АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальна частина. Кримінальне право – це одна з галузей права України, яка є сукупністю юридичних норм, встановлених державою і санкціонованих її примусовою силою

Читайте также:
  1. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  2. III. Практична частина.
  3. Апаратна частина
  4. Глава 16 СОЦІАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО В УКРАЇНІ: ПОНЯТТЯ І ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА
  5. Детинець - укріплена центральна частина давнього міста на Русі.
  6. Для підготовки до підсумкового модульного контролю (екзамену) з Кримінального права України (Особлива частина)
  7. Друга частина розробляється по фінансовому проекту за допомогою ЕОМ.
  8. Електромагнітні поля (ЕМП) і випромінювання 3.3.1. Загальна характеристика електромагнітних полів
  9. З дисципліни «Кримінальне право України (загальна частина)»
  10. Завдання 2. Загальна теорія систем лінійних рівнянь
  11. Загальна Декларація прав людини (1948)
  12. Загальна економіко-географічна характеристика регіону
  1. Поняття кримінального права, його предмет, методи та завдання.

Кримінальне право – це одна з галузей права України, яка є сукупністю юридичних норм, встановлених державою і санкціонованих її примусовою силою, що виникають із факту вчинення злочину.

Кримінальний кодекс має своїм завданням, згідно з КУ, охороняти особу, її життя та здоров’я, честь і гідність, недоторканість та безпеку, охороняти права й свободи громадян, державний суверенітет і суспільний лад України, увесь правопорядок від злочинних посягань.

Ч. 1 ст. 1 ККУ закріплює своїм завданням правове забезпечення охорони прав і свобод людини і громадянин6а, власності, громадського порядку та громадської безпеки, довкілля, конституційного устрою України від злочинних посягань, забезпечення миру і безпеки людства, а також запобігання злочинам.

Зі змісту цієї кримінально-правової норми ми бачимо, що основним завданням ККУ є 1) правове забезпечення охорони певних соціальних відносин і 2) запобігання вчинення злочинам.

Предметом регулювання кримінального права виступають суспільні відносини, які виникають внаслідок вчинення злочину (кримінально-правові відносини). Ці відносини виникають з моменту порушення особою норм кримінального закону, в зв’язку з чим відповідна особа повинна понести кримінальне покарання. Учасниками є: з одного боку – особа, яка вчинила злочин, з іншого – держава в особі уповноважених на те органів чи осіб (це органи дізнання, слідства, прокуратури, суду тощо). Ці органи мають право і зобов’язані притягнути особу до крим. відповідальності за вчинений нею злочин і застосувати до неї покарання чи вжити інші кримінально-правові заходи. Особа, яка вчинила злочин, зобов’язана понести покарання та інші обмеження, пов’язані з кримінальною відповідальністю, і має право вимагати, щоб її відповідальність повністю відповідала положенням кримінального закону. Кримінально-правові відносини закінчуються після реалізації кримінального покарання.

Вирішення викладених вище завдань здійснюється застосуванням специфічного для кримінального права методу правового регулювання (- це сукупність певних засобів, за допомогою яких регламентується та охороняються стосунки між людьми, між громадянами та організаціями, між громадянами і державою).

Метод правового регулювання кримінального права має 2 складові: 1) визначення того, які суспільно небезпечні діяння є злочинами (наявність складу злочину); 2) які покарання застосовуються до осіб, що вчинили злочин (покарання являє собою одну з форм реалізації кримінальної відповідальності – обов’язок особи, яка винна у вчиненні злочину, зазнавати заходів держ. впливу, що полягає в передбаченому законом обмеженні її прав і свобод та реалізується з моменту винесення судом обвинувального вироку).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)