АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 17. ПРИМУСОВІ ЗАХОДИ МЕДИЧНОГО ХАРАКТЕРУ ТА ПРИМУСОВЕ ЛІКУВАННЯ – 2 години

Читайте также:
  1. А. НЕБЕЗПЕКИ, ЩО ПРИЗВОДЯТЬ ДО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА ЗАХОДИ ЗНИЖЕННЯ ЇХ НАСЛІДКІВ
  2. Амбулаторне лікування
  3. АНТИІНФЛЯЦІЙНІ ЗАХОДИ
  4. Б. Лікування на стадії формування жовчних каменів : за схемою А, літолітики призначаються протягом 12-24 місяців.
  5. В другій половині ХХ ст. розвиток неомарксизму був стимульований низкою чинників об“єктивного характеру.
  6. Відновне лікування.
  7. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ТА ЗАХОДИ ВПЛИВУ ЗА ВЧИНЕНІ ПОРУШЕННЯ БЮДЖЕТНОГО ЗАКОНОДАВСТВА
  8. Вопрос 13.Значення ораторського мистецтва в діяльності медичного працівника
  9. Глава 10. Заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування
  10. Глава 39. Кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру
  11. Глава 5. Примусове списання коштів на підставі виконавчих документів, що видані судами
  12. Группировка стран зарубежной Азии по характеру этнического состава

 

1. 15 річного Роденка, який 7 років страждає на олігофренією у формі дебільності, було затримано у ЦУМі, коли він намагався таємно викрасти чоботи. При затриманні він подряпав обличчя продавцю Калмиковій та вкусив її за руку.

Згідно висновку судово-психіатричної експертизи Роденко на момент вчинення діяння не був здатним повною мірою усвідомлювати свої дії та керувати ними, потребує госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

Варіант. Роденко перебував у стані патологічного сп’яніння, викликаного вживанням пляшки легкого алкогольного напою після дорожньо-транспортної пригоди під час якої він міг загинути.

Визначте за основною фабулою і за варіантом:

- яким чином повинен діяти слідчий у цій справі;

- правову основу застосування до Роденка примусових заходів медичного характеру, їх вид, порядок призначення та термін;

- коли і яким чином Роденко може бути звільнений від примусового лікування;

- чи може Роденко притягуватися до кримінальної відповідальності. Мотивуйте свою відповідь.

 

2. Загальнов, перебуваючи у стані абстиненції, викликаної захворюванням наркоманією, вчинив відкрите викрадення лікарських препаратів з аптеки. Перебуваючи під вартою, він захворів на епілепсію і під час приступів являв небезпеку для свого життя та здоров’я. У проміжках між приступами хвороби Загальнов міг усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Варіант 1. Загальнов вчинив збройний напад, під час якого поранив ножем провізора аптеки.

Варіант 2. Загальнов вчинив збройний напад, перебуваючи у стані тяжкого простого наркотичного сп’яніння, під час якого не усвідомлював своїх дій.

Визначте за основною фабулою і за варіантами:

- яким чином повинен діяти слідчий у цій справі;

- правову основу застосування до Загальнова примусових заходів медичного характеру, їх вид, порядок призначення та термін;

- коли і яким чином Загальнов може бути звільнений від примусового лікування;

- чи може Загальнов притягуватися до кримінальної відповідальності. Мотивуйте свою відповідь.

 

3. Приватний підприємець Коробочкін, отримавши звістку про обставини, що призведуть до банкрутства його підприємства та зроблять неможливим вчасне повернення боргу одному з кримінальних авторитетів, після вживання 250 гр. коньяку, з рушниці вбив дружину і дитину, потім підпалив будинок і пострілом у груди важко поранив себе. На досудовому слідстві він пояснив, що після вживання коньяку втратив свідомість і не пам’ятає того, що чинив.

Варіант. Коробочкін, дізнавшись про скоєне, захворів на маніакально-депресивний психоз.

Визначте за основною фабулою і за варіантом:

- яким чином повинен діяти слідчий у цій справі;

- правову основу застосування до Коробочкіна примусових заходів медичного характеру, їх вид, порядок призначення та термін;

- коли і яким чином Коробочкін може бути звільнений від примусового лікування;

- чи може Коробочкін притягуватися до кримінальної відповідальності. Мотивуйте свою відповідь.

 

4. Авєрічєв притягувався до кримінальної відповідальності за заподіяння в стані сп’яніння Соловйовій та Миркиній, яких раніше не знав, ножем тяжкого та середньої тяжкості тілесних ушкоджень. Під час судового засідання колишня дружина Авєрічєва дала свідчення про те, що він постійно виявляв ознаки агресивності, особливо після вживання спиртних напоїв хватав ножа і починав її переслідувати. Таким він став після повернення з відрядження у зону радіоактивного забруднення, з втратою можливості статевих зносин.

Судово-психіатричною експертизою було встановлено, що Авєрічєв хворий на шизофренію, що була обтяжена станом тяжкого фізіологічного сп’яніння. Діяння було вчинене в стані осудності. Сам Авєрічєв пояснив, що своїх дій не пам’ятає.

Варіант. Авєрічєв вчинив вказані дії у стані алкогольного психозу, викликаного вживанням спиртних напоїв у зв’язку з тим, що його покинула дружина. Після вчинення суспільно-небезпечного діяння Авєрічєв захворів тяжкою формою шизофренії.

Визначте за основною фабулою і за варіантом:

- яким чином повинен діяти слідчий у цій справі;

- правову основу застосування до Авєрічєва примусових заходів медичного характеру, їх вид, порядок призначення та термін;

- коли і яким чином Авєрічєв може бути звільнений від примусового лікування;

- чи може Авєрічєв притягуватися до кримінальної відповідальності. Мотивуйте свою відповідь.

 

5. Авілов і Бортник за попереднім зговором вчинили крадіжку державного майна шляхом проникнення у сховище. Під час перебування у СІЗО Авілов виявляє ознаки психічної хвороби. Призначеною судово-психіатричною експертизою було встановлено, що Авілов на момент вчинення крадіжки ніякими розладами психічної діяльності, які б не дозволяли йому усвідомлювати свої дії та керувати ними, не страждав. Перебуваючи під вартою у СІЗО, він захворів на сифіліс мозку, що позбавляє його можливості усвідомлювати свої дії і керувати ними, потребує лікування у психіатричному закладі з посиленим наглядом.

Визначте:

- яким чином повинен діяти слідчий у цій справі;

- правову основу застосування до Авілова примусових заходів медичного характеру, їх вид, порядок призначення та термін;

- коли і яким чином Авілов може бути звільнений від примусового лікування;

- чи може Авілов притягуватися до кримінальної відповідальності. Мотивуйте свою відповідь.

 

6. Іхляєв, дізнавшись про позашлюбні стосунки дружини з його товаришем, розбив у квартирі меблі, посуд, накинувся із сокирою на дружину, але їй вдалося втекти. Після цього Іхляєв підпалив квартиру і сам, бажаючи піти з життя, залишився в ній. В лікарні, куди його доставили, Вайсман дізнався про те, що в квартирі крім нього знаходилася його 9 річна донька, яка, як він вважав, повинна була знаходитися в школі. З отруєнням продуктами горіння доньку доставили до лікарні.

У судовому засіданні виникли сумніви щодо стану його психічного здоров’я. Проведеною амбулаторною судово-психіатричною експертизою було встановлено, що Вайсман захворів на маніакально-депресивний психоз і не в повній мірі може усвідомлювати свої дії та потребує надання амбулаторної психіатричної допомоги.

Визначте:

- яким чином повинен діяти слідчий у цій справі;

- правову основу застосування до Вайсмана примусових заходів медичного характеру, їх вид, порядок призначення та термін;

- коли і яким чином Вайсман може бути звільнений від примусового лікування;

- чи може Вайсман притягуватися до кримінальної відповідальності. Мотивуйте свою відповідь.

 

7. Велькій, відбуваючи покарання у ВТУ за вчинення грабежу строком 5 років, через 1 рік і 3 місяці захворів на тяжку форму параної, під час приступів якої, становив небезпеку для оточуючих.

Варіант. Незважаючи на здійснювані заходи лікування, Гарбузюка не вдалося вилікувати від психічного захворювання.

Визначте за основною фабулою і за варіантом:

- яким чином повинен діяти слідчий у цій справі;

- правову основу застосування до Гарбузюк примусових заходів медичного характеру, їх вид, порядок призначення та термін;

- коли і яким чином Гарбузюк може бути звільнений від примусового лікування;

- чи може Гарбузюк притягуватися до кримінальної відповідальності. Мотивуйте свою відповідь.

 

8. Зінченко вчинив умисне тяжке тілесне ушкодження у стані сильного душевного хвилювання. До винесення судового вироку він захворів на шизофренію.

Варіант. Через два роки застосування до Зінченка примусових заходів медичного характеру було прийнято рішення про припинення їх застосування у зв’язку з його одужанням.

Визначте за основною фабулою і за варіантом:

- яким чином повинен діяти слідчий у цій справі;

- правову основу застосування до Зінченка примусових заходів медичного характеру, їх вид, порядок призначення та термін;

- коли і яким чином Зінченко може бути звільнений від примусового лікування;

- чи може Зінченко притягуватися до кримінальної відповідальності. Мотивуйте свою відповідь.

 

9. Карлов, хворий на сифіліс, вчинив крадіжку грошей у пасажирки в тролейбусі. Раніше він неодноразово відмовлявся від лікування.

Варіант. Карлов за вчинений злочин був засуджений до обмеження волі на строк 3 роки. Під час відбування покарання він захворів відкритою формою туберкульозу. Від лікування неодноразово відмовлявся.

Визначте за основною фабулою і за варіантом:

- яким чином повинен діяти слідчий у цій справі;

- правову основу застосування до Карлова примусових заходів медичного характеру, їх вид, порядок призначення та термін;

- коли і яким чином Карлов може бути звільнений від примусового лікування;

- чи може Карлов притягуватися до кримінальної відповідальності. Мотивуйте свою відповідь.

 

10. Калімаро, громадянин Італії, який проживав постійно в Україні і мав вид на проживання, перебуваючи у стані алкогольного психозу, вбив свою подругу, у якої проживав, та її доньку. Під час досудового слідства було встановлено, що Калімаро хворий на СНІД.

Визначте за основною фабулою і за варіантом:

- яким чином повинен діяти слідчий у цій справі;

- правову основу застосування до Калімаро примусових заходів медичного характеру, їх вид, порядок призначення та термін;

- коли і яким чином Калімаро може бути звільнений від примусового лікування;

- чи може Калімаро притягуватися до кримінальної відповідальності. Мотивуйте свою відповідь.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)