АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ситуації і конфлікти вчинків

Читайте также:
  1. Види конфліктів. Функціональні та дисфункціональні конфлікти.
  2. Вирішення ситуації
  3. Вчитель не повинен боятися конфлікту, а опановувати технологію поведінки у конфліктній ситуації і майстерність її розв'язання.
  4. За масштабом та глибиною надзвичайні ситуації (НС)
  5. Застосування стратегій і методів для вироблення моделі поводження в конфліктній ситуації
  6. Конфлікти
  7. Конфлікти і кризи суспільно-полутичному житті
  8. Конфлікти та агресія
  9. Критерії та показники оцінки ефективності функціонування системи безпеки та захисту у надзвичайній ситуації об’єкту господарювання.
  10. Лекція 6. СИТУАЦІЇ І ЗАГАЛЬНІ ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО ПСИХОЛОГІЧНОМУ КОНСУЛЬТУВАННЮ, ПОВ'ЯЗАНОМУ З СПРОМОЖНОСТЯМИ И З РОЗВИТКОМ ОСОБИСТОСТІ КЛІЄНТА.
  11. Міжгрупові конфлікти
  12. Міжетнічні (етнополітичні) конфлікти.

Педагогічна ситуація може придбати характер конфлікту в тому випадку, якщо вчитель допустив помилки в аналізі вчинку учня, зробив необґрунтований висновок, не з'ясував мотиви. Варто мати на увазі, що той самий учинок може викликатися зовсім різними мотивами

Учителю приходиться коректувати поводження учнів через оцінку їхніх учинків при недостатній інформації про обставини і справжні причини. Учитель не завжди буває свідком дитячого життя, лише догадується про мотиви вчинку, погано знає відносини між дітьми, тому цілком можливі помилки при оцінці поводження, і це викликає цілком виправдане збурювання учнів.

"Три роки тому я пішов в одноденний похід з учнями 4 класи. Усе перевірив як ведеться, але, пройшовши 500 м, вирішив ще раз перевірити: в Олі М. виявився важкий рюкзак (вона взяла 4 кг картоплі), він "різав" плечі. Порадивши, хлопці вирішили віддати картопля хлопчику, у якого був самий легкий рюкзак. Але цей хлопчик - Вова Т. відразу і різко відмовився. Хлопці дружно обурилися його відмовленням, тоді Вова побігло куди ока дивляться, два хлопчики побігли за ним, але не наздогнали, а він повернувся додому. Ми взяли його рюкзак і пішли далі. Відпочивали, веселилися. Увечері до Вови зайшли дві дівчинки, віддали рюкзак і вручили букет польових квітів.

Хлопчик був зляканий таким відношенням, він очікував іншого, довго переживав то, що відбулося (за спостереженням дівчинок).

1 вересня по дорозі в школу мене наздогнав Вова з букетом квітів, вибачився і сказав, що був не прав. Ми розговорилися, і я довідався, чому він відмовився нести картопля. Виявляється, коли він збирався в похід, те усі думав, як полегшити свій вантаж, навіть не взяв необхідні вещи-и на тобі, раптом картопля! Йому це показалося образливим, звідси і реакція.

Перед хлопцями я його похвалив, розкрив причину відмовлення і побачив радість за товариша в очах хлопців".

Учителя, оцінюючи вчинки учнів, не завжди відповідально відносяться до наслідків таких оцінок для учня і недостатньо піклуються про те, як уплинуть такі оцінки на наступні взаємини вчителя з учнем.

Виходячи з зовнішнього сприйняття вчинку і спрощеного трактування його мотивів, учитель часто дає оцінку не тільки вчинку, але й особистості учня, чим викликає обґрунтоване збурювання і протест в учнів, а іноді прагнення поводитися так, як подобається вчителю, щоб виправдати його чекання. У підлітковому віці це приводить до конфлікту в поводженні, сліпому наслідуванню зразку, коли учень не утрудняє себе прагненням "заглянути в себе", самому оцінити свій учинок.

Учителі часто квапляться вжити заходів, покарати учнів, не зважаючи на їхню позицію і самооцінку вчинку, у результаті ситуація утрачає свій виховний зміст, а іноді і переходить у конфлікт.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)