АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 3.3. Повторність, сукупність та рецидив злочинів

Читайте также:
  1. V. Дайте характеристику кваліфікуючих, особливо кваліфікуючих ознак злочинів, передбачених ст.ст.185-187, 189-191 КК (заповніть таблицю)
  2. В нормах Особливої частини кримінального права передбачені умови звільнення від кримінального покарання за окремі види злочинів.
  3. В якій відповіді (відповідях) правильно названо види сукупності злочинів?
  4. В якій відповіді наведено правильне положення, яке стосується злочинів проти власності?
  5. В якій відповіді правильно вказано перешкоджання законній діяльності якого об'єднання громадян становить собою один із злочинів проти прав політичних прав громадян?
  6. В якій відповіді правильно названий спеціальний суб'єкт одного із злочинів проти виборчих прав громадян?
  7. Взаємодія державних правоохоронних органів з виявлення, запобігання та розслідування економічних злочинів
  8. Види злочинів проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина
  9. Види злочинів проти національної безпеки України
  10. Види злочинів проти правосуддя
  11. Види складів злочинів.
  12. Визнається суб’єктом усіх злочинів.

Питання до семінару:

 

1. Повторність, сукупність та рецидив злочинів як види множинності злочинів.

2. Одиничний злочин як структурний елемент множинності злочинів, його види:

2.1. Простий.

2.2. Ускладнений.

3. Повторність злочинів, її ознаки та види.

4. Сукупність злочинів, її ознаки та види.

5. Поняття, ознаки й види рецидиву злочинів.

6. Правові наслідки повторності, сукупності та рецидиву злочинів.

Завдання до практичних занять:

 

1. С. і Ч. за попередньою змовою між собою вночі увійшли на територію міського кладовища з метою заволодіння кольоровими металами. Вони зняли металеві таблички з трьох пам’ятників (при цьому ті були пошкоджені), а також металеву кришку зі столика біля могили. Отриманий таким чином метал ними було здано в нелегальний пункт прийому металолому. Наступного дня Ч. запропонував С. знову вчинити такий самий злочин. Вночі на тому ж кладовищі С. і Ч. викрали елементи металевої огорожки, але під час спроби здати метал їх було затримано працівниками міліції.

Який вид множинності злочинів вбачається в даному випадку? Назвіть її ознаки. Аргументуйте, чи можна вважати зазначені дії продовжуваним злочином?

 

2. 15-річний Д.С. зі своїм братом – 16-річним Д.А. з метою викрадення чужого майна вночі проникли в приміщення монтажного цеху, розукомплектували кілька приладів й принесли викрадені деталі до квартири свого знайомого Р., який, як вони вважали, міг придбати такі речі. Р. сказав хлопцям, що принесене ними його не цікавить, але він готовий придбати електрогенератор та деталі токарного верстата, якщо вони десь їх знайдуть. Д.С. і Д.А. повернулися до цеху, викрали вказані предмети й принесли їх Р.

Що таке одиничний злочин? Скільки злочинів вчинили Д.С. і Д.А. Чи можна вважати їх дії продовжуваним злочином? Аргументуйте свою відповідь.

 

3. Поблизу с. Тимченки Зміївського р-ну Р. С. для власного вживання у серпні зібрав кілька десятків верхівок рослин конопель (тобто придбав наркотичний засіб), перевіз їх додому, до м. Харків, подрібнив та висушив і вживав шляхом паління.

У грудні він приніс 15 г висушених конопель до квартири свого знайомого З.В. та передав йому цей наркотичний засіб, отримавши за це від нього 10 грн.

Зверніться до ст. ст. 307, 309 КК та до Постанови Пленуму Верховного Суду України № 4 від 26.04.2002 р. «Про судову практику в справах про злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів». З’ясуйте, повторність злочинів чи їх сукупність мала місце в даному випадку? Проаналізуйте ознаки виду множинності злочинів, який має місце в даному випадку. Чим відрізняються між собою сукупність та повторність злочинів?

 

4. Проведіть групування передбачених у V Розділі XVIII Особливої частини КК злочинів: прості одиничні злочини; триваючі одиничні злочини; складені одиничні злочини.

 

5. Старший дізнавач РВ УМВС капітан міліції З. запропонував підозрюваному у вчиненні крадіжки Р. сплатити йому 3000 грн. за закриття кримінальної справи. Після того, як Р. сплатив гроші та З. виніс постанову про відмову в порушенні кримінальної справи, його викликав до себе начальник відділу й повідомив, що йому надійшли відомості про отриманий ним хабар. З. домовився з керівником, що сплатить йому 2 тис. доларів, а той «закриє очі» на вчинене. Цю домовленість було виконано.

Визначте, який вид множинності злочинів вбачається у діях З. Проаналізуйте її ознаки. Які її правові наслідки?

 

6. К., відбувши покарання за крадіжку, вчинену за попередньою змовою групою осіб (2,5 роки позбавлення волі), через два місяці й три дні, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, о 23-й год. заліз на дах автостанції й зняв з нього гучномовець вартістю 410 грн. Коли він скинув пристрій на землю й намагався злізти сам, то був помічений і затриманий нарядом міліції. Щодо К. було порушено кримінальну справу, обрано запобіжний захід – підписка про невиїзд. Через три тижні К., побачивши вдень біля магазину велосипед, який залишив там Р., непомітно викрав його, заподіявши Р. збиток у розмірі 485 грн.

Визначте, який вид множинності злочинів вбачається у діях К. Проаналізуйте її ознаки. Які її правові наслідки?

 

7. О першій годині ночі Ж., перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, вийшов з бару й побачив Г., який стояв на дорозі біля свого мотоцикла «ИЖ-Планета 5». Ж. у грубій, непристойній формі звернувся до Г., вимагаючи, щоб той відвіз його додому. Діставши відмову, К. ударив Г. в обличчя, а потім ударив кілька разів кулаком, заподіявши легке тілесне ушкодження.

Зверніться до ст. 296 КК та коментаря до неї. Визначте, є вчинене складеним одиничним злочином чи ідеальною сукупністю злочинів? Чим відрізняються складений одиничний злочин від ідеальної сукупності злочинів? Чи зміниться рішення, якщо потерпілому було заподіяно середньої тяжкості тілесні ушкодження?

 

8. К. та С. о 23-й годині зупинили автомобіль таксі «ВАЗ-2106» і домовилися з водієм Р. про перевезення їх до іншого району міста. Однак після прибуття за вказаною адресою К. упер Р. у спину металевий предмет і сказав, що в нього в руках є обріз. Погрожуючи пострілом, він наказав Р. віддати гроші й виходити з машини. Р. передав С. 72 грн. денної виручки. Після того, як Р. залишив автомобіль, за кермо сів С. і виїхав на автомобілі за місто. Розвинувши велику швидкість (близько 130 км/год.), він не впорався з керуванням і наїхав на автомобіль «ВАЗ-2109», який стояв на узбіччі. Водію й пасажирці автомобіля ВАЗ-2109 було заподіяно тяжкі тілесні ушкодження. Залишивши пошкоджені автомобілі й потерпілих, С. й К. зникли з місця аварії.

Визначте, який вид множинності злочинів має місце в цьому випадку та проаналізуйте їх ознаки.

 

9. С., Д. та інші разом вживали спиртні напої дома у В. Коли закінчилася горілка, С. сказав, що може принести ще, покликав із собою Д. Діючи за попередньою змовою, вони зламали замок у продуктовому магазині й викрали з нього ящик горілки та рибні консерви. Все це вони віднесли додому до В., і компанія продовжила розпивати спиртне. Пізно вночі, коли спиртне знову закінчилося, С. знову сходив до магазину й приніс чотири пляшки коньяку та пляшку горілки.

Чи можна вважати вчинене продовжуваним злочином? Чи зміниться кримінально-правова оцінка, якщо у справі встановлено: коли С. і Д. принесли викрадену горілку й консерви, С. сказав, що коли це скінчиться, він принесе з магазину ще?

 

Література:

1. Бажанов М.И. Множественность преступлений по уголовному праву Украины. – Х., 2000.

2. Владимиров В., Криволапов Г. Соотношение продолжаемых и повторных преступлений // Советская юстиция. – 1974. – № 19.

3. Жук П.Ф., Кириленко О.І. Поняття продовжуваного злочину та його ознаки // Вісник Запорізького юридичного інституту МВС України. – 2000. – Вип. 3.

4. Кириленко О.І. Види повторності злочинів у кримінальному праві України // Вісник Запорізького юрид. інституту. – 2001. – №4. – С. 202-208.

5. Кривошеин П.К. Повторность в советском уголовном праве. – К., 1990.

6. Малков В.П. Множественность преступлений и ее формы по советскому уголовному праву. – Казань, 1982.

7. Ришелюк А. Проблематика триваючого злочину // Радянське право. – 1991. – № 5.

8. Ришелюк А.М. Про поняття, ознаки і сферу дії продовжуваного злочину // Правова держава. – 1992. – Вип. 1.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)