АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття, ознаки злочину, класифікація злочину

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  3. Аналіз складу злочину крадіжка (ст.185 ККУ).
  4. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  5. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  6. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  7. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  8. Бюджетна система України та бюджетна класифікація
  9. В якій відповіді названа ознака множинності злочину?
  10. В якій відповіді названий один із предметів злочину «Вимагання»?
  11. В якій відповіді названі всі ознаки об’єктивної сторони складу злочину?
  12. В якій відповіді правильно названо вид одиничного складного злочину?

Злочин - суспільно-небезпечне, винне діяння (дія, бездіяльність), що посягає на суспільний лад України, його політичну та економічну системи, власність, особу, політичні, трудові, майнові та інші права і свободи громадян а також на правопорядок.

Ознаки злочину:

1) Суспільна небезпечність ( головна ознака, за якою злочин відрізняється від ін. правопорушень) – дії чи бездіяльність, що завдає шкоди або створює загрозу спричинення шкоди суспільним відносинам.

2) Кримінальна протиправність - діяння, яке прямо передбачене кримінальним законом і за це встановлюється кримінальна відповідальність.

3) Винність бажання злочинця вчинити злочин (у формі умислу чи необережності).

А) прямий умисел - якщо особа усвідомлювала суспільно небезпечний характер діяння, передбачала його небезпечні наслідки, бажала їх настання.

Непрямий умисел – якщо особа усвідомлювала суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачала його суспільно небезпечні наслідки і, хоч не бажала, але свідомо припускала їх настання.

Б) необережність (злочинна самовпевненість, злочинна недбалість).

Злочинна самовпевненість – якщо особа передбачала можливість настання суспільно-небезпсчних наслідків свого діяння, але легковажно розраховувала на їх відвернення.

Злочинна недбалість - коли особа не передбачала можливості настання таких наслідків, хоча повинна була і могла їх передбачити..

4) Караність - за вчинення злочину передбачається кримінальне покарання.

Для того, щоб діяння було визнане злочином, потрібна наявність всіх ознак. Якщо відсутня хоча б одна із ознак, то немає складу злочину, а значить і злочину.

Не є злочином дія або бездіяльність, яка хоча формально і містить ознаки будь-якого діяння, передбаченого ККУ, але через малозначність не становить суспільної небезпеки (ч.2 ст.11 ККУ)

Склад злочину – сукупність об'єктивних і суб'єктивних ознак, які визначають певне суспільно небезпечне діяння як конкретний злочин.

 

 

Елементи складу злочину:

а) Об'єкт злочину –це суспільні відносини, що охороняються кримінальним законом: конституційний устрій України, власність, громадський порядок, довкілля, права і свободи людини і громадянина тощо.

б) Об'єктивна сторона злочину - зовнішній прояв злочинного діяння, яке може набувати форми як дії так і бездіяльності. Сюди належать умови місця, часу і обстановки споєння злочину, знаряддя і засоби злочину, суспільно небезпечні наслідки, причинний зв'язок між діянням та його наслідками..

в) Суб'єкт злочину - фізично осудна особа, що досягла на момент споєння злочину визначеного законом віку, з якого настає кримінальна відповідальність (з 16 років, а за умисні злочини підвищеної суспільної небезпечності - з 14 років.

г) Суб'єктивна сторона злочину - характеризує психічне ставлення особи, що скоїла злочин, до свого діяння та його суспільно небезпечних наслідків, тобто визначається злочинцем лише особа, яка є винною (вина, мотив, мета, емоції)

Класифікація злочинів:

Залежно від ступеня суспільної небезпечності розрізняють:

1) особливо важкі ( покарання більше 10 років чи довічне позбавлення волі);

2 ) тяжкі (не більше 10 років позбавлення волі);

3) злочини середньої тяжкості (не більше 5 років позбавлення волі);

4) злочини невеликої тяжкості (не більше 2-х років чи інше більш м’яке покарання).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)