АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принципи ОЕСР (Організації економічного співробітництва й розвитку)

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. Аналіз економічного розвитку сільського господарства
  3. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  4. Антикорупційні принципи
  5. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  6. Бюджетна система та принципи міжбюджетних відносин
  7. Взаємодія потреб та інтересів як рушійна сила соціально-економічного прогресу
  8. Вибори, виборче право, принципи виборчого права України
  9. Глава 42. Загальні засади міжнародного співробітництва
  10. Глобалізація світового економічного простору.
  11. Головні принципи регіональної політики.
  12. До теми: ПОНЯТТЯ, ПРЕДМЕТ, ЗАВДАННЯ І СИСТЕМА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА. ПРИНЦИПИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА

Принципи розроблені ОЕСР разом зі Світовим банком, Міжнародним валютним фондом і іншими міжнародними інститутами в 1998-99 г. Для розробки були створені комітети: по фінансових ринках, міжнародним інвестиціям і транснаціональним компаніям, комітет із промисловості й з питань охорони навколишнього середовища). Документ включає пояснення в тім, які проблеми повинні регулювати національні стандарти корпоративного управління і як підвищити роль інвесторів у керуванні корпораціями.

Принципи відображають п'ять напрямків:

1. Права акціонерів. Надійні методи реєстрації права власності, відчудження й передачі акцій, участь у голосуванні, голосувати особисто або без особистої присутності, участь в обранні органів управління, своєчасне одержання необхідної інформації про корпорації, частину прибутку, внесення змін в устав підприємства, право задавати питання органам управління й по певній процедурі пропонувати питання для розгляду й інші.

2. Рівноправність акціонерів (великих, дрібних, іноземних). Відношення до акціонерів однієї категорії повинне бути однаковим: однакові права голосу, можливість придбання акцій, одержати інформацію про право голосу, пов'язаному з певною категорією акцій; зміни цих прав необхідно підтверджувати голосуванням акціонерів та ін.

3. Роль зацікавлених осіб (механізм корпоративного управління повинен ураховувати права зацікавлених осіб і забезпечувати активне співробітництво корпорації з ними, що повинне бути спрямоване на створення додаткових робочих місць і забезпечення стабільності підприємства).

4. Розкриття інформації й прозорість. Інформацію необхідно готовити, перевіряти й розкривати у відповідності зі стандартами якості бухгалтерського обліку, розкриття фінансової й нефінансової інформації й аудита. Канали поширення інформації повинні забезпечувати рівноправний, своєчасний і дешевий доступ до неї. Необхідно розкривати: результати фінансової й операційної діяльності, власників великих пакетів акцій і їхнє право голосу, список членів правління й головних посадових осіб з відповідною їм винагородою, фактори ризику, відомості про політику управління й т.ін.

5. Обов'язки органів управління. Механізм корпоративного управління повинен забезпечувати стратегічне управління корпорацією, ефективний контроль за адміністрацією, а також підзвітність органів управління перед підприємством і акціонерами.

Обов'язки:

· діяти сумлінно в інтересах підприємства й акціонерів;

· якщо прийняті рішення по-різному впливають на різні групи акціонерів, необхідно справедливе відношення до всіх акціонерів;

· дії в рамках чинного законодавства;

· контроль і регулювання потенційного конфлікту інтересів корпорації;

· забезпечення цілісності системи бухгалтерського обліку й фінансової звітності, проведення незалежних аудиторських перевірок, налагодження внутрішньої системи контролю та ін.

Документ підписали й прийняли уряди 30-ти економічно розвинутих країн, міжнародні організації й ділове середовище державного й приватного секторів економіки.

 

3. Принципи ЄБРР (Європейського банку реконструкції й розвитку)

Європейський банк реконструкції й розвитку був створений в 1991 році, коли в Центральній і східній Європі руйнувалися комуністичні режими, а колишні країни радянського блоку потребували підтримки для створення нового приватного сектора в умовах демократії. Місце розташування - Лондон. Членами ЄБРР є 40 країн, а також Європейський інвестиційний банк і Європейські співтовариства. Ціль банку - надання кредитної й фінансової підтримки країнам, які перебувають на шляху переходу до ринкової економіки.

Ціль принципів ЄБРР – сприяти взаєморозумінню між корпорацією, кредиторами, інвесторами під час прийняття рішень про одержання кредитів або вкладення капіталу. Головними вважаються:

· взаємини з клієнтами. Наявність стабільних клієнтів, кредиторів і інвесторів, довіра яких базується на правилах:

незмінно висока якість товарів і послуг за прийнятними цінами; гласність у взаєминах із клієнтами й надання їм доствірної інформації про товари й послуги; довгострокові відносини із клієнтами; надійність послуг, наявність зворотного зв'язку й т.д.);

· взаємини з акціонерами: закріплення в уставі функцій і обов'язків органів управління й акціонерів; гласність правил голосування; захист прав дрібних акціонерів, забезпечення вірогідності списку акціонерів; систематичний і відкритий зв'язок з акціонерами; чіткий розподіл повноважень між керівними органами корпорації та ін.

· взаємини з постачальниками: чіткі й голосні принципи закупівель, підтримка чисто комерційних відносин з постачальниками недопущення випадків хабарництва або змови; дії на користь зацікавлених осіб на шкоду іншим акціонерам, якщо постачальник також є акціонером; невикористання трансферних цін, коли вони не відображають реальної вартості товарів і послуг; оперативні розрахунки з постачальниками; утримання від закупівель матеріалів, які завдають шкоди навколишньому середовищу й заборонені міжнародними екологічними й іншими конвенціями.

· взаємини із громадськістю. Корпорації повинні враховувати вплив своєї діяльності на навколишнє середовище й проблеми, які турбують місцеве населення; іти на контакт із місцевим населенням або групами, що представляють суспільні інтереси.

· взаємини з державними структурами. Корпорації повинні дотримувати всіх законів, вчасно й у повному обсязі платити податки, мати всі необхідні дозволи й ліцензії для своєї діяльності, співробітничати з місцевими й центральними органами влади без особистої зацікавленості.

Принципи універсальні й можуть бути застосовні для умов функціонування будь-якого підприємства кожної країни.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)