АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Й семестр

Читайте также:
  1. I Курс I I семестр (полная форма обучения)
  2. I семестр
  3. I семестр: Механика и молекулярная физика
  4. II семестр
  5. II семестр 2012-2013 навчальний рік
  6. V СЕМЕСТР
  7. VI СЕМЕСТР
  8. VIII СЕМЕСТР
  9. В весеннем семестре 2011-2012 учебного года
  10. Вопроси з ТАУ ( перший семестр)
  11. Гражданское право 4 семестр 1 страница
  12. Гражданское право 4 семестр 2 страница

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Юридичний факультет

Кафедра правосуддя

Укладач: проф. Шибіко В.П

 

Кримінальний процес України

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

для студентів спеціальності 6.030401 “Правознавство”

 

Затверджено

на засіданні кафедри

Протокол № 1

від 16вересня 2011р.

Завідувач кафедри

________ проф.Погорецький М.А.

Підпис Прізвище, ініціали

 

Декан юридичного факультету

 

________ д.ю.н. Гриценко І.С.

Підпис Прізвище, ініціали

 

 

КИЇВ – 2011

 

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З ДИСЦИПЛІНИ «Кримінальний процес України»

 

 

Укладач: проф. Шибіко В.П.

Лектори: проф.. Погорецький М.А.,проф. Шибіко В.П., доц. Малюга В.І., доц. Сиза Н.П.

Викладачі: проф. Шибіко В.П., доц. Малюга В.І., доц. Сиза Н.П., доц. Костюченко О.Ю., к.ю.н. Крижанівський В.В., ас. Кухнюк Д.В., доц. Гринюк В.О., ас. Задоєнко О.В.

 

Погоджено

з науково-методичною комісією

„____” ______________ 2011р.

 


ЗМІСТ

ВСТУП ………………………………………………………………………..

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ…………………………….

СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

Методичні рекомендації до самостійної роботи

студентів з дисципліни “Кримінальний процес України”

ПРОГРАМА КУРСУ (ЗМІСТ ЛЕКЦІЙ, ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ)

ЗАГАЛЬНИЙ Список рекомендованих джерел до курсу ……

Тематика курсових робіт

ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ З КУРСУ

"KРИMІHАЛЬНий ПРОЦЕС УКРАЇНИ"

Питання, які виносяться на залік

Приклади тестових завдань


ВСТУП

 

Нормативна дисципліна “Кримінальний процес України” вивчається студентами третього та четвертого курсів юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка в п’ятому, шостому та сьомому семестрах. Планом навчального процесу для вивчення курсу цієї дисципліни відведено годин: лекційних – 68 години, практичних – 61 година. Формою контролю є іспит. Дисципліна вивчається із застосуванням кредитно-модульної системи і складається з п’яти змістових модулів. Перший змістовий модуль складають теми 1 – 6, другий – теми 7 – 10, третій – 11– 17, четвертий – 18 –21теми.

З усіх тем курсу проводяться лекційні і практичні заняття, крім теми 22, яка на практичні заняття не виноситься, а опрацьовуються студентами самостійно на основі прослуханих лекцій. На практичних заняттях за вибором викладача можуть використовуватись різні форми та методи контролю знань студентів: доповіді, експрес-опитування, доповнення відповіді, вільна дискусія, розв’язання казусів, виконання самостійних і домашніх робіт, тестові завдання, складання процесуальних документів та інші. Рівень знань, підготовленості, ерудиції, активності студентів на заняттях оцінюється викладачем самостійно.

Завершується вивчення дисципліни “Кримінальний процес України” проведенням іспиту. До іспиту допускаються усі студенти, які відвідували лекційні і практичні заняття.

Кримінальний процес є сферою державної діяльності, пов'язаною з можливістю істотного обмеження прав особи, причому обмеження на законних підставах.

Конституція України і Кримінально-процесуальний кодекс, закріплюючи права людини, зокрема, на свободу і особисту недоторканність, недоторканність житла, таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, передбачають, як виняток, в інтересах забезпечення нормального руху кримінальної справи, з’ясування істини, прийняття законного, обґрунтованого і справедливого рішення застосування ряду заходів процесуального примусу: затримання особи за підозрою у вчиненні злочину, застосування до підозрюваного і обвинуваченого запобіжних заходів, проведення обшуку, накладення арешту на майно, цінності, вклади, проведення виїмки поштової кореспонденції, зняття інформації з каналів зв’язку, поміщення особи до медичного закладу для проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи тощо. За обвинувальним вироком суду особі може бути призначено позбавлення волі, конфіскацію майна чи інше основне або додаткове покарання.

Водночас Конституція України наголошує на тому, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність (ст.3). Ці вимоги мають знати і виконувати в своїй діяльності посадові особи, що здійснюють розслідування, розгляд і вирішення кримінальних справ: дізнавачі, слідчі, прокурори, судді, а також адвокати – при здійсненні захисту прав і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного і представництва законних інтересів потерпілого, цивільного позивача і цивільного відповідача у кримінальній справі.

Кримінальний процес України як навчальна дисципліна ґрунтується на базі науки кримінального процесу, кримінально-процесуального права і практики його застосування судами, прокурорами, слідчими, органами дізнання, адвокатами.

Предметом вивчення дисципліни “Кримінальний процес України” є: походження, призначення та історичні форми кримінального процесу; чинність кримінально-процесуального закону в часі, просторі та щодо осіб; джерела кримінально-процесуального права; поняття, завдання і принципи кримінального прoцесу України; правовий статус суб'єктів кримінально-процесуальної діяльності; теорія доказів; заходи кримінально-процесуального примусу; рух кримінальної справи на всіх стадіях кримінального процесу, починаючи з порушення кримінальної справи і закінчуючи стадією перегляду судових рішень Верховним Судом України, а також особливості провадження в окремих категоріях справ; основи кримінально-процесуального права зарубіжних держав з метою розширення кругозору і порівняння інститутів основних сучасних кримінально-процесуальних систем.

Метою викладання курсу “Кримінальний процес України” є розкриття його значення для охорони прав і законних інтересів фізичних і юридичних осіб у кримінальному процесі, для зміцнення законності і правопорядку, охорони інтересів суспільства і держави. В результаті вивчення курсу студенти повинні:

- знати теорію кримінального процесу, кримінально-процесуальне законодавство України, практику його застосування судами, прокурорами, органами дізнання та досудового слідства і адвокатами, основи кримінального процесу зарубіжних держав, особливості процесуальної діяльності, пов»язаної з міжнародним співробітництвом у кримінальних справах;

- вміти правильно тлумачити і застосовувати норми кримінально процесуального права, самостійно поповнювати і поглиблювати свої знання, визначати, обґрунтовувати і обстоювати свою правову позицію, захищати права, свободи і законні інтереси громадян, юридичних осіб, інтереси суспільства і держави.


ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ

Загальний розрахунок годин на лекції і практичні заняття
(денна форма навчання)

й семестр

№ п/п Назва теми Кількість годин
Лекцій Практичних занять Самостійна робота Всього
Змістовий модуль 1. Загальна частина кримінально-процесуального права
1.   Поняття, завдання і сис­тема кримінального про­цесу                  
  2.     Кримінально­-процесуальне законодав­ство України
  3.     Принципи кримінального процесу України        
  4.              
Суб'єкти кримінально­-процесуальної діяльності            
5.     Доказування і докази в кримінальному процесі              
6.   Заходи процесуального примусу        
Змістовий модуль 2. Порушення кримінальної справи та досудове розслідування
7.   Порушення кримінальної Справи        
8.     Загальні положення досудового розслідування              
9.   Слідчі дії          
10.   Притягнення як обвинуваченого. Допит обвинуваченого        
Всього        
 
  6-й семестр
Змістовий модуль 3. Закінчення досудового розслідування і провадження у суді першої інстанції Апеляційне і касаційне провадження
11.   Зупинення і закінчення Досудового розсліду­вання          
12.   Підсудність кримінальних справ. Попередній розгляд справи суддею        
13.   Загальні положення су­дового розгляду        
14.   Порядок судового розг­ляду кримінальної справи          
15.     Вирок, постанови і ухва­ли суду   Судовий розгляд (навчальне судове засі­дання)     -                
 
16.   Апеляційне провадження          
17. Касаційне провадження          
  Всього:        
7-й семестр
Змістовий модуль 4. Виконання і перегляд судових рішень. Особливі порядки провадження
18.   Виконання судового вироку, ухвали, постанови        
19.   Перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами        
20. Перегляд судових рішень Верховним Судом України        
    21. Особливі порядки прова­дження                  
22. Кримінальний процес зарубіжних держав Міжнародне співробітництво у кримінальних справах          
  Всього        
Всього        
               

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)