АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Різновиди конфліктів

Читайте также:
  1. Австралопітеки:різновиди, датування, місця знаходження
  2. Види конфліктів.
  3. Види конфліктів. Функціональні та дисфункціональні конфлікти.
  4. Методи подолання конфліктів.
  5. Методи розв'язання конфліктів.
  6. Міжособисті стилі розв'язання конфліктів.
  7. Організаційно – управлінські причини виникнення конфліктів.
  8. Позаекономічний примус: суть поняття та різновиди
  9. Поняття та структура конфліктів. Типологія конфліктів.
  10. Попередження та розв'язання конфліктів.
  11. Причини конфліктів.
  12. РІЗНОВИДИ БЛОГІВ

¹ 1.4. Вправа «Конфлікт у транспорті»

@ 1.5. ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК. «ТИПИ ВАЖКИХ ЛЮДЕЙ»

(Доповіді студентів)

Напевно, кожному з вас під час розмови з деякими людьми доводилося почувати себе незручно, незатишно. Як правило ми картаємо за це себе, що не змогли добре поводитися з ними, але це не завжди так. Інколи причина криється в інших людях. Ті, хто це зауважив, назвали таких людей важкими для спілкування. Кожна людина має образи тих людей, які для неї є важкими для спілкування.

Зараз я познайомлю вас з типами таких "важких" людей та найбільш результативними, ефективними способами поведінки з ними, котрі дозволяють не доходити до конфлікту.

"Паровий каток ". Ці люди грубі й безцеремонні, хоч інколи роблять вигляд, що це не так. Вони вважають, що всі навколо повинні звільняти їм дорогу. Інколи вони поводять себе так тільки тому, що впевнені у своїй правоті і хочуть переконати у цьому оточуючих. А ще вони бояться розкриття власної неправоти, або навіть припущення такої можливості (тому під час спілкування з ними слід бути обережними і по можливості уникати говорити про це прямо тому, що це може викликати бурхливі й непередбачені реакції). Для такої людини все, що вона відстоює - сильно значиме, тому якщо те, на рахунок чого виникло непорозуміння не особливо важливе для вас - краще уникнути суперечки. Слід просто замовкнути й відійти, або для початку, щоб пригальмувати її - піти на незначні поступки. Якщо вам дійсно потрібно відстоювати свої інтереси, то спочатку дайте цій людині можливість "випустити пару". Будьте спокійними, розмовляйте просто і впевнено. Вислухавши її висловіть свою точку зору; при цьому старайтеся зробити це так, щоб не спростувати, або не ставити піл сумнів те, що вона говорить. Наприклад: «Я розумію, що ти говорив»; «мені ж здається.».. «А раніше я думав...»

"Задирака " Задиракою в різних ситуаціях може ставати будь-яка людина. Інколи, під час якоїсь ситуації, вона може починати поводити себе надто відверто для того, щоб примусити вас здійснити непродумані дії, а потім скористатися вашою нестриманістю на свою користь(інколи просто для того, щоб нашкодити вам). Тому у такій ситуації, коли ви відчуваєте, що ваш співрозмовник зачіпає вас спеціально, перш за все, пам'ятайте:

- ця людина знає, що від вашої бурхливої реакції (бійки, образ) вона отримає користь сама і знає, що будуть неприємності у вас;

- якщо ви піддалися своїм почуттям - все програєте і постраждаєте;

- намагайтесь зрозуміти, чого вона домагається;

- прорахуйте і проаналізуйте ситуацію, зберігаючи внутрішній спокій (глибоко дихайте, затримуйте в дох і видох);

- на зло вашому співрозмовнику і на користь вам поводьтеся спокійно і розсудливо, не метушіться;

- не виправдовуйтесь і намагайтеся зберегти почуття власної гідності;

- уникайте говорити про те, що особливо цікаве для вашого співрозмовника.

"Впертий" Інколи людина відчуває, свою неправоту, але по інерції продовжує бути впертою, відстоюючи свою думку. Часто з самого початку співрозмовник спробує переконати вас у неправильному, щоб перевірити, наскільки ви впевнені у собі і готові відстоювати власну позицію. Тому:

- не намагайтеся її переспорити;

- вислухайте спочатку її, а потім викладайте свою позицію спокійно і впевнено, намагайтеся закінчити розмову;

- будьте впевнені і відкрито дайте їй зрозуміти, що стоїте на своєму.

"Прихований шкідник". Такі люди завжди налаштовані потай робити неприємності, чинити зле, робити шкоду, підмовляти інших і зводити наклеп. Вони завжди впевнені, що чинять вірно, або ж їм просто не вистачає влади і сміливості, щоб діяти відкрито. Але це не причина для ворожості... Будьте розумнішими, більш обережнішими, спокійнішими і дипломатичними. Відкличте таку людину якось для розмови і спокійно, ніби те, що вона вам зробила, вас не стосується, запитайте:

Чого ти домагаєшся? Ми тут одні, і ти можеш мені розповісти? Це потрібно робити спокійно, не виявляючи агресії. Можливо вона стане прикидатися дурнем. Тоді можна (знову ж таки спокійно і впевнено) навести докази, щоб було зрозуміло, що її маска зірвана і ви знаєте про те, чому вона так поводиться. Переконайте її в тому, що також на щось здатні, а якщо так, то навіщо двом людям, які можуть шкодити один одному, робити це? Намагаючись вирішити проблему, заключить угоду, обговоріть умови типу "ти - мені, я - тобі". І пам'ятайте, що головний ваш козир - спокій і впевненість у своїх силах.

"Вибуховий". Такі люди звичайно не злі. Просто коли такій людині щось не подобається, вона починає дратуватися, "психувати".Насправді вона пускає пилюку у вічі; такі "бурхливі емоції*" приховують те, що вона налякана тим, що відбувається. Для неї важливо знову контролювати ситуацію. Якщо перед вами саме така людина - будьте спокійні і покажіть їй., що вона ніби контролює ситуацію, це повинно її заспокоїти Те, що ви нічого не намагаєтесь зробити, дозволить їй почувати себе впевненіше і заспокоїть її.

Коли вона нарешті заспокоїться, поводьтеся з нею як із звичайною людиною, так, як ніби нічого не було. Спокійно і миролюбно запропонуйте їй вирішити проблему "по - розумному".

"Підозрілий". Ці люди переконані у тому, що всі оточуючі налаштовані проти них, хочуть заподіяти їм шкоду. Вони можуть відверто звинувачувати вас у тому, що ви зробили щось навмисно, щоб нашкодити, що ви намовляєте інших проти них. Основна складність полягає у тому, що така людина, нібито для того, щоб захистити себе буде намагатися чимось нашкодити вам таємно або ж відкрито провчити. Головне: щоб ви не робили, це завжди може бути невірно зрозуміло іншою людиною і звернено проти вас. Тому:

- необхідно у напруженій ситуації залишатися спокійним (дихати рівно і глибоко);

- попередньо добре продумувати всі свої дії;

- не намагатися наводити будь-які докази;

- краще всього промовчати, якщо можливо відійти від ситуації;

якщо ви не можете стриматися і здатні вдарити того, хто вас ображає, краще викричатися, намагаючись при цьому виправдатися: це допоможе вам розрядитися і, в той же час, шокує вашого співрозмовника, розвіє його побоювання.

¹ 1.6. Ситуативні вправи.

У молодшому шкільному віці взаємодія з учителем відбувається на тлі яскраво вираженої потреби дитини бути поруч з вчителем, бажання бути поміченим, сподобатися, порадувати успіхами у всіх видах завдань, розповісти про все. Дитина в цьому віці розкрита для вчителя, тому педагогічні ситуації звичайно не доходять до конфліктів, а якщо вони і трапляються, то в основі їх лежить бажання учня привернути до себе увагу вчителя.

До важливих особливостей цього віку варто віднести слабку саморегуляцію дітьми своїх емоцій і дій. Це виражається в мимовільних реакціях на виниклу ситуацію у вигляді несподіваних і для самої дитини вчинків, плачу, образи, іноді захоплення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)