АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ситуації і конфлікти відносин

Читайте также:
  1. VII. ВЗАЄМОВІДНОСИНИ (ЗВ'ЯЗКИ) ЗА ПОСАДОЮ
  2. А) Фінанси – це відносини, а не гроші. Із зміною грошей фінансові відносини не змінюються.
  3. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  4. Бутук О. І. Валютно-фінансові відносини: Навч. Посібник. – К. – Т-во «Знання», 2006. – 349 с.
  5. Бюджетна система та принципи міжбюджетних відносин
  6. Взаємовідносини людини і природи.Екологічні проблеми ,її наукові ,соціально-філософські та етиико-гуманістичні аспекти.
  7. Види конфліктів. Функціональні та дисфункціональні конфлікти.
  8. Види соціальних відносин
  9. Види трудових відносин та їх правове регулювання
  10. Визначення поняття «соціально-трудових відносин»
  11. Вирішення ситуації
  12. Відносини АСН з МЕРКОСУР та НАФТА

Конфлікти відносин часто виникають у результаті недотепного дозволу педагогом ситуацій і мають, як правило, тривалий характер.

Конфлікти відносин набувають особистісного сенсу, породжують тривалу чи ворожість ненависть учня до вчителя, надовго порушують взаємодія з вчителем і створюють гостру потребу в захисті від несправедливості і нерозуміння дорослих.

По змісту ситуацій, що виникають між вчителем і учнями, можна довідатися про характер сформованих, взаємин між ними, позиціях вчителя й у цьому виявляється пізнавальна функція педагогічних ситуацій і конфліктів.

Учителю важко судити про характер взаємин з учнями класу: серед них є згодні з учителем, нейтральні, наступні за більшістю, і протиборчі, незгодні з учителем.

Важко переживається вчителями конфлікт відносин, коли він відбувається не з одним учнем, а з групою, підтриманої учнями всього класу. Це буває в тому випадку, якщо вчитель нав'язує хлопцям свій характер взаємин, очікуючи від них відповідної любові і поваги.

"Молода вчителька по математиці працювала класним керівником у VI класі. З хлопцями було, як їй здавалося, повне взаєморозуміння, вона багато проводила з ними часу, і частина дівчинок буквально ходили за нею, але в класі було більше хлопчиків. На питання: "Як вона звикає до класу?"- завжди відповідала, що в неї усі в порядку, із хлопцями повне взаєморозуміння. У грудні вчителька прийшла в школу в піднятому настрої, у вчительській сказала, що в неї день народження. У такім емоційно піднятому настрої вона пішла на урок у свій клас, очікуючи, що хлопці помітять її настрій, поздоровлять її (дівчинки знали про її свято). Але чекання не виправдалося, хлопці мовчали. Учителька початку урок, але, коли спробувала писати на дошці, крейда заковза-дошка була чимось натерта. У вчительки різко перемінився настрій, і вона, розсерджена, звернулася до класу: "Хто це зробив?" У відповідь мовчання. "Невдячні? Я усі делала для вас, не шкодувала часу, а ви..." У клас були запрошені адміністрація школи, батьки, і почалося з'ясування, хто це зробив. Але хлопці завзято мовчали. Тоді вчителька сказала, що в похід вони не поїдуть. Хлопці завзято мовчали. Після канікул клас став некерованим, і вчителька пішла зі школи".

Конфлікт розкрив справжнє відношення хлопців учителю: вони зрозуміли її нещирість у відношенні з ними і жорстоко продемонстрували свою незгоду з нею.

Відносини між вчителем і учнями стають різноманітними і змістовними, виходять за рамки рольових, якщо вчитель цікавиться учнями, умовами їхнього життя, заняттями поза школою. Це дає можливість реалізувати виховну цінність чи ситуації конфлікту. Інакше можливий розрив відносин.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)