АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Конфлікт і згода

Читайте также:
  1. Близькосхідний конфлікт
  2. В якому випадку не потрібна попередня згода профспілкового органу під час розірвання трудового договору з ініціативи власника чи уповноваженого органу?
  3. Види конфліктів.
  4. Види конфліктів. Функціональні та дисфункціональні конфлікти.
  5. Виділяють чотири основні стадії конфлікту.
  6. Визначення конфлікту
  7. Визначення конфлікту, зміст, типи і способи протікання
  8. Виникнення та суть конфлікту
  9. Власне бачення конфліктної взаємодії.
  10. Внутрішньоособистісний конфлікт: сутність і проблеми попередження та розв’язання
  11. Вчитель не повинен боятися конфлікту, а опановувати технологію поведінки у конфліктній ситуації і майстерність її розв'язання.
  12. Грузино-абхазький конфлікт

Соціальні групи часто кофліктують із приводу засобів життєдіяльності, які необхідні для задоволення тих чи інших потреб. Якщо конфлікт відбувається в економічній сфері, то предметом домагань різних груп є, наприклад, сировинні й енергетичні ресурси, у політичній сфері головним предметом конфлікту буде влада. Конфлікт потреб можна спостерігати не лише на рівні суспільства в цілому (макроконфлікти), а й у повсякденному житті (мікроконфлікти).

В основі непорозумінь між різними спільнотами можуть лежати різне світо- і життєсприймання. Особливо це характерно для взаємин «батьків» і «дітей».

Конфлікт — це така форма відносин між соціальними спільнотами, мотивація яких зумовлена протилежними потребами й інтересами, цінностями і нормами. Діапазон вияву конфліктів надзвичайно широкий: від побутових скандалів до застосування насилля.

Формами конфлікту є також страйк, різні рухи, спрямовані проти або на захист певного інституту, політичного рішення тощо. У певному стані конфліктності завжди перебуває те чи інше суспільство. Як слушно зауважив німецький соціолог Р. Дарендорф (нар. 1929 р.), конфлікт є клітинкою соціального життя.

Є підстави стверджувати, що конфлікти відіграють у житті суспільства позитивну роль, оскільки спонукають соціальні відносини до мобільності, гнучкості, є пересторогою на шляху до їх застою. Однак сьогодні не викликає сумніву, що конфлікти повинні регулюватися і вирішуватися цивілізованими методами. Такими методами, наприклад, є переговори конфліктуючих сторін, круглі столи, консультації представників різних партій, рухів, парламентських фракцій, які виражають інтереси різних соціальних груп.

Уже згадуваний соціолог Р. Дарендорф вказує на три важливі обставини, які сприяють успішному регулюванню конфліктів.

По-перше, наявність ціннісних передумов. Тут мовиться про те, що кожна конфліктуюча сторона повинна усвідомити виникнення конфліктної ситуації і визнати за опонентом право на його точку зору.

По-друге, рівень організації сторін. Чим організованіші сторони (опоненти), тим легше досягнути домовленості і виконання умов угоди.

По-третє, конфліктуючі сторони повинні дотримуватись певних правил гри, які дають змогу зберегти або підтримувати відносини. Ці правила мають забезпечувати рівні можливості для кожної зі сторін конфлікту, певний баланс у їхніх взаємовідносинах.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)