дисциплінарне стягнення не може бути накладене на бухгалтера після закінчення шести місяців із дня здійснення правопорушення (провини);

—дисциплінарне стягнення може бути накладено тільки тим органом (особою), що прийняв бухгалтера на роботу (керівник підприємства, і при наявності відповідних повноважень, — його за­ступники).

Матеріальна відповідальність

Матеріальна відповідальність застосовується тільки до штатних ^працівників підприємства. Умови залучення до такого виду відпо­відальності встановлені гл. 9 КЗпП.

Так, за загальним правилом, визначеним у ст. 132 КЗпП, матері­альна відповідальність працівника (у тому числі головного бухгал­тера або бухгалтера) за заподіяний збиток обмежується розміром ' середньомісячного заробітку.

Однак існують ситуації, при яких на бухгалтера може бути по­кладена повна матеріальна відповідальність, що складається у від-' шкодуванні всього розміру збитку, заподіяного підприємству. Відповідно до норм КЗпП (ст. 134) і інших положень чинного законодавства до таких ситуацій, зокрема, відносяться:

—- невиконання і/чи неналежне виконання обов'язків касира бухгалтером, на якого покладені посадові обов'язки касира і з яким; був укладений договір про повну матеріальну відповідальність;

— здійснення бухгалтером дій, що підпадають під ознаки кар­ного злочину;

— одержання майна або цінностей за дорученням або на підста­ві іншого разового документа.

Головний бухгалтер не є матеріально відповідальною особою, тому з ним не можна укласти Договір про повну матеріальну відпо­відальність. Виключення складають випадки, коли головний бухга­лтер виконує обов'язки касира.

Існують три способи відшкодування збитку (збитків):

1) добровільне його відшкодування (це можливо як у випадку з обмеженою відповідальністю, так і з повною);

2) стягнення з працівника коштів на підставі наказу керівника (це допускається тільки при стягненні коштів у межах середнього місячного заробітку);

3) стягнення коштів через суд (у суд звернутися можна завжди (термін задавнення позову — один рік), у тому числі для відшкоду­вання збитків у повному обсязі, якщо кошти в межах середньоміся­чного заробітку вже були стягнені на підставі наказу).

Адміністративна відповідальність

Перш ніж говорити про даний вид відповідальності, необхідно з'ясувати, чи є головний бухгалтер посадовою особою.

Визначення зазначеного терміна наведено у примітках до ст.364 ККУ, відповідно до якої посадовими особами є особи, що постійно чи тимчасово здійснюють функції представників влади, а також за­ймають постійно чи тимчасово на підприємствах, в установах або організаціях незалежно від форми власності посади, пов'язані з ви­конанням організаційно-розпорядницьких чи адміністративно-господарських обов'язків, або виконують такі обов'язки на підставі спеціальних повноважень.

Головний бухгалтер (а в деяких випадках і рядовий бухгалтер) може бути віднесений до посадових осіб підприємства і на нього може бути покладена адміністративна відповідальність.

Даний вид відповідальності передбачений положеннями КпАП, Відповідно до яких при виявленні порушення складається протокол про адміністративне правопорушення.

Згідно ст. 38 КпАП адміністративне стягнення (у тому числі і штраф) може бути накладено не пізніше чим через два місяці з дня здійснення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — через два місяці з дня його виявлення. У випадку відмовлення в по­рушенні кримінальної справи або закриття кримінальної справи, але при наявності в діях порушника ознак адміністративного пра­вопорушення адміністративне стягнення може бути накладено не пізніше чим через місяць із дня ухвалення рішення про відмовлен­ня в порушенні кримінальної справи або про його закриття.

Дуже важливо, щоб бухгалтер надав свої пояснення і запере­чення за змістом протоколу про адміністративне правопорушення. Це необхідно для більш повного і всебічного розгляду справи про адміністративне правопорушення (з урахуванням доводів бухгалте­ра) і, в остаточному підсумку, для винесення обгрунтованого рі­шення.

Складений протокол із прикладеними до нього матеріалами на­правляється в орган, уповноважений розглядати справу про адміні­стративне правопорушення. У відношенні правопорушень, перед­бачених ст. 41 КпАП, таким органом є суд. За всіма іншими статтями КпАП Справи розглядають органи, уповноважені на скла­дання протоколів про адміністративні правопорушення.

За результатами розгляду справи виноситься постанова про ад­міністративне правопорушення, що у десятиденний термін може бути оскаржена у вищих органах або в суді. Постанова суду в спра­ві про адміністративне правопорушення, як випливає зі ст. 287 КпАП, є остаточним і оскарженню не підлягає. Однак на нього мо­же бути принесений протест прокурора. Для цього бухгалтер пови­нен звернутися в прокуратуру з заявою, в якій вказуються пору­шення, допущені судом при прийнятті постанови.

Кримінальна відповідальність

Головний бухгалтер (у тому числі і рядовий) може бути при­тягнутий до кримінальної відповідальності за трьома статтями ККУ:

ст. 212 — «Ухиляння від сплати податків, зборів, інших обов'я­зкових платежів»;

ст. 364 — «Зловживання владою чи службовим стано­вищем»;

ст. 367 — «Службова недбалість».

Перераховані статті ККУ встановлюють міру кримінальної від­повідальності в залежності від розміру несплачених сум податків, зборів (інших обов'язкових платежів) або заподіяного збитку. Дана величина визначена в ККУ в неоподатковуваних податком мініму­мах доходів громадян.

Цивільно-правова відповідальність

До даного виду відповідальності можуть бути притягнуті фахів­ці, що здійснюють ведення бухгалтерського обліку на підприємстві на договірній основі. Для зазначених суб'єктів ринку цивільно-правова відповідальність виражається у формі відшкодування за­подіяних збитків.

Отже, згідно ст. 22 ЦКУ під збитками розуміють, зокрема, втрати, понесені особами у зв'язку з знищенням або ушкоджен­ням речі, а також витрати, що особа зробила або повинна зроби­ти для відновлення свого порушеного права. Стосовно до роз­глянутої проблеми збитками, понесеними підприємством у зв'язку з неналежним виконанням договору про ведення бухгал­терського обліку, можуть бути суми податкових зобов'язань, пе­ні і штрафних санкцій, донарахованих у результаті перевірок. У зв'язку з цим у договорі між підприємством і притягнутими фа­хівцями умова про порядок відшкодування заподіяних збитків рекомендується виділити окремим пунктом. Сама ж процедура стягнення збитків здійснюється в* судовому порядку шляхом пред'явлення позову до винної сторони.

 

 

Контрольні питання за темою

1. Розкрийте основні функції бухгалтерії підприємства.

2. Які фактори впливають на структуру і чисельність бухгалтер­ської служби на підприємстві?

3. Назвіть основні функції головного бухгалтера.

4. Охарактеризуйте способи розподілу функцій між працівни­ками бухгалтерії.

5. Які вимоги висуваються до працівників бухгалтерії?

6. Які норми професійної етики висуваються до бухгалтерів?

7. Які вимоги висуваються до змісту регламентних документів з організації обліку на підприємстві?

8.3 якою метою складають Положення про бухгалтерію?

9. Які основні питання відбиваються в Положенні про бухгалтерію?

10. Охарактеризуйте структуру посадових інструкцій працівників бухгалтерії.

11. Хто розробляє і затверджує посадові інструкції працівників бухгалтерії?

12. Назвіть обов'язки головного бухгалтера.

13. Які права має головний бухгалтер підприємства?

14. Яка існує відповідальність бухгалтерів та якими нормативни­ми документами її визначено?

15. Б яких випадках бухгалтер несе карну відповідальність?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)