АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація обліку забезпечень майбутніх витрат І ПЛАТЕЖІВ ТА ЦІЛЬОВОГО ФІНАНСУВАННЯ

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. III. Витрати діяльності
  3. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  4. Американська організація Freedom House стверджувала, що збільшення терміну президентських і парламентських повноважень зробило Росію «ще більш невільною країною»
  5. Аналіз витрат за економічними елементами та статтями.
  6. Аналіз витрат за економічними елементами.
  7. Аналіз витрат за статтями калькуляції.
  8. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.
  9. Аналіз витрат на обслуговування виробництва
  10. Аналіз витрат на одну гривню товарної продукції.
  11. Аналіз витрат на оплату праці.
  12. Аналіз загальної суми витрат на виробництво

Методологічні принципи формування в бухгалтерському обліку інформації про забезпечення майбутніх витрат і платежів і вимо­ги до розкриття такої інформації у фінансовій звітності визнача­ються у Положення (стандарті) бухгалтерського обліку 11 «Зо­бов'язання».

Під забезпеченням слід розуміти зобов'язання з невизначеними сумами або часом погашення на дату балансу. Сумою погашення вважається недисконтована сума коштів або її еквівалентів, що, як очікується, буде сплачена для погашення зобов'язання в процесі звичайної діяльності підприємства.

Як і інші стандарти, П(С)БО 11 має безпосередній зв'язок з фо­рмами звітності. Це можна віднести і до забезпечень: даному виду зобов'язань відповідає розділ 2 пасиву Балансу «Забезпечення май­бутніх витрат і платежів».

Основними завданнями організації обліку забезпечень є ство­рення умов для своєчасного і правильного проведення розрахунків резервів і включення їх до витрат підприємства, повного відобра­ження даних в облікових регістрах, проведення контролю за вико­ристанням коштів створених резервів.

Забезпечення можуть створюватися для відшкодування майбут­ніх витрат на такі цілі:

— виплату відпусток працівникам;

— додаткове пенсійне забезпечення;

— виконання гарантійних зобов'язань;

— реструктуризацію;

— виконання зобов'язань щодо обтяжливих контрактів і т.д. Всі ці види забезпечень створюються за рахунок відповідних

витрат підприємства.

Забезпечення не можна створювати для покриття майбутніх збитків від діяльності підприємства. Воно може створюватися, як­що внаслідок минулих подій виникли зобов'язання, погашення яких приведе до зменшення ресурсів, що втілюють у собі економі­чні вигоди, і оцінка яких може бути визначена шляхом розрахунків.

Тому сума забезпечення визначається за обліковою оцінкою ресур­сів (за винятком суми очікуваного відшкодування), необхідних для погашення відповідного зобов'язання, на дату балансу. Залишок забезпечення переглядається на кожну дату балансу і підлягає ко­ригуванню.

Забезпечення використовується для відшкодування тільки тих витрат, для покриття яких воно було створено. Правильність ство­рення та використання сум резервів слід періодично (а наприкінці року обов'язково) перевіряти за даними кошторисів та розрахунків та у випадку необхідності коригувати.

У Плані рахунків для обліку джерел фінансування майбутніх витрат і платежів призначені рахунки 47, 48, 49. Ці рахунки відно­сяться до рахунків класу 4 «Власний капітал і забезпечення зо­бов'язань», хоча по визначенню, даному П(С)БО 11, і по економіч­ній природі забезпечення майбутніх витрат і платежів є зобов'язанням.

Рахунок 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів» слід використовувати для обліку й узагальнення інформації про рух ко­штів, що резервуються для забезпечення майбутніх витрат і плате­жів і включення їх у витрати поточного періоду.

Відображення в бухгалтерському обліку операцій по забезпе­ченню зобов'язань здійснюється на основі первинних документів: довідок і розрахунків бухгалтерії. Правильність створення і пога­шення сум резерву перевіряється за даними кошторисів, розрахун­ків і в разі потреби наприкінці року коригується.

Рахунок 47 має такі субрахунки:

471 «Забезпечення виплат відпусток»,

472 «Додаткове пенсійне забезпечення»,

473 «Забезпечення гарантійних зобов'язань»,

474 «Забезпечення інших майбутніх витрат і платежів»;

475 «Забезпечення призового фонду (резерв виплат);

476 «Резерв на виплату джек-поту, не забезпеченого сплатою участі у лотереї»;

477 «Забезпечення матеріального заохочення»;

478 «Забезпечення відновлення земельних ділянок».

На субрахунку 471 «Забезпечення виплат відпусток» врахо­вуються формування і рух коштів, зарезервованих для оплати чер­гових відпусток працівників підприємства. З метою рівномірного включення цих витрат у поточні витрати такий резерв створюють, як правило, підприємства, що мають значну чисельність працівни­ків. На цьому ж субрахунку необхідно відбити інформацію про обов'язкові відрахування на соціальні заходи, нараховані на зарезе­рвовану суму для оплати відпусток. За кредитом рахунку відображають розраховану суму резерву відпусток із щомісячним вклю­ченням у поточні витрати. У дебет відносять фактично нараховані суми відпускних і обов'язкових відрахувань від них з одночасним відображенням зобов'язань перед працівниками і відповідними фо­ндами.

Суми резервів, що створюються на підприємстві, щомісяця ві­дображається за кредитом субрахунку 471 «Забезпечення виплат відпусток» і дебетом рахунків витрат підприємства (23 «Виробниц­тво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витра­ти», 93 «Витрати на збут»). Вибір рахунку витрат залежить від ка­тегорії робітників і функцій, що вони виконують.

Якщо підприємство приймає рішення про недоцільність ство­рення резерву на оплату відпусток, нараховані суми на оплату від­пусток слід відносити безпосередньо на рахунки операційних ви­трат.

На субрахунку 472 «Додаткове пенсійне забезпечення» вра­ховуються кошти, призначені для реалізації програми пенсійного забезпечення. За кредитом створюється резерв майбутніх витрат на виплату додаткових пенсій працівникам, за дебетом відобража­ється нарахування пенсій за рахунок додаткового пенсійного за­безпечення.

Якщо підприємство здійснює продаж побутової техніки з на­данням гарантії, то з моменту продажу такої техніки у підприємст­ва може виникнути зобов'язання за майбутнього гарантійного об­слуговування. Тому необхідно здійснити нарахування забезпечення гарантійних зобов'язань, облік яких ведеться на субрахунку 473 «Забезпечення гарантійних зобов'язань». Сума гарантійних зо­бов'язань може бути розрахована, виходячи з обсягу реалізації продукції, у відсотковому відношенні до нього. Нарахування резе­рву з віднесенням його до складу витрат по збуту продукції відо­бражають за кредитом рахунку 473, а фактично зроблені витрати на гарантійне обслуговування — за дебетом цього рахунку.

Формування резерву на покриття витрат з гарантійного обслу­говування показується за кредитом субрахунку 473 «Забезпечення гарантійних зобов'язань» і дебетом рахунку 93 «Витрати на збут». Фактично понесені матеріальні витрати, витрати із заміни бракова­ної продукції, витрати на оплату праці робітників гарантійних май­стерень та обов'язкове страхування відображаються за дебетом субрахунку 473 і кредитом відповідних рахунків: 20 «Виробничі запаси», 26 «Готова продукція», 66 «Розрахунки за виплатами пер­соналу», 65 «Розрахунки за страхуванням».

Для обліку забезпечення інших майбутніх витрат і платежів пе­редбачений субрахунок 474 з відповідним найменуванням.

Субрахунки 475 і 476 використовують підприємства, що здійс­нюють діяльність з випуску і проведенню лотерей на території України.

За даними регістрів аналітичного обліку складається журнал-ордер за рахунком 47.

Дані з облікових регістрів знаходять відображення у фінансовій звітності. Суми коштів забезпечень майбутніх витрат і платежів ві­дображаються у другому розділі пасиву Балансу (рис. 13.12).

Цільове фінансування. Підприємства можуть отримувати кошти, що направляються на фінансування тих чи інших заходів, на чітко визначені цілі: участь у будівництві об'єктів, утримання ди­тячих установ та ін.

У формі цільового фінансування і цільових надходжень під­приємства можуть отримувати кошти від інших підприємств та фі­зичних осіб, субсидії з бюджету, грошові внески батьків на утри­мання дітей у дитячих установах.

Витрачання цільових надходжень повинно здійснюватись суво­ро у відповідності до призначення таких коштів.

Задачі організації обліку цільового фінансування полягають у забезпеченні своєчасного і правильного документування таких операцій, відображення їх в облікових регістрах, фінансовій звітно­сті, а також контроль за використанням коштів цільового фінансу­вання та цільових надходжень суворо за відповідними напрямами.

Облік цільового фінансування ведеться на рахунку 48 «Цільове фінансування і цільові надходження».

Рахунок 48 «Цільове фінансування і цільові надходження» відо­бражає інформацію про рух і.наявність коштів, отриманих для здійснення заходів цільового призначення, у тому числі і гуманіта­рній допомозі. Фонди цільового призначення, що враховуються на рахунку 48, формуються за рахунок тільки зовнішніх цільових над­ходжень. Це можуть бути субсидії, асигнування з бюджету і поза­бюджетних фондів, цільові внески юридичних і фізичних осіб, гу­манітарна допомога. За кредитом рахунку 48 відображаються грошові кошти, що

отримані підприємством на фінансування окремих заходів (у коре­спонденції з рахунками 30 «Готівка», 31 «Рахунки у банках»). За дебе­том рахунку — суми, що використані за передбаченими напрямка­ми (у кореспонденції з рахунками обліку запасів, розрахунків з оплати праці, розрахунків за страхуванням та ін.).

Головними документами, що регламентують діяльність установ, які фінансуються за рахунок коштів цільового фінансування та ці­льових надходжень, є Статут або Положення про установу, кошторис доходів і витрат, що затверджений керівництвом органів, що здійснюють фінансування.

Облік коштів цільового призначення ведеться на основі первин­них документів: розрахунків і довідок бухгалтерії, платіжних дору­чень, актів прийому-передачі, договорів і т.д.

Одним з видів цільового фінансування є створення спеціального фонду для виплати надбавок до заробітної плати учасникам лікві­дації наслідків аварії на ЧАЕС. Цей фонд створюється одержанням коштів з держбюджету після надання підприємством відповідного звіту про такі виплати.

На рахунку 48 можуть збирати внески по пайовій участі в буді­вництві житла або інших об'єктів основних засобів. При цьому всі витрати на будівництво в обліку збираються на рахунку 151 «Капі­тальне будівництво».

Якщо на балансі підприємства знаходиться дитячий сад або гу­ртожиток, частина витрат на утримання цих об'єктів можуть компенсувати батьки або живучі в гуртожитку. У цьому випадку гроші, які внесено ними в касу, прибуткуються на рахунку 48. Витрати по утриманню об'єктів збираються на витратному рахунку і потім по­криваються за рахунок цільових надходжень.

За кредитом рахунку 48 відображають кошти цільового призна­чення, які отримано як Джерело фінансування визначених заходів. Можуть бути отримані необоротні активи, запаси, грошові кошти і зменшення зобов'язань по кредитах банку, розрахункам з постача­льниками і підрядчиками та інше. За дебетом необхідно показати використані суми по визначених напрямках, визнання їх доходом, а також повернення невикористаних сум.

Відповідно до ЩС)БО 15 «Дохід» цільове фінансування визна­чається доходом тільки в тому випадку, якщо воно отримано і під­приємство виконало умову такого фінансування. Доход виникає в тім звітному періоді, коли було здійснено витрати, які пов'язані з виконанням умов цільового фінансування. Таким чином, сума кош­тів цільового фінансування, умови якого ще не виконано, повинна бути відбита в статті «Цільове фінансування» розділу 2 пасиву Ба­лансу.

Кошти на рахунку 48, хоча і не є заробленими власною госпо­дарською діяльністю, вважаються коштами, прирівняними до власних.

Синтетичний облік ведеться у журналі-ордері, записи в якому здійснюються на підставі інформації з регістрів аналітичного обліку.

Для ведення обліку забезпечень майбутніх витрат і платежів, цільового фінансування Методичними рекомендаціями щодо за­стосування регістрів бухгалтерського обліку, які затверджені наказом Міністерства фінансів України від 29.12.2000 р. № 356, перед­бачено складання Журналу 7, а також Відомості 7.3. для аналітич­ного обліку за рахунком 47 «Забезпечення майбутніх витрат і пла­тежів» та 48 «Цільове фінансування та цільові надходження».

Дані з облікових регістрів знаходять відображення у фінансовій звітності. Залишки коштів цільового фінансування та цільових над­ходжень, отриманих з бюджету та інших джерел, відображаються у другому розділі пасиву Балансу (рис. 13.14).

При розкритті інформації про забезпечення в примітках до фі­нансової звітності необхідно вказати цільове призначення, причини невизначеності й очікуваний термін погашення кожного виду за­безпечення. Необхідно привести інформацію про залишки забезпе­чення на початок і кінець звітного періоду, суми збільшення забез­печення і його використання за звітний період.

 

 

Контрольні питання за темою

1. Які чинники впливають на організацію обліку власного капі­талу?

2. Назвіть завдання організації обліку власного капіталу.

3. Назвіть види власного капіталу та дайте їх характеристику.

4. Які особливості має організація обліку статутного капіталу в акціонерних товариствах?

5. В чому особливості організації обліку статутного капіталу державних підприємств?

6. Як формується статутний капітал у підприємствах приватної форми власності?

7. Наведіть приклади первинних документів, якими оформля­ються господарські операції, пов'язані з формуванням статутного капіталу.

8. Назвіть облікові регістри, в яких відображаються операції з власним капіталом.

9. В яких підприємствах формується пайовий капітал?

10. Розкрийте особливості організації обліку додаткового капіталу.

11. Як необхідно організувати аналітичний облік видів власного капіталу?

12. Якими первинними документами оформлюються операції з формування та використання нерозподіленого прибутку підприєм­ства?

13. Назвіть форми фінансової звітності, які повинні містити ін­формацію про склад власного капіталу та його зміни у звітному пе­ріоді.

14. Які функції виконує робітник бухгалтерської служби, що ве­де облік власного капіталу?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)