АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практична частина. Розв’язування ситуаційних завдань

Читайте также:
  1. III. Практична частина.
  2. Апаратна частина
  3. Детинець - укріплена центральна частина давнього міста на Русі.
  4. Для підготовки до підсумкового модульного контролю (екзамену) з Кримінального права України (Особлива частина)
  5. Друга частина розробляється по фінансовому проекту за допомогою ЕОМ.
  6. З дисципліни «Кримінальне право України (загальна частина)»
  7. Загальна частина
  8. Загальна частина
  9. Загальна частина
  10. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА
  11. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА
  12. Загальна частина

Розв’язування ситуаційних завдань

Задача 1. Власенко, раніше судимий за крадіжку, вирішив заволодіти приватним майном. З цією метою він напав на працівника міліції Титла, вдарив його по голові ломом (у зв’язку з цим у Титла настала повна сліпота на обидва ока), забрав у нього формений одяг, посвідчення працівника міліції та табельну зброю. Власенко надягав форму та, представляючись працівником міліції, заходив до житла громадян і, погрожуючи пістолетом, заволодівав майном громадян. Під час одного заволодіння Власенко вбив власника квартири Ігнатова Дайте кримінально-правову кваліфікацію діяння Власенка.

Задача 2. Громов намагався згвалтувати 12-річну Ірину, однак, цьому завадили працівники міліції. Громов, не зумівши втекти від працівника міліції Петрова, впав на землю, почав відбиватися ногами, схопив Петрова за лацкан форменного піджака. Працівники міліції, які приїхали на допомогу, помістили Громова в міліцейську машину УАЗ-469, однак, він ударом ноги відчинив двері, вистрибнув з машини, але був затриманий працівниками міліції. Дайте кримінально-правову оцінку діяння Громова.

Задача 3. Ігнатюк, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння близько першої години ночі вийшов з ресторану «Інгулець» та підійшов до працівників міліції: капітана міліції Романенка, старшого лейтенанта міліції Стадника, сержанта міліції Штанька, капітана міліції Терещука, молодшого сержанта міліції Котляра, які знаходилися при виконанні службових обов'язків з охорони громадського порядку. Ігнатюк наніс Котляру удар кулаком в груди, спричинивши фізичну біль.

З метою доставки в райвідділ Ігнатюка вище працівники міліції затримали його та почали супроводжувати до службового автомобіля, який знаходився неподалік. Ігнатюк, не погоджуючись з рішенням працівників міліції, відштовхував працівників міліції, виривався, висловлював погрози, на вимоги працівників міліції припинити дії не реагував і умисно завдав удару кулаком в обличчя дільничному інспектору Терещуку, спричинивши тілесне ушкодження у вигляді крововиливу на слизовій оболонці нижньої губи, яке відноситься до категорії легких тілесних ушкоджень.

Ковальов та Мартинюк, перебуваючи також у стані алкогольного сп'яніння, стали допомагати Ігнатюку звільнитися від працівників міліції. Вони хапали працівників міліції за формений одяг, за руки, штовхали їх, відтягували від Ігнатюка, не надавали можливості міліціонерам посадити його в службовий автомобіль. На вимоги працівників міліції, припинити чинити опір і не заважати їм виконувати свої службові обов'язки, не реагували. Ковальов схопив Штанька за руки, спричинивши йому фізичний біль та допоміг звільнитися Ігнатюку, а Мартинюк умисно завдав удару кулаком у спину Штанька, заподіявши йому тілесне ушкодження у вигляді синця, яке відноситься до категорії легких тілесних ушкоджень. Дайте кримінально-правову оцінку діянь Ігнатюка, Ковальова та Мартинюка.

Задача 4. Працівники міліції Кобур, Шило, Василенко, Кобзаренко і Володимиров прибули у помешкання Аралова для того, щоб виконати ухвалу в цивільній справі про примусовий привід Аралова до експертної установи для проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи. Побачивши працівників міліції, Аралов став перешкоджати їм виконувати свої службові обов’язки. Потім, схопивши Шила за руку, він затягнув його до квартири, де намагався взяти сокиру. На допомогу Шилу прийшов Кобзаренко, і вони разом утримували Аралова. У цей момент до вітальні квартири вбіг Пилипенко, який також став перешкоджати працівникам міліції виконувати свої службові обов’язки. Зокрема, тримаючи в руках сокиру і ніж і погрожуючи вбивством, він замахнувся ними, щоб ударити Шила і Кобзаренка, але Кобур, Володимиров і Василенко не дозволили йому це зробити. Володимиров вибив із рук Пилипенка сокиру, а Кобур, утримуючи його, не давав йому можливості посягати на життя будь-кого з присутніх. Пилипенко все ж таки спромігся вдарити лезом Володимирова, спричинивши потерпілому легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров’я. Він також намагався вдарити лезом ножа у живіт Василенка, але останній, захищаючись, устиг підставити під удар ліву ногу, внаслідок чого отримав колото-різану рану коліна, яку віднесено до тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Оцінивши ситуацію як небезпечну для життя і здоров’я, працівник міліції Шило зажадав від них, щоб вони залишили квартиру, що й було зроблено.

Коли працівники міліції йшли по сходах, Аралов з металевим прутом, а Пилипенко з сокирою в руках стали їх переслідувати, висловлюючи на їхню адресу погрози вбивством. На вулиці Пилипенко погнався за Володимировим, Аралов за Шилом і Кобзаренком. Ці працівники міліції запропонували переслідувачам припинити протиправні дії і попередили, що вони застосують до них табельну зброю. оскільки Аралов та Пилипенко на попередження працівників міліції належним чином не відреагували, то останні з дотриманням вимог Закону “Про міліцію” застосували до нападників зброю, внаслідок чого поранили їх. Аралов був визнаний неосудним. Дайте кримінально-правову оцінку діянь Аралова та Пилипенка.

Задача 5. Повзун, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, підійшов до адмінбудівлі Бабченської сільської ради під час обідньої перерви. Він почав стукати кулаками в двері, нецензурно лаятися. Коли йому ніхто не відкрив двері, Повзун зірвав разом з металічним кріпленням Державний Прапор України, кинув його на землю та почав топтати ногами. Потім, стоячи на прапорі почав рвати його руками. Односельчанин Омельчук зробив йому зауваження, почав вимагати припинення протиправних дій. Однак, Повзун почав кричати, почав лаятися та вдарив кулаком в обличчя Омельчука. Дайте кримінально-правову оцінку діяння Повзуна.

 

Завдання для самостійної роботи студентів (4 год.).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)